Reklama

Trwa sezon na polski fine dining. Startuje Fine Dining Week! Przed nami dziewiąta edycja Fine Dining Week, festiwal sztuki restauracyjnej potrwa od 26 sierpnia do 13 września i będzie doskonałą okazją do odkrycia polskiego fine diningu. Na Gości czeka autorskie, pięciodaniowe menu, które łączy tradycję z nowoczesnością oraz promuje najlepsze polskie, sezonowe składniki. Rezerwacje trwają na www.FineDiningWeek.pl.

Reklama

Fine Dining Week 5 restauracji wartych odwiedzenia

Niesztuka Restaurant&Bar Klub Aktora - Gdańsk

Trójmiejski fine dining ma się doskonale! Swoje kroki skierujcie do Niesztuki. To neo bistro, które twórczo łączy sezonowe, lokalne produkty z wpływami z całego świata. Sam klimat i wystrój wnętrz sprawi, że poczujecie się wyjątkowo. Jednak o najlepsze zadbał Szef Kuchni, który w ramach Festiwalu Fine Dining Week przygotował m.in. żebro wołowe z mulami, puree z selera, emulsją ziołową i dymką. W drugiej propozycji menu wasze podniebienia oczaruje biały halibut z fasolą, kurkami w towarzystwie lardo, miso z czarnym czosnkiem i koperkiem. W obydwu wersjach menu będziecie mieli okazję spróbować wyśmienitej bezy kukurydzianej z kremem kukurydzianym z czarnym bzem, palonymi liśćmi kukurydzy i pudrem z bzu.

Dyletanci - Warszawa

To wyjątkowo klimatyczne miejsce na warszawskim Powiślu. Utalentowany Szef Kuchni Rafał Hreczaniuk, bazuje wyłącznie na sezonowych produktach pochodzących z ekologicznych źródeł, w tym z własnej farmy warzyw i owoców. Tej edycji zaserwuje Gościom tuńczyka z kwiatem cukinii i cytrusami czy buraka z chrzanem i orzechami włoskimi. Zaskoczy również doskonale skomponowanym i nieoczywistym deserem - kozim serem ze szczawiem i jeżynami. Sommelierzy zaproponują idealnie komponujące się wina, a mają z czego wybierać! Dyletanci to również winebar z jedną z największych kart win (1 100 pozycji!) w Polsce.

Brasserie Warszawska - Warszawa

Kolejne miejsce na finediningowej mapie Stolicy to restauracja Brasserie Warszawska, która inspirowana jest warszawską tradycją oraz europejską współczesnością. Menu to przede wszystkim połączenie prostoty i elegancji, dlatego w festiwalowej propozycji znajdziecie m.in. dorsza z dynią, czarnym bzem i porzeczką. Natomiast w wersji wege skosztujecie lasagne z grzybami i szpinakiem. Zwieńczeniem pięciodniowej uczty będzie letnie compote owocowe z sorbetem cytrynowym.

Restauracja Babinicz - Dworzysko

Zaledwie 45 minut od Wrocławia mieści się folwark Dworzysko z Restauracją Babinicz. Miejsce to zostało wyróżnione już czterokrotnie w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau. Nie bez powodu więc, kolejny raz bierze udział w Festiwalu Fine Dining Week. Tym razem będziecie mieli okazję spróbować gnocchi z koziego sera z puree morelowym i karmelizowanym kalafiorem czy jagnięciny z puree grzybowym, szpinakiem i sosem z kasztanów i aronii.

Powidok - Restauracja Autorska - Łódź

Jeśli szukacie stylowego i niepowtarzalnego miejsca, gdzie serwowane dania to prawdziwe dzieła sztuki, to zróbcie rezerwację w Restauracji Powidok. W wersji mięsnej nasz faworyt to filet z kaczki z burakiem, śliwką i cepelinem. Natomiast w opcji wege skosztujecie boczniaków z kapustą i pomidorem. Kulinarną ucztę dopełni wystawa obrazów - czeka więc na Was uczta dla ciała i ducha.

Reklama

Aby zarezerwować stolik w wybranej przez was restauracji, wejdźcie na stronę www.FineDiningWeek.pl.

Reklama
Reklama
Reklama