Reklama

Przygotowanie królewskiego przyjęcia dla setek osób nie należy do łatwych zadań, dlatego kuchnia pałacu Windsor już od kilku dni pracuje na dzień i noc na najwyższych obrotach. Znane są już szczegóły weselnego menu!

Reklama

Wesele księcia Harry’ego i Meghan Markle

Para stanie na ślubnym kobiercu w sobotę 19 maja i wiadomo już dokładnie, jak będzie przebiegał ten dzień. Ceremonia rozpocznie się w południe w kaplicy Świętego Jerzego na zamku Windsor. Moment składania przysięgi obserwować będzie około 800 gości. Następnie o godzinie 13 para młoda wsiądzie do bogato zdobionego zabytkowego powozu przejedzie wyznaczoną 3-kilometrową trasę w pobliżu zamku. To wtedy wszyscy ciekawscy będą mogli zobaczyć parę książęcą. Organizatorzy ślubu chcą, by wszyscy „poddani” mogli cieszyć się atmosferą tego wyjątkowego dnia i podziwiać księcia Harry’ego i księżną Meghan. Dopiero wtedy para powita swoich gości na zamku, odbędzie się tam lunch dla 240-300 osób.

Wesele będzie jednak podzielone na kilka etapów. Dopiero kolacja zorganizowana przed ojca Harry’ego, księcia Karola, będzie miała charakter prywatny i wezmą w niej udział tylko rodzina i najbliżsi przyjaciele – czyli skromne 350 osób. Dzień zakończy przyjęcie, na którym 600 zaproszonych gości będzie świętować i cieszyć się szczęściem państwa młodych.

Szef kuchni Mark Flanagan, który prowadzi królewską kuchnię, zapewnia, że jedzenie będzie przygotowane z najświeższych dostępnych produktów, a część z nich jest uprawiana na posiadłości królowej. „Wszyscy pracownicy są zachwyceni, biorą udział w przygotowaniach. Nawet jeśli potrzebujemy dodatkowego wsparcia”, powiedział. Kucharze pracują w kuchni z XIV wieku, która służyła ponad 30 władcom.

„Na szczęście pory roku idealnie się teraz przenikają. Miało to duże znaczenie w podejmowaniu decyzji o menu”, mówi . Głównymi składnikami dań mają być szparagi i bób. Potrawy nawiązują też do wiosennych kwiatów, na przykład weselny tort cytrynowy z czarnym bzem.

„Młoda para była bardzo zaangażowana w każdy jego szczegół”, zdradził szef kuchni. Książę Harry i Meghan testowali potrawy od marca. Oboje są smakoszami, świadczy o tym fakt, że Harry oświadczył się ukochanej podczas przygotowywania kurczaka.

Reklama

Cukiernik Selwyn Stoby, zdradził, że przygotowuje słynne trufle z czekolady Windsor za pomocą rurek i foremek. Pomaga mu szef kuchni Victoria Scupham i zespół wyszkolonych cukierników. Stworzą oni także małe porcje creme brulee, ciastka z mango panna cotta i żółte makaroniki. „Podchodzimy do każdego królewskiego wydarzenia z taką samą troską i dbałością o szczegóły. Nie ma wiele okazji, by przygotować królewskie wesele za swojego życia”.

Reklama
Reklama
Reklama