Reklama

Druga edycja TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia odbywa się w Warszawie w dniach 16-20 października w trakcie radosnego, żydowskiego święta Sukkot. Hasłem tegorocznej edycji kulinarnego festiwalu organizowanego przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN będzie...dom.

Reklama

Czym jest dom? Czy jest to miejsce urodzenia, zamieszkania? A może to miejsce, w którym można czuć się najbezpieczniej? Mimo wielości znaczeń, dom to dla każdego obraz wspólnoty, emocje i relacje łączące nas z otoczeniem. Kuchnia domowa zaś nierozerwalnie kojarzy nam się ze smakami dzieciństwa, prostotą i szczerością na talerzu.

TISZ* (jid. stół) - w tradycji żydowskiej radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole

Druga edycja TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia

Podczas drugiej edycji TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia między 16 a 20 października Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprasza do wspólnego próbowania domowych smaków wraz z dobrze podanymi opowieściami o żydowskich mieszkańcach Polski. Na pięć festiwalowych dni Muzeum POLIN zaplanowało czas przy wspólnym stole, ale i spacery kulinarne po Warszawie, dzielenie się rodzinnymi historiami o jedzeniu. Uczestników wydarzenia czeka też wyjątkowy szabatowy brunch, wspólne plecenie chałek, szabatowa kolacja z Leah Koenig i wiele innych atrakcji. Na zakończenie festiwalu organizatorzy zapraszają do wspólnego odkrywania smaków i zwiedzania Warszawy kulinarnym szlakiem. Wszystko po to, aby razem gotować, rozmawiać i smakować żydowskie jedzenie.

Jedz, spaceruj, śledź i tańcz

Na przykład w sobotni poranek warto spędzić, smakując potrawy żydowskiej kuchni w nowej restauracji WARSZE w Muzeum POLIN na festiwalowym brunchu. O atmosferę spotkania, które rozpocznie się o godz. 10.00, zadba Malka Kafka. Gwarantowane, że gospodyni wydarzenia podzieli się barwnymi opowieściami o żydowskich tradycjach kiedyś i dziś. Pieczywo do skosztowania specjalnie na tę okazję przygotują Monika Walecka i Laurel Kratochvila. Bilety dostępne na polin.pl. Od. 14.30 również w Muzeum POLIN kulinarny spacer po wystawie stałej. Będzie można poznać zasady rządzące koszerną kuchnią i dowiedzieć się, co kiedyś pojawiało się na stołach przy okazji świąt żydowskich. Wieczorem od 20.00 zaś w Barze Targowym w Hali Mirowskiej Śledź i tańcz zabawa taneczna poprzedzona całodniowym festynem rybnych przysmaków.

Reklama

Ostatni kęs

Na zakończenie TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia szykuje się eksperyment kulinarny, przygotowany przez Mecyje, nieformalną grupę kucharek eksplorującą wspólne polskie i żydowskie korzenie kulinarne. Inspiracją do działań jest opublikowana w jidysz w 1938 roku książka kucharska słynnej restauratorki Fani Lewando. W Klubokawiarni Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN uczestnicy wspólnie wskrzeszą dawne receptury, nieoczywiste konsystencje, barwy, smaki i zapachy. Specjalnie dla wyrafinowanych podniebień będzie cymesowa trufla skąpana w jadalnym złocie albo żurawinowy kawior. By skosztować tych smakołyków, potrzebny bilet dostępny w kasach muzeum i na polin.pl.

Materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama