Im bardziej nietypowe połączenia, tym lepiej

Gabriela Łaskowska 21 września 2018 18:32

Lato już odchodzi, a z nim szeroki wybór świeżych owoców i warzyw. To czas, gdy zastanawiamy się jak zachować letnie bogactwo smaków na nadchodzące zimowe dni. I co roku decydujemy się na ten sam rytuał. Przygotowywanie przetworów.

Moda na przetwory trwa. Zapomnijcie jednak o tradycyjnych dżemach z truskawek czy malin. W tym roku jemy konfitury z warzyw, kwiatków, a nawet… pomidorów z wanilią! Im bardziej nietypowe połączenia, tym lepiej. Eksperymenty w kuchni są bardzo pożądane, a niecodzienne połączenia smakowe często dają najlepsze efekty.

A co zrobić, jeśli chcesz zrobić słodki dżem bez cukru? Dodaj soli! Nie wierzysz? Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam.  

1/5
przetwory
Copyright @RECIPETHIS.COM
1/5

Dżem z truskawek - janginizacja

składniki: 2 kg truskawek, 1/2 łyżeczki soli

Umyć truskawki, wrzucić do garnka z solą i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Sól sprawia, że z owoców wytrąca się naturalny cukier, dlatego dżem staje się słodki.

2/5
przetwory
Copyright @INFOESCOLA.COM
2/5

Konfitura z imbiru

składniki: 0,5 kg imbiru, 2 szklanki wody, 5 szklanek cukru, sok i skórkę z cytryny

Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Wrzucić do rondla i zalać wodą. Dodać cukier, gotować na małym ogniu przez pół godziny. Dodać sok i startą skórkę z cytryny i dusić przez kilka minut.

3/5
przetwory
Copyright @PINKCAKE.BLOX.PL
3/5

Konfitura z fiołków

składniki: 3 szklanki płatków fiołków, pół litra wody, 25 dag cukru żelującego i cytrynę

Oczyszczone fiołki zalać gorącą wodą i odstawić na noc. Odlać wywar, dodać do niego cukier i sok z cytryny oraz ewentualnie utarte fiołki. Gotować przez kilka minut.

4/5
przetwory
Copyright @IVONA.BIGMIR.NET
4/5

Dżem z mniszka lekarskiego

składniki: 70 dag płatków mniszka, 750 ml wody, 50 dag cukru, 2 torebki żelfixu 2:1, 1 cytryna i 1 pomarańcza

Płatki mniszka zalać syropem z wody i cukru. Dodać skórki cytrusów i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Całość poddusić. W razie potrzeby dolać trochę wody. Na koniec dodać żelfix.

5/5
przetwory
Copyright @THINKSTOCKPHOTOS.COM
5/5

Konfitura z pomidorów

składniki: 2 kg zielonych pomidorów, 2 kg cukru, 2 szklanki wody, sok z cytryny, goździki i wanilia

Pomidory umyć, pokroić, sparzyć i odsączyć. Wrzucić do gotującej się wody z cukrem i dodać przyprawy. Gotować, aż pomidory staną się szkliste.

Wideo

Byli małżeństwem przez 3 lata. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Napisałam tę książkę po to, żeby oczyścić siebie dla dzieci. Żeby nie mieć już bagażu”, mówi w poruszającym wywiadzie wybitna pływaczka, OTYLIA JĘDRZEJCZAK. Były mąż Anji Rubik, SASHA KNEZEVIC, rozpoczął nowe życie – jako tata i jako… artysta. DEMI MOORE odkrywa mroczne strony swojego życia. Ile zostało z buntowniczki w MAŁGORZACIE OSTROWSKIEJ?