Magda Gessler z synem, Tadeuszem Müllerem w szczerym wywiadzie VIVY!
Sprawdź, co jeszcze w nowym numerze!
Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Syn Magdy Gessler, Tadeusz Müller, szykuje program o gotowaniu! Historia życia matki i syna to wielkie emocje i praktyka miłości. On introwertyczny, ona rakieta. On feminista, ona renesansowo-barokowa. Jak uczyli się siebie i kiedy założą wspólną restaurację? – opowiadają Romanowi Praszyńskiemu.
W jakim języku śpiewała Pani kołysanki?
Magda: Ja nie śpiewam.
Tadeusz: Przecież śpiewałaś! I to po hiszpańsku! Pamiętam tę piosenkę: „Leche frito”.
Magda: „Był sobie król, był sobie paź”. Śpiewałam ci, ale po polsku. To samo co moja mama mnie. Dużo polskich piosenek śpiewałam, gdy żyliśmy w Hiszpanii.
Tadeusz: Pamiętam tylko hiszpańskie. Może nie pamiętam polskich, bo ich nie rozumiałem.
Magda: Nie rozumiałeś, bo z twoim tatą, Volkhartem Müllerem, niemieckim dziennikarzem, nie rozmawiałam po polsku.
Kiedy nauczył się Pan polskiego?
Tadeusz: Miałem sześć–siedem lat, gdy po śmierci ojca przyjechaliśmy z mamą do Polski. Był rok 1989. Pojechałem nad Bug do babci, mamy mamy. Chodziłem na piechotę kilka kilometrów do wiejskiej nauczycielki. Ona uczyła mnie polskiego i przygotowywała do polskiej szkoły. To było mocne przeżycie dla dzieciaka. Szybki kurs polskości.
Chłopiec z obcego kraju, bez rodziców. Jak było?
Tadeusz: Wesoło. Uczyłem się gospodarskiego życia, doić krowy, jeździć na koniu. Obserwowałem babcię, dla której kuchnia była królestwem. Do dzisiaj jest moją mistrzynią.
Nie mama?
Tadeusz: Obie! Babcia i mama. Pamiętam znakomite kołduny babci. I torty z jajek od kur sąsiadów. Gotowała wybitny kajmak na mleku, które sam udoiłem u sąsiadów. Mieli osiem krów.
Dzisiaj potrafiłby Pan wydoić krowę?
Tadeusz: Tak, ale trzeba ją znać. Krowa musi się czuć bezpiecznie. Kajmak babcia gotowała w żeliwnym garnku na piecu opalanym drewnem. I do tego konfitura z róży damasceńskiej, którą hodowała w ogrodzie.
I najważniejsze na koniec – na wierzch kładła arcydzięgiel cukrzony w miodzie. Tylko babcia wiedziała, gdzie arcydzięgiel rośnie. Na surowo nie do zjedzenia, kandyzowany ma smak koperkowy, ale głębszy. Świetnie kontrastuje z kajmakiem.
Cały wywiad z Magdą Gessler i Tadeuszem Müllerem w nowej VIVIE! już od 15 listopada w kioskach!
Co jeszcze w nowej VIVIE! 23/2018?
Fit Lovers - Razem prywatnie, razem w biznesie. Jak naprawdę wygląda życie Pameli Stefanowicz i Mateusza Janusza, twórców internetowego fit imperium? Tammy Duckworth była pilotem śmigłowca, na wojnie w Iraku straciła obie nogi, dziś jest panią senator, mamą. Oto kobieta stworzona, by walczyć.Eugeniusz Korin: „Z moim wspólnikiem Michałem Żebrowskim nie grillujemy razem. Ale szanujemy się…”, mówi dyrektor artystyczny Teatru 6. piętro w Warszawie. Monika Jaruzelska. O samotnych wieczorach w domu rodziców, przemijaniu i o tym, że kocha i jest kochana.