Sałatki na jesień 2019/2020
Fot. Adobe Stock
Jesienna kuchnia

Szybkie i smaczne jesienne sałatki! Postaw na zdrową dietę jesienią 2019!

Te przepisy są naprawdę proste!

Redakcja VIVA! 7 listopada 2019 17:31
Sałatki na jesień 2019/2020
Fot. Adobe Stock

Czy znacie pojęcie Superfood? To nic innego, jak nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, która zawiera bogactwo składników odżywczych i działa korzystnie na organizm człowieka. Możecie kojarzyć termin superfood z takimi nazwami jak: owoce goji czy chia, ale do superfoodów należy też zdrowa kasza jaglana, awokado czy pietruszka. Te produkty dostarczą wam witamin, zapewnią odporność i będą miały zbawienny wpływ na cerę i włosy, dlatego nie zapominajcie o nich przygotowując codzienne posiłki. Robiąc sałatki do pracy przemyćcie w nich chociaż jeden z superfoodów. Mamy dla Was kilka ciekawych przepisów, które są bardzo łatwe w przygotowaniu i do tego wskazane w jesiennej diecie na sezon jesień-zima 2019/2020.

sałatki jesienne 2019
Fot. Adobe Stock

Kolorowa sałatka

Składniki:
1 szklanka czerwonej kapusty (110 g)
2 marchewki (90 g)
⅓ dojrzałego awokado (46,5 g)
⅓ czerwonej papryki (76,5 g)
⅔ łyżeczki oleju lnianego (3 ml)
1 łyżeczka masła migdałowego (10 g)
2 łyżki soku z cytryny (12 g)
1 łyżeczka sosu sojowego (tamari) (5 ml)
szczypta soli morskiej
szczypta czarnego pieprzu
szczypta kurkumy

Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce, awokado i paprykę pokrój w kostkę. Przygotuj sos, mieszając olej, masło migdałowe, sos sojowy, sok z cytryny oraz przyprawy. Warzywa wymieszaj w misce z sosem.

sałatki jesienne 2019
Fot. Adobe Stock

Sałatka z brukselki 2019

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) ładnej brukselki
  • czerwona cebula
  • łyżka musztardy z Dijon
  • łyżka gruboziarnistej musztardy
  • odrobina płynnego miodu
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzania:

Woda w której chcemy gotować brukselkę, powinna być osolona. Brukselkę obieramy z wierzchnich, przywiędłych listków, przycinamy podstawy. Jeśli brukselka jest duża, kroimy ją pionowo na pół. Starannie płuczemy. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy brukselkę i gotujemy al dente - to bardzo ważne, bo przegotowana brukselka jest niesmaczna i źle się prezentuje. Zalecamy gotować ją około 8 minut. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy pionowo na pół, po czym w cieniutkie plasterki. Do miski wkładamy oba rodzaje musztardy, mieszamy i dodajemy troszkę miodu (do smaku). Mieszamy tak długo aż otrzymamy gładki sos, dodając po trochu oliwę. Solimy do smaku, jeśli musztarda nie była kwaśna, możemy dodać troszkę winnego octu. Ugotowaną brukselkę odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i starannie osączamy. Wrzucamy do miski z sosem, dodajemy też cebulę. Starannie wszystko mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Podajemy na ciepło, ale na zimno też jest niezła.

Sprawdźcie przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na jesień 2019

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Po całym CRAZY ❤️ dniu, siadam i jem 🤩🤩🤩 Pamiętasz o konkursie z okazji ŚWIATOWEGO DNIA MAKARONU? Finał zbliża się wielkimi krokami – to już 25 października 🥳Myślisz nad zgłoszeniem? 😀 Czekają super nagrody, które przygotowaliśmy razem z @Lubella_uwielbiam ❤ Zapominalskim przypominam, że do wygrania jest 10 rocznych abonamentów BeAciveTV i zapas makaronów dla aktywnych od Lubelli ❤️ Aaaale to nie wszystko.. autorki 3 najbardziej nieoczekiwanych, niestandardowych pomysłów wezmą udział w moim TYGODNIU METAMORFOZY! Kto chce się ze mną spotkać? ❤️❤️❤️ Co trzeba teraz zrobić? KROK 1 – w komentarzu pod postem pochwal się, jakie jest Twoje popisowe danie z MAKARONEM. KROK 2 – oznacz @lubella_uwielbiam. KROK 3 - dodaj hashtagi: #swietujemyswiatowydzienmakaronu #lubellanajlepszezezboza. Konkurs trwa do 23-go października – rozstrzygnięcie w Światowy Dzień Makaronu 25-go października. Regulamin znajdziesz tu: www.lubella.pl/pl/aktualnosci Jeśli Cię jeszcze nie PRZEKONAŁAM, to po treningu spróbuj JESIENNEGO przepisu. Przygotowałam go dla Ciebie na to wyjątkowe świętowanie z Lubellą… 😊 Od razu poczujesz przypływ kulinarnej inspiracji ❤ MAKARON ŚWIDRY Z CUKINIĄ I DYNIĄ garść makaronu Lubella świdry (suchego) – 70 g porcja piersi z kurczaka, bez skóry (przed upieczeniem) – 80 g 1/2 cukinii – 120 g 2/3 szklanki dyni, obranej – 140 g łyżka oleju rzepakowego – 10 g łyżeczka oliwy – 5 g 1/2 małej cebuli, obranej – 35 g 2 łyżki natki pietruszki – 8 g po szczypcie soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, świeżego tymianku W naczyniu żaroodpornym ułóż obraną, pokrojoną dynię, cukinię i mięso. Przypraw i piecz w piekarniku ok. 30 minut. Cebulę podduś lekko na oleju. Dodaj pieczone warzywa. Kiedy smaki się połączą, zmiksuj lekko warzywa. Makaron ugotuj al dente. Wyłóż na talerz makaron i skrop oliwą. Na wierzchu ułóż warzywa i kawałki upieczonego mięsa. Danie posyp natką pietruszki. #swietujemyswiatowydzienmakaronu, #lubellauwielbiam, #lubellanajlepszezezboza, #konkurs

Post udostępniony przez Ewa Chodakowska Fitness Expert (@chodakowskaewa)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hej babeczki! Dziś razem z @Lubella_uwielbiam mamy dla Was niespodziankę – KONKURS z okazji ŚWIATOWEGO DNIA MAKARONU 🤩Lubicisz? Pewnie, że tak – kto nie lubi ❤ Teraz masz okazję podzielić się pysznym PRZEPISEM! Daj znać, jakie jest Twoje popisowe danie z makaronem – takie, które uwielbiasz najbardziej i jest idealne do świętowania – Światowego Dnia Makaronu 25.X 🤩 W taki dzień można sobie pozwolić😉 Te najbardziej oryginalne przepisy nagrodzę. Do wzięcia jest 10 rocznych abonamentów BeAciveTV oraz zapas makaronów od Lubelli! A to jeszcze nie koniec! Autorki trzech przepisów z „efektem WOW” wezmą też udział w moim TYGODNIU METAMORFOZY Już nie mogę się doczekać 😊 😊 Przepisy wrzucaj w komentarzach pod postem, tylko nie zapomnij OZNACZYĆ @lubella_uwielbiam! Dodaj też hashtagi: #swietujemyswiatowydzienmakaronu #lubellanajlepszezezboza. Konkurs trwa do 23X – rozstrzygnięcie w Światowy Dzień Makaronu. Regulamin tu: www.lubella.pl/pl/aktualnosci A tak na zachętę.. łap przepis na MAKARON w roli głównej… PIÓRA z PESTO i AWOKADO z dodatkiem pomidorków, szpinaku i nerkowców (mniam!). Pyszne i doskonałe po treningu. MAKARON, szczególnie ten z pełnego ziarna, to dobra opcja dla AKTYWNYCH - ładuje baterie po treningu. MAKARON PIÓRA Z PESTO Z AWOKADO garść makaronu Lubella pióra - 70 g 2 garści liści szpinaku – ok. 40 g 1/2 awokado, obranego - 70 g 3 łyżeczki nerkowców - 15 g Łyżka oliwy z oliwek - 10 g Garść pomidorów koktajlowych - 100 g Plaster sera feta – 20 g 1/2 ząbka czosnku – 2 g 3 łyżki soku z limonki – 21 g Po szczypcie pieprzu, soli, chilli Awokado zmiksuj z czosnkiem, oliwą, szpinakiem, sokiem i przyprawami. Możesz w trakcie miksowania dodać kilka łyżek wody. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj makaron z zielonym sosem. Dodaj pokrojone w połówki pomidory i pokruszony ser. Udekoruj lekko podprażonymi orzechami. GOTOWE 😊 #swietujemyswiatowydzienmakaronu, #lubellauwielbiam, #lubellanajlepszezezboza, #konkurs

Post udostępniony przez Ewa Chodakowska Fitness Expert (@chodakowskaewa)

Wideo

Byli małżeństwem przez 3 lata. Oto historia miłości Agnieszki i Piotra Woźniak-Staraków

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

„Napisałam tę książkę po to, żeby oczyścić siebie dla dzieci. Żeby nie mieć już bagażu”, mówi w poruszającym wywiadzie wybitna pływaczka, OTYLIA JĘDRZEJCZAK. Były mąż Anji Rubik, SASHA KNEZEVIC, rozpoczął nowe życie – jako tata i jako… artysta. DEMI MOORE odkrywa mroczne strony swojego życia. Ile zostało z buntowniczki w MAŁGORZACIE OSTROWSKIEJ?