Lato powoli odchodzi! W coraz dłuższe wieczory warto przeczytać dobrą książkę o jedzeniu, a może nawet… samemu zabrać się za gotowanie. Z natłoku nowości wybrałem topową dziesiątkę. Znalazły się w niej pozycje rozmaite. Są wśród nich wegetariańskie przepisy Alicji Radej, nowe wydanie książki Aleksandra Barona o domowych kiszonkach i poradnik o wypieku chleba. Jest też przepiękna książka Smak kwiatów pomarańczy Tessy Capponi-Borawskiej i Agnieszki Drotkiewicz oraz pozycja naprawdę sensacyjna, bo zatytułowana… Jak jeść słodycze i nie tyć! Zapraszam do lektury!
Alicja Radej, Prosto z roślin, Pascal
Odkryj zieloną stronę mocy! Alicja Radej kilka lat temu z całą rodziną przeszła na całkowicie roślinną dietę. Zadecydowały o tym względy etyczne, ale decyzja ta została nagrodzona także zdrowiem i wspaniałym samopoczuciem. Jeśli chcesz wprowadzić w swoje życie weganizm, a nie wiesz jak to zrobić, ta książka jest dla ciebie. Jak zadbać o odpowiednie wartości odżywcze? Jak przygotowywać posiłki z miłością? Jakich błędów nie popełniać? Alicja Radej odpowiada!

Tessa Capponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz, Smak kwiatów pomarańczy, Czarne
„To książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch?”, tak o swojej książce piszą autorki. Naprawdę warto!

Sylvia Majcher, Gotuję nie marnuję, Buchmann
Czy wiesz, że do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie? Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie! Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza, mogą trafić na talerze!
Filozofia Zero Waste staje się coraz popularniejszym nurtem, a coraz więcej osób decyduje się świadomie minimalizować produkcję odpadów w swoim życiu. Korzystając z kreatywnych koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczynisz się do dbania o środowisko oraz odczujesz zmianę na plus w swoim portfelu.
W książce znajdziesz nie tylko przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, jak ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, a także jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze. Co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać!

Aleksander Baron, Kiszonki i fermentacje, Pascal
Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni z warszawskiej restauracji Zoni. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji, który zaprasza zaprasza do zmiany przyzwyczajeń polskiego podniebienia. W swej książce Kiszonki i fermentacje mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt.

Barbara J. King, Osobowość na talerzu, W.A.B.
Książka, która ma wywołać szok. Podziwiamy wrażliwość i inteligencję delfinów, szympansów i słoni, ale co wiemy o życiu, umysłach i emocjach kur, krów, świń, ośmiornic, ryb i wielu innych stworzeń, które codziennie lądują na naszych talerzach? Korzystając z najnowszych badań naukowych oraz doświadczeń między innymi rolników i weterynarzy, Barbara King zabiera nas w fascynującą podróż przez świat zwierząt traktowanych głównie jako źródło pożywienia. Nie namawia przy tym do weganizmu – zaprasza jednak do zastanowienia się nad własnymi postawami wobec jedzenia mięsa i jego skutkami dla planety.

Jessica Meinhard, Jak jeść słodycze i nie tyć, Pascal
Chcesz schudnąć, ale na samą myśl o diecie oblewa cię zimny pot? Nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy i deserów? Uważasz, że wszystko, co słodkie i pyszne, jest szkodliwe i tuczące? Jessica Meinhard udowadnia, że można jeść słodycze i nie tyć! Autorka, znana na Instagramie jako @shining_star_9, schudła 17 kilogramów, a dziś motywuje do tego innych. W tej książce dzieli się przepisami na zdrowsze wersje ciast, deserów i przekąsek. Przepisy mają wersję podstawową, a dodatkowo wegańską oraz pozbawioną laktozy i glutenu.

Kaja Nowakowska, Małgorzata Ruszkowska, Dzikie kiszonki i inne fermentacje, Pascal
Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, blogerki znane jako Mead Ladies, radzą, jak bezpiecznie i smacznie fermentować to, co rośnie wokół nas (dzika marchew, lipa, bez lilak, boczniak, rdestowiec, żółtlica, głóg, stokrotka i wiele innych). Kiszonki i fermentacje to nie tylko kulinarna fantazja! To przede wszystkim samo zdrowie – kiszonki i inne fermentacje pozytywnie wpływają na nasz organizm: wzmacniają jelita, poprawiają trawienie i zwiększają odporność.

Beata Woźniak, Dieta Dash, Buchmann
Od lat zajmuje na pierwszych miejscach w rankingach diet, bo dieta Dash to nie tylko odżywianie, to również terapia pozwalająca skutecznie obniżyć ciśnienie tętnicze i ważny element profilaktyki chorób związanych z nadciśnieniem. Jest skuteczna, zdrowa i zrównoważona. Oprócz ograniczenia spożycia soli wystarczy zmienić dotychczasowy sposób odżywiania, opierając się na kilku prostych założeniach. Sekretem tego programu żywieniowego nie są bowiem kalorie czy odpowiednie połączenia składników, lecz konkretne produkty, które przyczyniają się do uregulowania ciśnienia. W tej książce kucharskiej znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne potrawy Dash, opierające się na składnikach takich jak: pełne ziarno, nabiał, warzywa i owoce, ryby i chude mięso, strączki, nasiona i orzechy.

Jeffrey Hamelman, Chleb, Buchmann
Jest to najsłynniejsze dzieło Jeffreya Hamelmana – największego autorytetu piekarstwa. Mistrz zdradza w niej sekrety wypieku doskonałego pieczywa, dzieląc się z pasją swoją wiedzą i doświadczeniem. Wszyscy zainteresowani tematem znajdą tu najlepsze, sprawdzone przepisy oraz wskazówki z pierwszej ręki. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie. Obecne nowe wydanie zostało wzbogacone o informacje uwzględniające polskie realia, a także uwagi czytelników zebrane przez pięć lat, które minęły od pierwszego polskiego wydania.

Anthony Warner, Wściekły kucharz, Buchmann
Koniec z dyktatem komosy! Dzięki książce Angry Chef czyli Wściekły kucharz nie dasz się już nabrać na żadną żywieniową modę i zaczniesz jeść normalnie. To popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób. Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami. W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją.
