Magda Gessler zdradziła nam sekret swojej diety. Gwiazda powoli wyklucza jeden produkt
Dzieci restauratorki uczą ją zdrowego odżywiania
- ROMAN PRASZYŃSKI
Lara, Magda i Tadeusz Gessler to naprawdę zgrany zespół. Nie dość, że cała rodzina od lat zakochana jest w gotowaniu, to jeszcze każdy z jej członków potrafi inspirować innego. W ten oto sposób Magda Gessler postanowiła kilka miesięcy temu zmienić swój styl odżywiania. Dzięki pomocy dzieci schudła 13 kilogramów. Jak tego dokonała?
Magda Gessler i jej dzieci o diecie wegetariańskiej i kawie
Wróćmy do uczenia się.
Tadeusz: Nie jem mięsa od dwóch lat.
Lara: A 10 lat temu śmiałeś się ze mnie, że przez 11 lat nie jadłam mięsa.
Tadeusz: To był śmiech przez łzy. W tamtych czasach moja świadomość była marna. Uznałem twój wybór za przejaw buntu. Dzisiaj jest to dla mnie wyraz odpowiedzialności społecznej.
Jak się czujesz bez mięsa?
Tadeusz: Bardziej rześko, bardziej energicznie. Czuję, że naprawdę zacząłem żyć, gdy przestałem jeść zatrutą żywność. Dużo ludzi mówi, że nie może odstawić mięsa. Trzeba nazwać rzecz po imieniu – to jest uzależnienie. Tak samo jak nie jesteśmy w stanie wyrzec się słodyczy.
Albo kawy?
Tadeusz: Kawa jest zdrowa i trzeba obalać mit, że zakwasza. Nie wypłukuje też magnezu, bo sama zawiera magnez.
Lara: Nie jest zła dla naszego żołądka. Ale mleko do kawy to już dramat, odradzam.
Tadeusz: Można przeczytać o tym w książce Łukasza Durajskiego „Co na to lekarz?”. Odkąd przestałem jeść mięso, zmieniła się jakość mojego życia. Wcześniej byłem wiecznie niewyspany, ziewający.
Magda: Jeśli chodzi o mnie, to podejście do żywienia zawsze było dla mnie ważne. Czasem jednak, wpadając w wir obowiązków, pracy na planie non stop, zapominałam tak naprawdę o sobie. Może to też specyfika mojej pracy. Myślę więcej o innych. Swoje potrzeby zostawiałam na koniec. To od moich dzieci nauczyłam się obecnego stanu ducha – wyciszenia, poczucia własnej wartości. Ale też zdrowego, mądrego jedzenia. Nie jestem wegetarianką, ale dzięki nim bardzo rzadko sięgam po mięso. To, że schudłam 13 kilogramów, również zawdzięczam moim dzieciom. Dyscyplina Tadeusza i Lary dużo mi daje.
Lara: Ważna jest też jedna rzecz. Nie chodzi o to, aby osoby, które tego potrzebują, w ogóle nie jadły mięsa. Trzeba zachować zdrowy rozsądek i obiektywizm. Zachęcam ludzi, żeby nie czuli się winni, gdy czasem zjedzą mięso. Wolę, żeby 10 osób znacznie ograniczyło jedzenie mięsa, niż żeby trzy zrezygnowały całkowicie. To bardziej odpowiedzialne społecznie i etycznie. W ten sposób dbasz o zdrowie i zachowujesz się moralnie.
Co dokładnie jadła w trakcie diety Magda Gessler? SPRAWDŹ!
Całą rozmowę przeczytasz w najnowszej VIVIE!, która od dziś w kioskach. W numerze także wywiady z Magdaleną Adamowicz, Rafałem i Grzegorzem Zawieruchą oraz Nicole Saletą i jej mamą Ewą.