Nawet jeśli nie masz obsesji na punkcie zdrowego odżywiania, na pewno próbowałaś – albo chociaż słyszałaś – o produktach, które wyróżniają się zawartością cennych witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Wzmacniają nasz organizm, dzięki czemu czujemy się lepiej i mamy lepszą odporność. Nazywamy je superfoods, i są to między innymi nasiona chia, jagody goji, czy mleko kokosowe.
Nie da się jednak ukryć, że działania marketingowe skutecznie wpływają na popularność i wysokie ceny super jedzenia. Chciałabyś zmienić swoją dietę bez dodatkowych kosztów? Oto siedem super produktów specjalnie dla Ciebie – są smaczne i zdrowe, a zawartość składników odżywczych jest naprawdę wysoka. I masz do nich dostęp przez cały rok!
1) Jarmuż
Otrzymuje tytuł superfood za wysoką zawartość witaminy B12. Poza tym jarmuż jest najlepszym źródłem jodu, którego brakuje większości ludzi – z wyjątkiem tych, którzy żyją nad morzem.
2) Kasza gryczana
Nie tylko przoduje pod względem zawartości białka wśród zbóż (zawiera 18 aminokwasów), ale jest też bogata w witaminy, minerały oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Zawiera również dużo kwasu foliowego, potasu, wapnia, fosforu, miedzi, żelaza i cynku. Prawdziwy superfood!
3) Buraki
Są bogate w witaminę A, całą grupę witamin B, witaminę P, jod, magnez, miedź, potas, sód, bor, cynk, fosfor, wapń, kwas askorbinowy, oraz betainę, oczyszczającą wątrobę z toksyn i eliminującą stany zapalne w organizmie. Gotowane buraki sprawdzą się jako dodatek do sałatek, a pieczone jako zdrowe chipsy.
4) Dynia
Dynia jest wspaniałym pomysłem na obiad, ponieważ szybko nasyca. Ma w sobie mnóstwo magnezu i żelaza, które są niezbędne w walce z anemią. Ponadto warto podkreślić ogromną ilość składników odżywczych: potas, magnez, fosfor, witaminy A, B1, B2, B12 i PP.
5) Siemię lniane
Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a dodatkowo jest źródłem wapnia, cynku, niezbędnych aminokwasów i witamin niemal całej grupy B. Możesz dodawać siemię lniane do płatków zbożowych, zup, ciastek i koktajli.
6) Jagody
Żurawina, borówki, czerwone i czarne porzeczki, owoce dzikiej róży – to jagody zawierające ogromną ilość witamin, minerałów (potas, magnez, żelazo), fitoncydów, kwasów organicznych oraz przeciwutleniaczy. Wzmacniają mechanizmy obronne organizmu i dbają o zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
7) Miód
Miód jest jednym z najlepszych naturalnych środków antyseptycznych. Zawiera jod, żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, witaminy C, B2 i B6, kwas foliowy i pantotenowy. Miód z powodzeniem zastępuje cukier, ma silne właściwości antywirusowe i jest niezbędny zimą, aby wzmocnić odporność organizmu.