Komosa ryżowa - właściwości
Fot. Stock
DIETA

Dlaczego w Twojej diecie nie może zabraknąć komosy ryżowej?

Jeżeli marzysz o idealnej figurze, uwzględnij quinoa w jadłospisie!

Redakcja VIVA 25 maja 2018 15:50
Komosa ryżowa - właściwości
Fot. Stock

Bycie fit to już nie tylko nowa moda, ale przede wszystkim – styl życia, który wspomaga organizm przed wieloma chorobami. Zdrowe jedzenie, regularne ćwiczenia i zbilansowana dieta – to główne założenia tzw, „healthy lifestyle”.

Nie chodzi już o samo zrzucenie zbędnych kilogramów. Oprócz tego, że poprawia się nasza sylwetka i wzmacnia kondycja, to przede wszystkim mamy lepsze samopoczucie. 

Quinoa w roli głównej

Mówiąc o zdrowym stylu życia nie sposób nie wspomnieć o quinoi, czyli tak zwanej komosie ryżowej. Jest nie tylko świetnym dodatkiem do zdrowej diety, ale przede wszystkim niezwykle smacznym zamiennikiem ryżu lub kaszy. 

Jak wiadomo – największą trudnością związaną z ułożeniem sobie diety jest właśnie monotematyczność.

Dzięki komosie ryżowej możemy urozmaicać posiłki

 

To sprawi, że healthy lifestyle stanie się dla nas przyjemnością, a nie wyłącznie przykrą koniecznością. 

Komosa ryżowa – właściwości 

Poza tym, że quinoa jest świetnym zamiennikiem i dodatkiem do potraw, ma również wiele wartościowych właściwości. Jedną z najistotniejszych jest fakt, iż zawiera dużo błonnika, a także cennych witamin, aminokwasów i minerałów.

Posiada także niski indeks glikemiczny, co z powodzeniem sprawdzi się w diecie osób, które mają problemy ze spożywaniem cukrów. Wprowadzenie do diety komosy ryżowej to świetna alternatywa dla tych z Was, które borykają się z migrenowymi bólami głowy. 

Komosa ryżowa – jak gotować? 

Jeśli chcesz wprowadzić komosę ryżową do diety, ale zastanawiasz się, jak powinno się ją przygotować – wychodzimy naprzeciw Twoim oczekiwaniom. Przygotowanie komosy należy rozpocząć od dokładnego jej opłukania.

Nieoczyszczone nasiona pokryte są saponiną

To związek chemiczny bardzo gorzki w smaku, więc ten zabieg sprawi, że Twoje danie będzie po prostu... smaczniejsze!

Jeśli ważne jest dla Ciebie to, aby zachować charakterystyczny, orzechowy posmak quinoa – powinnaś pozostawić nasiona do wyschnięcia i tuż przed samym gotowaniem, przyprażyć je przez około pięć minut na suchej patelni. 

Opłukaną komosę  należy wrzucić do garnka i zalać wodą, pamiętając o zachowaniu proporcji dwóch części wody, na jedną część nasion, a następnie doprowadzić całość do wrzenia. Wtedy też należy zmniejszyć ogień, przykryć całość i na małym ogniu – przez około 15 minut – gotować quinoę aż wchłonie całą wodę. 

Komosa ryżowa – przepisy 

Przeszukując sieć i blogi kulinarne można odnaleźć naprawdę dużo, bardzo urozmaiconych przepisów na przygotowanie komosy ryżowej. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim dość proste i szybkie w przygotowaniu.

Wybraliśmy dla Was trzy, które powinny przekonać Was do tej niesamowicie zdrowej i pysznej quinoi. To co, dacie się namówić na rewolucję w Waszej kuchni?

Przepis na gęstą zupę z komosą i krewetkami

kaloryczność: 504 kcal
czas gotowania: 45 minut

Zupa z komosą ryżową - przepis
Fot. Deposit photos

Lista zakupów: 
10 tygrysich krewetek,
1 cebula,
40 g czarnej komosy,
1 ziemniak,
10 g groszku,
1 g bobu,
1 łyżka jogurtu greckiego,
1 jajko na twardo.

Należy wrzucić dziesięć krewetek do pół litra wody oraz dodać: zmiażdżony czosnek, posiekaną cebulę, komosę ryżową oraz kostki ziemniaka. Wszystko gotować około 30 minut. Po 20 minutach dodaj bób. Po ugotowaniu wyjmij, obierz i pokrój krewetki. Tak przygotowane dodaj ponownie do wywaru oraz gotuj przez kilka kolejnych minut na małym ogniu. Podawaj z jajkiem i jogurtem.

Przepis na placki z komosy

kaloryczność: 608 kcal
czas gotowania: 25 minut

Placki z komosą ryżową - przepis
Fot. Deposit photos

Lista zakupów: 
60 g komosy,
20 g mąki,
2 jajka,
250 ml mleka,
80 g pstrąga,
40 g szpinaku,
2 szparagi,
2 posiekane papryczki chili.

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od ugotowania komosy (12 minut), a następnie jej odsączenia i wymieszania z: 10g mąki, 1 jajkiem, 125 ml mleka, szczyptą soli oraz odrobiną cukru. W kolejnym kroku formujemy mały placek i podsmażamy go na złocisty kolor na kropli oliwy. Smażymy również pstrąga, blanszujemy szpinak oraz szparagi. W garnku podsmażamy chili, a następnie wlewamy resztę mleka, pozostałą mąką i całość gotujemy na wolnym ogniu, w międzyczasie ubijając do momentu, aż się zetnie. Wtedy też przygotowane danie mieszamy z przyprawami i podajemy z sadzonym jajkiem. 

Przepis na owsiankę z komosą

kaloryczność: 532 kcal
czas gotowania: 15 minut

śniadanie z komosą ryżową - przepis
Fot. Deposit photos

Lista zakupów: 
70 g komosy,
150 ml mleka 0,5%,
40 g ziaren amarantusa,
4 łyżki miodu,
10 czarnych jagód lub borówek,
4 truskawki,
1 świeża figa,
½ banana.

Gotujemy w garnku komosę wraz z ziarnami, a następnie zalewamy ją mlekiem oraz dodajemy dwie łyżki miodu. Tak przygotowaną mieszankę należy doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około dziesięciu minut. W chwili, w której owsianka osiągnie kremową konsystencję – przelewamy całość do miseczki, układamy na wierzchu owoce i kropimy danie miodem. Mniam! Pyszne i zdrowe śniadanie gotowe!


Komosa ryżowa – zdrowe i pyszne urozmaicenie diety 

Jeśli jeszcze nie jesteś przekonana do tego, aby wprowadzić komosę do swojej diety musisz wiedzieć, że jest ona nie tylko bardzo zdrowa, ale przede wszystkim – pyszna. Zdradzimy Ci również małą tajemnicę – to właśnie quinoa uznawana była „matkę zbóż”, która dodawała sił starożytnym wojownikom.

Pomyśl więc o tym, czy może i Ty nie masz ochoty na to, aby wprowadzić do swojej diety naturalny składnik, który doda Ci sił i energii do działania. Może dzięki temu osiągniesz kolejny ważny, życiowy sukces?  

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ANNA I TOMASZ SEKIELSCY – znany dziennikarz mówi o żonie, że jest jak… „żona mafiozo”. Dlaczego? BERENICE MARLOHE – kim by została, gdyby nie rola dziewczyny Bonda? MEGHAN i HARRY w osobistej krucjacie przeciwko brytyjskiej monarchii. REMIGIUSZ MRÓZ o tym, jak zarobił pierwszy milion, gdzie szuka natchnienia i o końcu miłości.