Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami i choć wiele osób zaplanowało już, jakimi słodkościami będzie się raczyć w tym wyjątkowym czasie, jesteśmy jednak pewni, że nie wszyscy. Na szczęście, dla tych, którzy nie sporządzili jeszcze listy zakupów mamy przepis, który będzie hitem Waszych świąt. Autorką przepisu jest niezastąpiona Magda Gessler.

Reklama

Przepis na mazurka kajmakowego Magdy Gessler

Przy okazji ostatniego spotkania z restauratorką zapytaliśmy ją o to, jakie ciasta najchętniej piecze na Wielkanoc. Magda Gessler odpowiedziała, że tak samo jak baby uwielbia mazurki, a jej ulubiony to ten z kajmakiem. Pyszny od masła, kruchy od odpowiedniego przygotowania. A to zajmuje dosłownie chwilę.

Oto przepis na mazurek o wdzięcznej nazwie 300:200:100.
-300 gramów mąki szóstki
-200 gramów masła (dla miłośników pełniejszego smaku 250 gramów)
-100 gramów cukru pudru
-1 jajko
-odrobina soli
-łyżka mąki kukurydzianej

Co zrobić dalej? „Ciasto zagniatamy, wkładamy do lodówki na 2 godziny, a potem rozwałkowane i nakłute widelcem pieczemy pod obciążeniem około 15-20 minut (aż do złotego koloru) w 190 stopniach. Do tego kajmak, który możemy zrobić sami (do skarmelizowanego na patelni cukru dodajemy śmietanki). Dekorujemy świeżymi kwiatami, ja lubię fiołkami obtoczonymi w drobnym cukrze, poza tym bakaliami… Tym, co kto lubi”, wytłumaczyła nam Magda Gessler i dodała, że ma też radę dla tych, którzy do pieczenia mają dwie lewe ręce. „A jak ktoś chciałby zjeść gotowego mazurka z mojego przepisu to zapraszam do cukierni Słodki Słony”, poradziła nam prowadząca Kuchenne rewolucje.

Reklama

Skusicie się na ten słodki przepis tej Wielkanocy? Nam już na samą myśl cieknie ślinka…

Zobacz także
Mateusz Stankiewicz/AF PHOTO
Reklama
Reklama
Reklama