Dzień-Dziecka 2020-sniadanie
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA

Zacznij miło poranek z dzieckiem! Oto przewodnik po śniadaniach świata!

Będzie smacznie!

Barbara Łubko 24 kwietnia 2018 10:45
Dzień-Dziecka 2020-sniadanie
Fot. Adobe Stock

Jak powszechnie wiadomo - śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Często w porannym biegu zapominamy o nim, jedząc po drodze to co nam wpadnie w ręce. Jest to duży błąd, za który często płacimy złym samopoczuciem w ciągu dnia. Zachęcamy Was do jedzenia śniadań. Polecamy Wam także nasz wcześniejszy poradnik, gdzie w Warszawie najlepiej zjeść śniadanie za…złotówkę! W Polsce nasze śniadania są bardzo zróżnicowane, od modnej ostatnio owsianki, aż po jajecznicę i kiełbaski z pieczywem. W innych częściach świata, sprawa wygląda nieco inaczej. W zależności od rejonu, śniadania je się obfite, wytrawne lub skromne i słodkie.

Europejskie śniadania

Wiele za Was kojarzy Francję czy Włochy z obfitymi, wysokokalorycznymi kolacjami i… minimalistycznymi śniadaniami bazującymi głównie na słodkim pieczywie i kawie. Francja to croissanty, croissanty i jeszcze raz…croissanty! Rogaliki te jedzone są zazwyczaj ze słodką konfiturą i popijane kawą z duża ilością spienionego mleka. We Włoszech sytuacja wygląda podobnie, jednak tutaj główną rolę gra kawa: mała, mocna i pobudzająca - espresso!

Wielka Brytania znana jest ze śniadań w wersji max. Jajka sadzone, fasolka (najczęściej z puszki) i bekon, a do tego kromka ciemnego chleba z odrobiną soli i masła! Brytyjczycy na śniadanie chętnie popijają kawę, sok lub tradycyjnego Earl Grey'a z mlekiem.

Śniadania w innych częściach świata

Sytuacja w innych częściach świata ma się nieco inaczej. Zarówno na zachód, jak i na wschód od Europy królują wytrawne śniadania. Amerykanie najchętniej na pierwszy posiłek jedzą bekon i naleśniki, a wszystko obficie polane… syropem klonowym! Ten kulinarny trend europejczycy nie do końca potrafią zrozumieć. Mieszkańcy Hawaii zaczynają dzień od soczystych owoców, Turcy preferują sery, oliwki, pikantne mięso i…miód, Malezyjczycy makaron z jajkiem, przyprawy i warzywa, a Japończycy…. Tofu i rybę w sosie sojowym. A wy jakie śniadanie preferujecie? 

przewodnik po śniadaniach świata
Fot. Adobe Stock

przewodnik po śniadaniach świata
Fot. Adobe Stock

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BARBARA KURDEJ-SZATAN wyznaje: „Zasuwając intensywnie, oczekiwałam, że gdy wrócę do domu, będę mogła się zrelaksować. Tymczasem były awantury…”. GREG i RAFAŁ COLLINS – od happy endu do tragedii był tylko krok. W VIVIE! na Lato w cyklu Ona o Niej – KRYSTYNA CIERNIAK-MORGENSTERN o ELŻBIECIE CZYŻEWSKIEJ: „Szamotała się psychicznie. Z jednej strony niedawno poślubiony mąż, a z drugiej Polska…”. W cyklu Sztuka gotowania – HANNA LIS. Czy spełni swoje „kulinarne” marzenie i wybierze się do Peru? W Podróżach z Historią: tajemnice KASZUB.