Zbliżają się wymarzone wakacje? Oto 5 przepisów na słodycze bez cukru i wyrzutów sumienia!
1 z 6
Szukasz książki kulinarnej, która zainspiruje Cię do zmian żywieniowych, ale nie pozbawi przyjemności jedzenia słodkości? Jeśli tak, to „Bez cukru #kasiuniagotuje” autorstwa Katarzyny Burzyńskiej-Sychowicz jest dla Ciebie idealna. To propozycja 67 przepisów na wypieki bez mąki oraz słodycze bez cukru i wyrzutów sumienia.
Zobacz też: Torty pędzlem malowane. Zobacz, najbardziej apetyczne ciasta rosyjskich cukierników
Przepisy bez cukru
Kasia Burzyńska-Sychowicz, jak mówi sama, z zawodu i wyboru jest prezenterką i dziennikarką telewizyjną, żoną, a od niedawna matką. Ciąża zmieniła jej podejście do zdrowego odżywania. Zaczęła eksperymentować w kuchni. Kasia wyznaje jedną zasadę - przepis musi być prosty! Wynikiem jej kulinarnych przygód i wycieczek, jest właśnie ta książka, wydana nakładem Edipresse Książki.
„Tę książkę dedykuję mojej kuchni, którą - w czasach, gdy jeszcze nie gotowałam - chciałam przerobić na pokój. Mam nadzieję, że już mi wybaczyła…”, pisze autorka.
Zobacz też: Tymi tortami zachwycają się internauci z całego świata! Zobacz wyjątkowe zdjęcia smakowitych deserów
Zdrowe słodycze? Tak, to możliwe!
Cukier zastąpiony ksylitolem, miodem, syropem z agawy, klonowym czy daktylowym oraz cukrem kokosowym. To przede wszystkim owoce mają w sobie cukier naturalny. Brownie z batatów, tort naleśnikowy czy fit pralinki - Kasia Burzyńska-Sychowicz udowadnia, że lekkie i zdrowe smakołyki są możliwe! W książce znajdziemy 5 rozdziałów, każdy z nich dedykowany prostym daniom. „O rety, omlety!”, królują właśnie omlety. „Piękne miski”, czyli dział poświęcony szybkim i prostym śniadaniom, które dostarczą energii na cały dzień. „Na okrągło” - to oryginalne receptury na naleśniki. „Przekąski”, w tym rozdziale znajdziecie pomysły na przeróżne deserki, a w ostatniej części - „Ciasta i basta” brylują inspiracje na wegańskie i bezglutenowe smakołyki dla całej rodziny.
Katarzyna Burzyńska-Sychowicz - dziennikarka, prezenterka, felietonistka, żona i mama, zawodowa entuzjastka, amatorka zdrowego stylu życia i... gotowania. Od ośmiu lat związana jest z TVP, gdzie obecnie prowadzi program "Dzień dobry Polsko". Jej motto życiowe brzmi: wolę napis "wstęp wzbroniony" aniżeli "wyjścia nie ma".
Polecamy też: Nie możesz już patrzeć na pączki? Zobacz zatem najpiękniejsze desery świata!
Specjalnie dla Was, przygotowaliśmy 5 przepisów autorstwa Kasi, które powinniście przetestować!
Sprawdźcie sami!
2 z 6
Kakaowa micha mocy
Składniki
2 mrożone banany
łyżka masła orzechowego
łyżka kakao
1/3 szklanki mleka sojowego
dodatki: domowa granola, wiórki kokosowe, kulki mocy, świeża mięta, ekspandowana kasza jaglana, pistacje, prażone orzeszki pekan.
Przygotowanie
Składniki na smoothie blendujemy, wlewamy do miski, przystrajamy według uznania. Uznajemy michę mocy za śniadaniowe odkrycie i odmaszerowujemy żwawo do codziennych zadań.
3 z 6
Pudding z tapioki
Składniki
400 ml mleczka kokosowego
1/6 szklanki drobnej tapioki
1/8 szklanki ksylitolu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili lub ziarnka z połowy laski wanilii
szczypta soli morskiej
zmiksowane owoce oraz mięta
Przygotowanie
Tapiokę zalewamy mleczkiem kokosowym i odstawiamy na godzinę; Dodajemy słodzidło, wanilie i sól. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż ziarenka tapioki staną się przezroczyste (12-15 minut). Przekładamy do miseczek, schładzamy, dekorujemy zmiksowanymi owocami.
4 z 6
Czekoladowe ciasto wegańskie
Składniki:
szklanka daktyli
szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków owsianych
sok z połowy cytryny
duża łycha oleju kokosowego
szczyta soli
2 puszki śmietanki kokosowej
2 gorzkie czekolady
2-3 łyżki ksylitolu
borówki
Przygotowanie:
Spod: daktyle moczymy w gorącej wodzie i odstawiamy na kilka minut. Następnie blendujemy je z wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi, sokiem z cytryny, olejem kokosowym i solą. Wykładamy do blaszki i schładzamy. W tym czasie przygotowujemy masę: śmietankę kokosową zagotowujemy, roztapiamy w niej czekolady i ksylitol i studzimy. Na spodzie ciasta umieszczamy borówki i zalewamy je masą. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, by z rana móc je pałaszować.
5 z 6
Omlet sernikowy
Składniki
2 jajka
120 g twarożku
4 łyżki joguru naturalnego
3 łyżki ulubionej mąki
2 łyżki ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia
olej kokosowy do smażenia
banan, wiórki kokosowe i kruszone, surowe ziarna kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Białka ubijamy. Resztę składników łączymy zgrabnie ze sobą, po czym delikatnie dodajemy do nich pianę z białek. Smażymy standardowo: pod przykryciem, na oleju kokosowym, z dwóch stron. A następnie odlatujemy do krainy pyszności.
6 z 6
Kulki mocy
Składniki
2 szklanki mieszanki orzechów i nasion
szklanka płatków owsianych
szklanka daktyli
łyżka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanili
ulubione przyprawy, np. kakao, chilii, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Daktyle moczymy przez godzinę we wrzątku, następnie blendujemy z odrobiną wody na gładką masę. Orzechy i nasiona mielimy, dodajemy sól, wybrane przyprawy, olej kokosowy i wanilię. Łączymy z masą daktylową. Mielimy płatki owsiane i dodajemy do całości. Jeżeli powstała masa okaże się za sucha, dodajemy wodę pozostałą z moczenia daktyli. Z ciasta tworzymy kulę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i obtaczamy w różnościach.