STYL ŻYCIA

Organizujesz letnie garden party? Oto 11 pomysłów na pyszne przekąski!

Dzięki nam zaskoczysz gości!

Redakcja VIVA! 29 lipca 2018 21:57
garden party, przekąski na garden party
Fot. East News

Uwielbiasz spotkania z przyjaciółmi? Te urządzane w ogrodzie smakują najlepiej! Zadbaj o odpowiednią oprawę – przygotuj wygodne siedziska, świece, latarenki i oczywiście pyszne jedzenie. Nawet jeśli imprezę organizujesz w dosłownie ostatnim momencie, a gotowanie nie jest Twoją mocną stroną, i tak możesz zorganizować świetne garden party. Skorzystaj z naszych przepisów na koreczki, przekąski i szybkie sałatki na imprezę, a zaskoczysz swoich gości.

11 szybkich i efektownych przekąsek na imprezę

1. Poncz

W upalne dni poczęstuj przyjaciół aromatycznym ponczem. Ten popularny w USA napój jest w Polsce stosunkowo rzadko przyrządzany, a szkoda! Wykonasz go naprawdę łatwo. Wystarczy, że świeże owoce (truskawki, maliny, porzeczkę, pomarańcze) zmieszasz ze skruszonym lodem, wodą gazowaną i alkoholem (wódką bądź rumem). Do napoju dodaj liście świeżej mięty. Wyrazisty smak osiągniesz, zastępując wodę mineralną Spritem.

Poncz będzie wyglądał spektakularnie podawany w misce wykonanej z wydrążonego arbuza. Miąższ owocu możesz spokojnie dodać do napoju – dzięki temu zyska on niepowtarzalny, orzeźwiający smak i aromat.

2. Lemoniada

Letnia impreza w ogrodzie bez lemoniady? To nie może się udać! Ten orzeźwiający napój pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci. Do jej przyrządzenia będziesz potrzebowała:

●    kilka gałązek świeżej mięty,
●    1 cytrynę,
●    3 limonki,
●    4 łyżki brązowego cukru,
●    1 litr wody niegazowanej,
●    kostki lodu

Do dzbanka wlej wodę i dodaj brązowy cukier. Wrzuć listki mięty (wcześniej delikatnie zmiażdż je drewnianym tłuczkiem, by puściły sok) i ćwiartki limonki. Cytrynę pokrój na plasterki i dodaj do napoju. Lemoniadę rozlej do szklanek, udekoruj świeżą miętą i kostkami lodu.

3. Cake pops

Czyli ciasto na patyku! Te słodkie przekąski na przyjęcie wzbudzą zachwyt wszystkich imprezowiczów. Co ciekawe, wcale nie musisz ich piec! Za bazę mogą posłużyć Ci kawałki pokruszonej babki lub innego ciasta (ok. 200 g placka jogurtowego lub czekoladowego) – spokojnie możesz przygotować je dzień wcześniej.

Oprócz tego będą Ci potrzebne:

●    120 g serka mascarpone,
●    80 g kremu orzechowego (może być Nutella) lub masła orzechowego,
●    1 łyżka oleju,
●    cukrowe posypki,
●    tabliczka czekolady lub czekoladowa polewa

Pokruszone ciasto wymieszaj z serkiem i Nutellą, a następnie zawiń w folię aluminiową i umieć na kwadrans w zamrażarce. Następnie formuj z ciasta niewielkie kulki (roluj je w dłoniach) i układaj na talerzu. Umieść kulki na kolejny kwadrans w zamrażarce. Teraz możesz przygotować polewę – tabliczkę czekolady i olej podgrzej w kąpieli wodnej (możesz też użyć gotowej polewy do podgrzania). Kulki wyjmij z lodówki, nabij na patyczki i obtocz w polewie. Udekoruj posypką i wbij w styropian. Spektakularna, słodka przekąska gotowa!

4. Domowy hummus

Na jego punkcie oszaleli nie tylko wegetarianie, ale i zatwardziali mięsożercy. Jego głęboki, orzechowy smak szturmem zdobywa podniebienia małych i dużych łasuchów. Mowa oczywiście o hummusie. Szukasz pożywnej i szybkiej przekąski na imprezę? Zamiast decydować się na hummus z marketu, wykonaj go sama!

Składniki:

●    1 szklanka suchej ciecierzycy (nie używaj ciecierzycy z puszki, inaczej hummus będzie miał grudki),
●    1 szklanka pasty tahini (koniecznie jasnej),
●    ⅓ szklanki wody,
●    3 łyżki soku z cytryny,
●    3 ząbki czosnku,
●    2 łyżeczki sody oczyszczonej,
●    sól,
●    do posypania: oliwa z oliwek, posiekana pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar

Ciecierzycę z łyżeczką sody zamocz w wodzie i pozostaw na noc. Kolejnego dnia opłucz i odcedź ziarna. Ponownie zalej je wodą i gotuj do miękkości – przez ok. 40 min. Ugotowaną cieciorkę odcedź i zblenduj na gładki krem. Dodaj tahinę, sól, sok z cytryny, czosnek i ponownie zblenduj. Do powstałej masy dolewaj powoli wodę (dobrze, jeśli woda jest bardzo zimna – możesz wcześniej schłodzić ją w lodówce) i dalej ucieraj przez ok. 2-3 minuty. Przełóż hummus do miseczki i posyp ulubionymi dodatkami.

5. Tartinki z łososiem

Przekąski na imprezę na zimno, które pokocha każdy? To muszą być tartinki! Te z łososiem, serkiem i oliwkami po prostu oczarują Twoich gości. Co będzie potrzebne?

●    Ciemne pieczywo,
●    200 g twarogu,
●    4 łyżki jogurtu greckiego ,
●    czarne oliwki,
●    łosoś wędzony w plastrach,
●    pomidorki koktajlowe,
●    świeży koperek,
●    sól,
●    pieprz

Jak zacząć? Najpierw przygotuj kanapeczki – kromki przekrój na mniejsze lub wykrój ciekawe kształty z użyciem foremek do ciastek. Biały ser zmiksuj z jogurtem i powstałą masę nakładaj łyżeczką na chleb. Kawałki łososia (mogą być zwinięte w rulony), połówki oliwek i ćwiartki pomidorków nakładaj na serek. Całość posyp posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Na przygotowanie takich przekąsek będziesz potrzebowała jedynie kwadrans!

6. Melon w szynce parmeńskiej

Przekąski na imprezę, których przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut? Proszę bardzo! Melon w szynce parmeńskiej to przykład doskonałej przystawki, która nie tylko smakuje, ale też wygląda znakomicie.

Składniki:

●    1 dojrzały melon (może być miodowy),
●    szynka parmeńska w plastrach,
●    kapary,
●    sos: oliwa, ocet balsamiczny, ząbek czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz

Melona umyj, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój owoc w łódeczki i każdą owiń plastrem szynki. Przygotuj sos – oliwę wymieszaj z octem, dodaj zioła i przyprawy.  Kawałki melona ułóż na talerzu, polej sosem i posyp kaparami. Smacznego!

7. Letnia sałatka z gruszką, orzechami i serem blue

Gruszka, orzechy i ser pleśniowy? Ta sałatka na imprezę zaskoczy nawet wytrawnych smakoszy! Jej zaletą jest to, że wykonasz ją po prostu ekspresowo.

Składniki:

●    Gotowy mix sałat,
●    ser blue,
●    orzechy włoskie,
●    2 gruszki,
●    sos: oliwa, musztarda Dijon, woda niegazowana, sok z cytryny, miód, sól, pieprz

Sałatę umyj i umieść w misce, gruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki, dodaj do sałaty. Ser rozdrobnij w palcach i posyp nim sałatę. Orzechy posiekaj i dodaj do półmiska. Przygotuj sos – 2 łyżki wody zmieszaj z 1,5 łyżeczki musztardy, dodaj odrobinę oliwy i całość wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Sałatkę polej sosem bezpośrednio przed podaniem.

8. Tarta z boczkiem i szparagami

Ciepłe przekąski na imprezę to także świetny sposób, by nakarmić gości. W takiej roli znakomicie odnajdą się słone tarty. Ta z boczkiem i szparagami po prostu nie ma sobie równych!

Składniki

Ciasto:

●    210 g mąki,
●    100 g masła,
●    1 jajko,
●    szczypta soli.

Farsz:

●    Pół pęczka szparagów,
●    czerwona cebula,
●    100 g boczku,
●    200 ml mleka,
●    3 jajka,
●    200 g serka topionego śmietankowego,
●    1 łyżka masła,
●    1 łyżka musztardy dijon

Z podanych składników zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Przygotuj farsz – cebulę razem z boczkiem podsmaż na maśle. Jajka, musztardę, mleko i serek topiony zmieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wyłóż na blachę i nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 1800 C przez 10 minut. Na spodzie ułóż cebulę z boczkiem i szparagi. Całość zalej kremową masą. Wstaw ponownie do piekarnika na 30 minut.

9. Tortille, czyli koreczki na imprezę inaczej

Te meksykańskie przystawki na imprezę zrobią prawdziwą furorę wśród zaproszonych przyjaciół. Kolorowe, eleganckie i sycące wyróżnią się spośród dobrze znanych sałatek i serwowanych w kółko koreczków.

Składniki:

●    Pszenne tortille,
●    3 ugotowane na twardo jajka,
●    2 łyżki majonezu,
●    2 łyżeczki łagodnej musztardy,
●    suszone pomidory,
●    szczypiorek,
●    zielony ogórek,
●    rukola.

Jajka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i dodaj majonez, sól, pieprz i musztardę. Całość rozgnieć widelcem. Krem rozsmaruj na plackach tortilli, na wierzch połóż rukolę, plastry ogórka i pokrojone w kostkę pomidory. Roladki zwijaj ciasno, następnie pokrój je na grube, 2-centymetrowe kawałki. Przekąski zepnij wykałaczkami, ułóż na ozdobnym talerzu i ozdób świeżą rukolą.

10. Deska serów

Przekąski na imprezę? Szybkie, smaczne, a do tego efektowne? Postaw na deskę serów! Nie wiesz, jak skomponować smakowity zestaw? Po prostu wybierz się na zakupy do dobrych delikatesów. Sięgnij po aromatyczny Camembert i kremowy ser Brie. Dobierz do nich półtwardy Cheddar i twardy Grana Padano. Pokrój je na kawałki, deskę udekoruj dodatkami – kolorowe winogrona i orzechy sprawdzą się tutaj znakomicie. Koniecznie zadbaj też o butelkę dobrego wina. Taka przekąska to idealny dodatek do każdego przyjęcia.

11. Sałatka caprese

Szybka sałatka na imprezę? Caprese nie ma sobie równych!

Składniki:

●    3 pomidory (najlepiej malinowe),
●    2 kulki mozzarelli,
●    świeża bazylia,
●    ocet balsamiczny,
●    sól i pieprz.

Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry. Na dekoracyjnym talerzu układaj na przemian plasterki pomidorów i mozzarelli. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie skrop octem balsamicznym i udekoruj listkami świeżej bazylii. Prawda, że proste?

Przyjęcie w ogrodzie ma niepowtarzalny klimat. Jeśli jednak masz dość ciężkostrawnych dań z grilla, a na wymyślne gotowanie po prostu nie masz czasu, to wcale nie oznacza, że musisz zdecydować się na catering. Dzięki naszym przepisom w mig przygotujesz smaczne i pożywne przekąski, które po prostu wbiją Twoich gości w fotel. Zrób listę zakupów i zabieraj się do pracy. Nic tak nie poprawia humoru po pracowitym tygodniu, jak spotkanie z przyjaciółmi w upalny sobotni wieczór.  

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

W wielkanocnym numerze Barbara Kurdej-Szatan z mamą i córką opowiadają o rodzinnych tajemnicach, a Joanna Mazur o tym, jak naprawdę wygląda życie niewidomej sportsmenki!