Najsłynniejszy kabaret świata otwarto staraniem Charlesa Zidlera i Josepha Ollera 6 października 1889 roku w Jardin de Paris w budynku po dawnym młynie. Zaraz przy paryskiej dzielnicy Montmartre, która w historii zasłynęła jako „dzielnica bohemy” i „czerwonych latarni”. Dzisiaj Moulin Rouge obchodzi 132. rocznicę istnienia i jest świetnie prosperującym biznesem przynoszącym dochody rzędu 65 milionów euro rocznie! Na czym polega jego fenomen? Jakie były jego początki? Kto w nim występował? I w końcu - dlaczego Moulin Rouge pozostaje światową mekką wielbicieli kabaretu i teatru?

Reklama

Gwiazdy Moulin Rouge

Początki Moulin Rouge były kontrowersyjne, bo nikt do tej pory nie widział tak niezwykłego, a przez wielu uważanego za nieprzyzwoity tańca. Tancerki wymachiwały energicznie nogami, do tego podnosząc spódnice i eksponując bieliznę. Niegdyś w słynnym kankanie na scenie występowały praczki, prasowaczki, krawcowe, które były wybierane do zespołu ze względu na swoje warunki fizyczne i umiejętności taneczne. Sława uczyniła z nich wielkie paryskie gwiazdy, a takie tancerki jak La Goulue na zawsze zapisały się w historii Moulin Rouge. La Goulue to pseudonim artystyczny Louise Weber, która słynęła z szybkiego opróżniania kieliszków klientów podczas tańca. Stąd właśnie pochodzi jej pseudonim - goulue z francuskiego „łakomczuszka”. To jej wdzięki uwieczniał na swoich obrazach i afiszach Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec.

ZOBACZ TEŻ: Stylowe paryżanki. Gdzie jedzą i w jakich butikach się ubierają?

Materiały prasowe/Moulin Rouge

Paryski Moulin Rouge w 1889 roku.

Tancerki Moulin Rouge

A dlaczego tancerki Moulin Rouge nazywane są dziś Doriss Girls? Wszystko za sprawą niemieckiej tancerki Doris Haug, która została zatrudniona w Moulin Rouge w 1957 roku. Bardzo szybko dostrzeżono jej potencjał i kilka lat później została choreografem, a jej zespół okrzyknięto Doriss Girls. Od początku istnienia w zespole tańczą najpiękniejsze dziewczyny z całego świata. Przesłuchania odbywają się od Las Vegas po Sydney, od Londynu po Paryż, a nad castingami czuwa sama Janet Pharaoh, dyrektor artystyczna Moulin Rouge. Obecnie grupę tworzy 60 artystów: 40 tancerek Doriss Girls i 20 Doriss Boys. Poza wykształceniem w dziedzinie tańca klasycznego, figurą, tancerki muszą mieć także odpowiednie warunki fizyczne: szczupłą sylwetkę oraz co najmniej 1,75 metra wzrostu, a tancerze – 1,85.

Zobacz także
Pascal Le Segretain/Getty Images

Machina i fenomem Moulin Rouge

Moulin Rouge to doskonale funkcjonująca machina. Za kulisami krząta się tłum garderobianych, krawcowych, oświetleniowców i techników, których ambicją jest, aby widzowie mogli przeżyć prawdziwe doznanie, spektakl na najwyższym poziomie doskonałości, gdzie nie ma miejsca na błędy. Cały zespół do obsługi 500 tysięcy gości rocznie liczy 450 pracowników. Marka Moulin Rouge należy do rodziny Clérico od 1955 roku. W ciągu ostatnich lat właściciele dokonali przejęć trzech pracowni rzemieślniczych. W 2007 roku przejęli Maison Clairvoy - atelier, które od lat produkuje obuwie dla tancerzy. W 2009 roku zakupili Maison Février - atelier produkujące sztuczne pióra do kostiumów i w 2017 roku - Maison Valentin, czyli atelier haftu. Właściciele starają się w ten sposób wspierać francuskie rękodzieło i rozwijać markę realizując zamówienia nie tylko na użytek kabaretu, ale również na zewnątrz, głównie na potrzeby światowych produkcji scenicznych czy haute-couture.

Materiały prasowe/Moulin Rouge

La Goulue na plakacie Moulin Rouge autorstwa Henri de Toulouse-Lautreca.

Jeśli już o modzie mowa, inspiracje strojami tancerek z Moulin Rouge znalazły się kolekcjach m.in. Yvesa Saint Laurent (2001), Balenciagi (2001), Johna Galliano (2004), Christiana Diora (2010), Jeana Paula Gaultier (2011) i Marca Jacobsa (2016). Miejsce Moulin Rouge jako fenomenu pop kultury ostatecznie potwierdził zaś film Baza Luhrmanna z 2001 roku z Nicole Kidman i Ewanem McGregorem w rolach głównych.

Materiały prasowe/Moulin Rouge

Restauracja w Moulin Rouge jest jedną z najlepszych w Paryżu.

Duch Belle Epoque w Moulin Rouge

Artyści Moulin Rouge występują w dwóch spektaklach dziennie przez 365 dni w roku (inaczej było tylko w trakcie II Wojny Światowej i pandemii koronawirusa). Pierwszy rozpoczyna się o godz. 21.00, a drugi o godz. 23.00. Każdy spektakl składa się z czterech odsłon, w każdej z nich tancerze występują w zupełnie innej stylistyce tańca, muzyki i w różnych kostiumach. Pomiędzy odsłonami w programie są atrakcje: pokazy żonglerów i akrobatów. Jednym ze stałych elementów spektaklu jest francuski kankan, który zawsze budzi aplauz widzów w finale.

Colin Davey/Getty Images

Cały czas Moulin Rouge tchnie duchem Belle Epoque, który oddaje sam spektakl, przepych wnętrz, ale również doskonała kuchnia. Przed pierwszym spektaklem goście mogą zjeść kolację przygotowaną przez zespół szefa kuchni Davida Le Quellec. Jego kuchnia zdobyła uznanie ekspertów żółtego przewodnika Gault & Millau i tym samym Moulin Rouge znalazło się na liście najlepszych restauracji w Paryżu. Dodajmy jeszcze, że rocznie w Moulin Rouge otwiera się... 180 tysięcy butelek szampana. Czy to nie jest wystarczający powód do tego, żeby wybrać się tam przynajmniej raz w życiu i spróbować trunku bogów z jednej z nich?

Jednym ze stałych elementów spektaklu w Moulin Rouge jest francuski kankan.

Materiały prasowe/Moulin Rouge
Reklama

Paryski Moulin Rouge obchodził w tym roku 133 urodziny.

Materiały prasowe/Moulin Rouge
Reklama
Reklama
Reklama