Reklama

Dom powinien być miejscem, do którego chce nam się wracać. Przestrzenią, w której czujemy się bezpieczni, zaopiekowani i potrzebni. W której każdy ma obowiązki, ale jest w niej również czas na śmiech, rozmowy i zabawę. Dzieciom, które nie mogą żyć w swoich domach rodzinnych, takie warunki zapewniają rodzinne domy dziecka. Aby wesprzeć funkcjonowanie takich placówek, marka Somat we współpracy z Fundacją Polki Mogą Wszystko, przeprowadziła akcję pomocowo-edukacyjną „Kto pozmywa?”.

Reklama
Mat. prasowe

Warto pomagać

W Polsce istnieją aż 702 rodzinne domy dziecka, a przebywa w nich ponad 4500 niepełnoletnich. W takich placówkach dzieci mają zapewnioną codzienną opiekę i wychowanie w warunkach zbliżonych do domu rodzinnego – mogą budować więzi nie tylko z opiekunami, kolegami i koleżankami, ale też z rodzeństwem biologicznym. Przebywają tam do czasu powrotu do rodziny, umieszczenia w rodzinie adopcyjnej lub do ich usamodzielnienia.

Jednym z wyzwań, które stoi przed rodzinnymi domami dziecka jest… zmywanie! Szacuje się, że w placówkach zmywa się ok. 200 naczyń dziennie. Aż trudno w to uwierzyć, ale rocznie daje to 73 tysiące sztuk! Na szczęście dzieci i ich opiekunowie nie zostali z tym sami.

Marka Somat, w ramach akcji pomocowo-edukacyjnej „Kto pozmywa”, przekazała roczne zapasy produktów do zmywarek wszystkim rodzinnym domom dziecka, które zadeklarowały taką potrzebę. Trafiły do nich nie tylko wysokiej jakości tabletki i kapsułki, ale także produkty pomagające utrzymać urządzenia w czystości. Wszystkie rodziny, które zdecydowały się wziąć udział w programie, dostały też gry „Kto pozmywa?” ze specjalnej, limitowanej edycji, przygotowanej we współpracy z wydawnictwem Granna. Dodatkowo, do 20 najbardziej potrzebujących placówek zostały dostarczone zmywarki wolnostojące, ufundowane przez markę Samsung.

Mat. prasowe

Edukacja przez dobrą zabawę

Organizatorzy akcji zadbali o placówki nie tylko materialnie. Przeprowadzono również szereg aktywności, które miały na celu edukację dzieciaków i rodziców. Zorganizowano wydarzenia, które promowały zasady zdrowego żywienia, zachęcały do wspólnego spędzania czasu. Duży nacisk położono także na naukę umiejętności, które są niezbędne w dorosłym życiu, np. gotowanie.

Dużo pozytywnych emocji wzbudziły warsztaty online poprowadzone przez znaną i lubianą Katarzynę Bosacką, która od lat promuje w swoich programach telewizyjnych odpowiednio zbilansowaną dietę, prowadzi kanał EkoBosacka w serwisie Youtube, jest autorką 11 książek, a także wielu publikacji w prasie o zdrowym odżywianiu. Ekspertka przekonywała, że zdrowe odżywanie zaczyna się od kupna zdrowych produktów. W pierwszej części spotkania online, radziła rodzicom zastępczym, jak robić zakupy spożywcze dla całej rodziny. Uczuliła, aby – zanim wrzucimy produkt do koszyka, zwrócić uwagę na jego opakowanie – zapoznać się dokładnie ze składem produktu, aby poznać „tajemnice”, których nie widać na pierwszy rzut oka: składniki niekorzystnie wpływające na zdrowie, zwłaszcza dzieci. Należą do nich m.in. konserwanty, barwniki i różne polepszacze smaku.

Anna Powierża

Ekspertka poruszyła też gorący temat cukru w napojach i innych w produktach spożywczych, zwłaszcza dla dzieci. Czy rzeczywiście wszystko musi być aż tak słodkie? Pokazała, czym można zastąpić słodycze oraz inne, przesłodzone produkty. Padło też pytanie: co jeszcze warto sprawdzać podczas zakupów w sklepie? Oczywiście datę ważności – zaznaczyła Katarzyna Bosacka. – I sposób przechowywania produktów w sklepie: w odpowiedniej temperaturze i w odpowiednim miejscu, np. za szybą czy w opakowaniu.

Druga część spotkania została poświęcona przygotowywaniu zdrowych posiłków z zakupionych wcześniej składników. Wraz z uczestnikami, Katarzyna Bosacka zastanawiała się, czy lepiej gotować wykwitnie i wymyślnie, czy raczej prosto i sezonowo? Czy zupa to już „przeżytek”, czy może danie pożywne i wartościowe? Czy potrawy powinny zawierać mięso – jeśli tak, to jakie i w jakiej ilości? Dużo emocji wzbudził temat, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Ekspertka podała sposoby, które – zdaniem rodziców zastępczych, mają szansę się sprawdzić.

Wspólne gotowanie to dobra zabawa

Świetną atrakcją było też gotowanie z Darią Ładochą – prezenterką telewizyjną, dziennikarką kulinarną, trenerką kuchni tajskiej i autorką wielu książek kulinarnych.

Podczas warsztatów uczestniczące w nich rodziny mogły dowiedzieć się, jak zaplanować żywienie domowników tak, by każdego dnia na stole pojawił się ciepły posiłek. Daria Ładocha poruszyła także temat zero waste i zdradziła, jak planować zakupy i posiłki, by nie marnować żywności. Pojawiło się także mnóstwo praktycznych wskazówek, jak gotować proste dania w 15 minut i jak maksymalnie uprościć gotowanie z pomocą magii 5 składników. Daria Ładocha zdradziła też swoje patenty na niejadków, których znajdziemy w niejednym domu.

Anna Powierża

Poruszony został również temat prowadzenia domu – według Darii Ładochy najważniejsze są logistyka i podział obowiązków. Domowy stół? Nic tak nie buduje więzi, jak wspólne posiłki. I dlatego uczestnicy webinaru wspólnie z Darią przygotowali trzy niezwykłe potrawy – 2 dania główne – risotto na mleku kokosowym z groszkiem i miętą oraz makaron penne z tuńczykiem w pomidorach – i deser – śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych. Było naprawdę smakowicie!

Świąteczna integracja

W ramach akcji zorganizowano również skorelowany ze świętami Bożego Narodzenia konkurs, który ujawnił wiele talentów. Zadaniem uczestników było własnoręczne przygotowanie ozdób świątecznych (efekty możecie zobaczyć tutaj). Autorzy trzech najpiękniejszych prac otrzymali atrakcyjne nagrody.

Wśród zgłoszonych prac zobaczyć można piękne choinki, cudowne wianki czy bombki. Nie zabrakło również wyrobów z piernika, czy innych ozdób, którymi można przyozdobić świąteczne drzewko.

Akcja pomocowo-edukacyjna „Kto pozmywa?” została zrealizowana w okresie wrzesień-grudzień 2021. Rodzinnym domom dziecka zapewniono nie tylko wsparcie bezpośrednie, w postaci produktów do zmywarki, ale również możliwość wspólnego spędzania czasu, integracji, zabawy, a przy tym nauki potrzebnych w dorosłym życiu umiejętności, np. gotowania i zdrowego odżywiania.

Reklama

Artykuł powstał z udziałem marki Somat

Reklama
Reklama
Reklama