Komosa ryżowa - właściwości
Fot. Stock
DIETA

Dlaczego w Twojej diecie nie może zabraknąć komosy ryżowej?

Jeżeli marzysz o idealnej figurze, uwzględnij quinoa w jadłospisie!

Redakcja VIVA 25 maja 2018 15:50
Komosa ryżowa - właściwości
Fot. Stock

Bycie fit to już nie tylko nowa moda, ale przede wszystkim – styl życia, który wspomaga organizm przed wieloma chorobami. Zdrowe jedzenie, regularne ćwiczenia i zbilansowana dieta – to główne założenia tzw, „healthy lifestyle”.

Nie chodzi już o samo zrzucenie zbędnych kilogramów. Oprócz tego, że poprawia się nasza sylwetka i wzmacnia kondycja, to przede wszystkim mamy lepsze samopoczucie. 

Quinoa w roli głównej

Mówiąc o zdrowym stylu życia nie sposób nie wspomnieć o quinoi, czyli tak zwanej komosie ryżowej. Jest nie tylko świetnym dodatkiem do zdrowej diety, ale przede wszystkim niezwykle smacznym zamiennikiem ryżu lub kaszy. 

Jak wiadomo – największą trudnością związaną z ułożeniem sobie diety jest właśnie monotematyczność.

Dzięki komosie ryżowej możemy urozmaicać posiłki

 

To sprawi, że healthy lifestyle stanie się dla nas przyjemnością, a nie wyłącznie przykrą koniecznością. 

Komosa ryżowa – właściwości 

Poza tym, że quinoa jest świetnym zamiennikiem i dodatkiem do potraw, ma również wiele wartościowych właściwości. Jedną z najistotniejszych jest fakt, iż zawiera dużo błonnika, a także cennych witamin, aminokwasów i minerałów.

Posiada także niski indeks glikemiczny, co z powodzeniem sprawdzi się w diecie osób, które mają problemy ze spożywaniem cukrów. Wprowadzenie do diety komosy ryżowej to świetna alternatywa dla tych z Was, które borykają się z migrenowymi bólami głowy. 

Komosa ryżowa – jak gotować? 

Jeśli chcesz wprowadzić komosę ryżową do diety, ale zastanawiasz się, jak powinno się ją przygotować – wychodzimy naprzeciw Twoim oczekiwaniom. Przygotowanie komosy należy rozpocząć od dokładnego jej opłukania.

Nieoczyszczone nasiona pokryte są saponiną

To związek chemiczny bardzo gorzki w smaku, więc ten zabieg sprawi, że Twoje danie będzie po prostu... smaczniejsze!

Jeśli ważne jest dla Ciebie to, aby zachować charakterystyczny, orzechowy posmak quinoa – powinnaś pozostawić nasiona do wyschnięcia i tuż przed samym gotowaniem, przyprażyć je przez około pięć minut na suchej patelni. 

Opłukaną komosę  należy wrzucić do garnka i zalać wodą, pamiętając o zachowaniu proporcji dwóch części wody, na jedną część nasion, a następnie doprowadzić całość do wrzenia. Wtedy też należy zmniejszyć ogień, przykryć całość i na małym ogniu – przez około 15 minut – gotować quinoę aż wchłonie całą wodę. 

Komosa ryżowa – przepisy 

Przeszukując sieć i blogi kulinarne można odnaleźć naprawdę dużo, bardzo urozmaiconych przepisów na przygotowanie komosy ryżowej. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim dość proste i szybkie w przygotowaniu.

Wybraliśmy dla Was trzy, które powinny przekonać Was do tej niesamowicie zdrowej i pysznej quinoi. To co, dacie się namówić na rewolucję w Waszej kuchni?

Przepis na gęstą zupę z komosą i krewetkami

kaloryczność: 504 kcal
czas gotowania: 45 minut

Zupa z komosą ryżową - przepis
Fot. Deposit photos

Lista zakupów: 
10 tygrysich krewetek,
1 cebula,
40 g czarnej komosy,
1 ziemniak,
10 g groszku,
1 g bobu,
1 łyżka jogurtu greckiego,
1 jajko na twardo.

Należy wrzucić dziesięć krewetek do pół litra wody oraz dodać: zmiażdżony czosnek, posiekaną cebulę, komosę ryżową oraz kostki ziemniaka. Wszystko gotować około 30 minut. Po 20 minutach dodaj bób. Po ugotowaniu wyjmij, obierz i pokrój krewetki. Tak przygotowane dodaj ponownie do wywaru oraz gotuj przez kilka kolejnych minut na małym ogniu. Podawaj z jajkiem i jogurtem.

Przepis na placki z komosy

kaloryczność: 608 kcal
czas gotowania: 25 minut

Placki z komosą ryżową - przepis
Fot. Deposit photos

Lista zakupów: 
60 g komosy,
20 g mąki,
2 jajka,
250 ml mleka,
80 g pstrąga,
40 g szpinaku,
2 szparagi,
2 posiekane papryczki chili.

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od ugotowania komosy (12 minut), a następnie jej odsączenia i wymieszania z: 10g mąki, 1 jajkiem, 125 ml mleka, szczyptą soli oraz odrobiną cukru. W kolejnym kroku formujemy mały placek i podsmażamy go na złocisty kolor na kropli oliwy. Smażymy również pstrąga, blanszujemy szpinak oraz szparagi. W garnku podsmażamy chili, a następnie wlewamy resztę mleka, pozostałą mąką i całość gotujemy na wolnym ogniu, w międzyczasie ubijając do momentu, aż się zetnie. Wtedy też przygotowane danie mieszamy z przyprawami i podajemy z sadzonym jajkiem. 

Przepis na owsiankę z komosą

kaloryczność: 532 kcal
czas gotowania: 15 minut

śniadanie z komosą ryżową - przepis
Fot. Deposit photos

Lista zakupów: 
70 g komosy,
150 ml mleka 0,5%,
40 g ziaren amarantusa,
4 łyżki miodu,
10 czarnych jagód lub borówek,
4 truskawki,
1 świeża figa,
½ banana.

Gotujemy w garnku komosę wraz z ziarnami, a następnie zalewamy ją mlekiem oraz dodajemy dwie łyżki miodu. Tak przygotowaną mieszankę należy doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około dziesięciu minut. W chwili, w której owsianka osiągnie kremową konsystencję – przelewamy całość do miseczki, układamy na wierzchu owoce i kropimy danie miodem. Mniam! Pyszne i zdrowe śniadanie gotowe!


Komosa ryżowa – zdrowe i pyszne urozmaicenie diety 

Jeśli jeszcze nie jesteś przekonana do tego, aby wprowadzić komosę do swojej diety musisz wiedzieć, że jest ona nie tylko bardzo zdrowa, ale przede wszystkim – pyszna. Zdradzimy Ci również małą tajemnicę – to właśnie quinoa uznawana była „matkę zbóż”, która dodawała sił starożytnym wojownikom.

Pomyśl więc o tym, czy może i Ty nie masz ochoty na to, aby wprowadzić do swojej diety naturalny składnik, który doda Ci sił i energii do działania. Może dzięki temu osiągniesz kolejny ważny, życiowy sukces?  

Wideo

Poznaj wyjątkowe nowości Avon na wiosnę 2020!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ADAMOWICZ, EGURROLA, FIGURA, GOLCOWIE, KUSZYŃSKA, SOYKA, NIEDENTHAL… w osobistych wspomnieniach o bliskich ich sercu miejscach. Według DOMINIKI KULCZYK świat zmieni tylko „czuła rewolucja”? Ważny głos w sprawie wykluczenia kobiet. „Wciąż mnie zaskakuje” – profesor JERZY BRALCZYK o języku polskim. W sentymentalną PODRÓŻ do nadbałtyckich kurortów zabierają nas m.in. CIERNIAK-MORGENSTERN, RODOWICZ, IWASZKIEWICZ.