Reklama

Luksusowy Nobu Hotel Warsaw już 3 sierpnia powita pierwszych gości w Warszawie przy ulicy Wilczej 73. Wielkie otwarcie hotelu Roberta De Niro zaplanowane było na czerwiec tego roku, jednak datę przesunięto ze względu na epidemię koronawirusa. Pomimo opóźnienia, 17 lipca zaczęła działać hotelowa restauracja, serwującą dania kuchni japońskiej, stworzone przez jednego z najlepszych kucharzy na świecie.

Reklama

Hotel Roberta De Niro w Warszawie

Hotele Nobu to wspólna inwestycja aktora Roberta De Niro, szefa kuchni Nobu Matsuhisy i producenta filmowego Meira Tepera. Historia marki zaczęła się pod koniec lat 80. XX wieku w Los Angeles, kiedy De Niro odwiedził restaurację Matsuhisy i zachwycił się jego daniami.

Po kilku latach panowie otworzyli pierwszy lokal na Manhattanie, a później inwestycja zaczęła się rozsrastać. Na świecie działa już 40 restauracji Nobu, a pod koniec 2020 roku planowano otworzyć dwudziesty hotel.

Za projekt warszawskiego Nobu odpowiadają architekci z pracowni Medusa Group, pod wodzą Przemo Łukasika i Łukasza Zagały. Luksusowe nowe miejsce połączono z dawnym hotelem Rialto przy ulicy Emilii Plater.

„Pokoje zostały urządzone w różnych stylach od klasycznego do supernowoczesnego, nawiązującego do dynamicznego rozwoju Polski, co pozwala gościom na wybór takiego, który idealnie odpowiada ich gustom. Jednakże każdy z nich emanuje spokojem z nutą japońskiego designu”, czytamy na portalu warszawa.naszemiasto.pl.

Restauracja Nobu w Warszawie: menu

Restaurację Nobu Warsaw prowadzi szef kuchni Yannick Lohou. „Rozkoszuj się słynnymi na całym świecie daniami nowoczesnej kuchni japońskiej, a także najlepszymi gatunkami sake i wyjątkowymi koktajlami. Autorski styl Nobu Matsuhisy idealnie wpisuje się w innowacyjną i nieustannie ewoluującą scenę kulinarną Warszawy”, czytamy na oficjalnej stronie hotelu.

Reklama

W menu znajdziemy flagowe dania Nobu, m.in. czarnego dorsza z sosem miso, tatar z tuńczyka, wieprzowinę z słodko-ostrym sosem miso, grillowaną japońską wołowinę Wagyu, a także sushi i owoce morza. Ceny dań głównych wahają się od 80 do 250 złotych, a tak zwane menu testowe, w ramach którego spróbujemy większości przysmaków restauracji, to koszt 450 złotych.

Reklama
Reklama
Reklama