Morwa biała
Fot. Adobe.Stock.com
styl życia

Morwa biała jest idealna na odchudzanie! Jakie jeszcze ma właściwości?

Poznaj działanie i zastosowanie morwy białej

Redakcja VIVA! 21 listopada 2018 13:33
Morwa biała
Fot. Adobe.Stock.com

Masz dość nieskutecznych diet? Co prawda chciałabyś zrzucić kilka kilogramów, ale zupełnie nie masz ochoty na kolejne eksperymenty? Wcale nie musisz porzucać marzeń o szczupłej sylwetce. Poznaj właściwości morwy białej i dowiedz się, jak wpływa ona na odchudzanie.

Czym jest morwa biała?

Morwa biała to nieduże drzewo liściaste, które wydaje słodkawe owoce wyglądem przypominające jeżyny. Oryginalnie morwa pochodzi z Chin i tam też od wieków uprawiana była w celach leczniczych. Obecnie krzewy morwowe spotkać można także na terenie Afryki, Ameryki Północnej i Południowej, a także Europy. Do Polski roślina ta przywędrowała stosunkowo niedawno, bo dopiero na przełomie XVIII i XIX wieku. W naszym regionie morwa jest rośliną ciągle niedocenianą, a szkoda. Bogate działanie lecznicze wykazują bowiem nie tylko owoce morwy, ale także jej liście, kora i korzeń.

Działanie i właściwości morwy białej

Owoce morwy są jadalne, stanowią znakomite źródło flawonoidów, neutralizują działanie wolnych rodników, dostarczają organizmowi cennych witamin i minerałów. Morwa bogata jest w witaminy B1, B2, B6, PP.

Jakie jeszcze właściwości ma morwa biała?

  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka
  • jest pomocna w leczeniu cukrzycy
  • wykazuje działanie moczopędne
  • pomaga zbić gorączkę i wzmacniają odporność
  • usprawnia pracę jelit
  • pomaga leczyć anemię
  • ma działanie przeciwnowotworowe
  • wspomaga proces odchudzania
  • wzmacnia i regeneruje organizm
  • opóźnia procesy starzenia
  • jest pomocna w leczeniu schorzeń układu oddechowego – uporczywego kaszlu, a nawet astmy

Zastosowanie morwy białej

Morwa biała to znany i polecany środek na wspomaganie odchudzania. Jest też doskonałym lekiem na wiele schorzeń: działa przeciwgorączkowo, oczyszcza z toksyn, wzmacnia i regeneruje organizm w okresie przeziębieniowym. Świeże owoce morwy można podjadać między posiłkami, można też przyrządzić z nich pyszne przetwory, a liście wykorzystać do przygotowania naparu.

Oto 3 sprawdzone przepisy na pyszne i zdrowe przetwory z morwy białej:

Herbata z morwy

Jest nie tylko smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Herbatkę z morwy poleca się szczególnie osobom, które chcą skorzystać z odchudzających właściwości rośliny. Gotową herbatę można kupić w aptece lub sklepie zielarskim, można też przygotować domowy susz. Wystarczy w sezonie letnim zerwać liście z drzewa morwowego (warto wybrać się w tym celu za miasto, by znaleźć krzewy rosnące z dala od dróg i szos), umyć je i zasuszyć. Taki susz można potem używać przez cały rok do przygotowywania domowej herbaty. Do sporządzenia porcji herbaty wystarczy 1 g suszu – należy zalać go wrzątkiem, przykryć i odstawić do zaparzenia. Herbatę warto pić nawet kilka razy dziennie, aż do uzyskania satysfakcjonujących efektów.

Dżem morwowy

Słodkie owoce morwy rewelacyjnie nadają się do przygotowania słodkiego dżemu. Gotowy dżem trudno jest dostać w sklepie, więc miłośnikom tego wyjątkowego smaku polecamy samodzielny wyrób domowej konfitury. Jak przygotować dżem z morwy? 300 gram świeżo zebranych, umytych owoców należy przez kilka minut dusić w garnku na małym ogniu. Owoce należy następnie rozgnieść widelcem, a do garnka dodać pokrojone w kostkę jabłko, sok wyciśnięty z połówki cytryny i 50 g brązowego cukru. Całość należy gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, aż owoce się rozpadną. Pod koniec gotowania dodać do dżemu 1 łyżkę Porto i od razu rozlać go do wyparzonych słoiczków. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez kwadrans.

Nalewka z morwy

Rozgrzewająca nalewka to idealna opcja na chłodne jesienne dni. Przygotowuje się ją naprawdę prosto – 1 kilogram świeżych i dobrze wypłukanych owoców morwy należy wsypać do dużego słoja i zasypać 0,7 kg białego cukru. Słoik trzeba przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Co kilka dni należy wstrząsnąć mieszanką i ponownie odstawić. Po upływie 6 tygodni trzeba zlać sok, a owoce zalać wodą i przecisnąć przez sito. Uzyskany w ten sposób sok należy ponownie wlać do słoja. Do owoców należy dodać 0,5 l spirytusu, słój szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. Następnie należy przefiltrować nalewkę i rozlać ją do butelek. Przed spożyciem nalewka powinna leżakować ok. 6 miesięcy. Gotowa nalewka będzie idealnym rozgrzewającym napojem w zimne, jesienne wieczory.

Morwa biała na odchudzanie

Owoce morwy białej mogą być z powodzeniem wykorzystywane jako środek wspomagający leczenie cukrzycy i walkę z nadwagą. Wyciąg sporządzony z liści morwy hamuje aktywność enzymów, które odpowiadają za rozkład i wchłanianie cukrów prostych. W ten sposób morwa przeciwdziała odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Regularne spożywanie morwy skutecznie również hamuje łaknienie i jest korzystne szczególnie w przypadku osób, które często podjadają między posiłkami. Oczywiście morwa nie jest cudownym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów i osoby, które chcą skutecznie schudnąć, powinny połączyć spożywanie morwy z odpowiednio dobraną dietą oraz aktywnością fizyczną.

Jej właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Morwa biała to przede wszystkim znakomity środek na odchudzanie, skutecznie też wzmacnia i detoksykuje organizm, pomaga leczyć anemię, wspomaga pracę jelit. Jest zdrowa i pyszna. Bez przeszkód można spożywać świeże owoce morwy, można też przygotować z nich pyszne przetwory. Z naszym artykułem poznasz właściwości zdrowotne morwy i dowiesz się jak przyrządzić doskonałą herbatę, nalewkę i dżem, które będą nie tylko rozkoszą dla Twojego podniebienia, ale i prawdziwą bombą witamin w jesienno - zimowym okresie.

Wideo

Polska nie mogła wygrać Eurowizji Junior trzeci raz? Sara James odpowiada na słowa Jacka Kurskiego

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

PAULINA KRUPIŃSKA-KARPIEL – Ma urodę, udane dzieci, kochającego męża, wymarzoną pracę. Kobieta idealna? KATARZYNA GRONIEC w wieku 20 lat była gwiazdą legendarnego „Metra”. Jak teraz wygląda jej życie? NIKODEM SKOTARCZAK – Nikoś, najsłynniejszy gangster PRL, został legendą już za życia... Pasjonująca rozmowa Z MICHAŁEM RUSINKIEM o języku polskim, który zmienia się wraz z nami. Jak? W cyklu EXTRA: Rewia, jej miłość! Witamy w Teatrze Sabat Małgorzaty Potockiej.