Praca nad idealną sylwetką kosztowała ją dużo pracy i samozaparcia. Karolina Szostak schudła 30 kilogramów i stała się inspiracją dla tysięcy Polek! Kompletnej zmianie uległo jej podejście do żywienia. Została miłośniczką postów i diet oczyszczających. Teraz promuje zdrowy styl życia i udowadnia, że walka o zdrowie i sylwetkę może był przyjemna i trwała – bez efektu jojo.
Trzecia książka Karoliny Szostak
Po sukcesie jej książek Moja spektakularna metamorfoza i Mój spektakularny detoks, w których Karolina Szostak zdradza sekrety swojej sylwetki, przyszła pora na kolejną publikację. W Moje spektakularne soki i koktajle dziennikarka razem z Martą Kordyl prezentuje prawie sto przepisów na zdrowe i przede wszystkim smaczne soki i koktajle, dzięki którym dieta nigdy nie będzie monotonna. Są one pogrupowane na pory roku, tak by zawsze cieszyć się sezonowymi produktami i zdrowo odżywiać przez 365 dni w roku. Soki i koktajle mają także różne zastosowania – oczyszczają, wyciszają, poprawiają odporność czy dobroczynnie działają na urodę.
„Gotowanie to pierwszy krok w drodze do bycia perfekcyjną. Drugi to wyciskanie soków i przyrządzanie koktajli. Szybko zorientowałam się, że łatwiej i przyjemniej jest mi wypić szklankę soku z zielonych warzyw, niż zjeść główkę sałaty, 10 liści jarmużu i jeszcze pęczek natki pietruszki. Wiadomo soki i koktajle ze świeżych składników to prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu, zwłaszcza kiedy korzystamy z tego, co matka natura ma najlepsze, czyli sezonowych warzyw i owoców. To one gwarantują nam największą dawkę witamin i wartości odżywczych. Taki warzywno-owocowy koktajl wypity raz dziennie stawia nas szybko na nogi i jeszcze sprawia, że o jakiejkolwiek suplementacji tabletkami z apteki możemy zapomnieć”, czytamy we wstępie.
Zanim książka ukaże się na rynku możecie wypróbować jeden z przepisów, idealny na nadchodzącą jesień.
Koktajl z dyni i pomarańczy na ciepło
Składniki:
pół szklanki purée z dyni
szklanka mleka migdałowego
banan
łyżka miodu
2 pomarańcze
łyżka cynamonu
laska wanilii
Dynię obieramy, usuwamy z niej pestki, dzielimy na mniejsze kawałki i pieczemy w piekarniku około 20 minut (180 stopni). Następnie blendujemy dynię, dodając po kolei resztę obranych i pokrojonych składników.
Jedna szklanka purée z dyni aż siedmiokrotnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, która sprawia, że włosy, paznokcie są mocne, a cera piękna.
Oprócz tego dynia zwiera dużą ilość błonnika i naturalne składniki moczopędne, które odtruwają i przeciwdziałają zatrzymywaniu się nadmiaru wody w organizmie.
Premiera książki Moje spektakularne soki i koktajle już 19 września.
Książka ukaże się nakładem wydawnictwa Edipresse Książki.

