Jagody goji - superfood
Fot. Stock
DIETA

Jagody goji, czyli superfood, dzięki któremu zgubisz zbędne kilogramy! 

Jeśli zależy Ci na pięknej sylwetce, mamy coś dla Ciebie!

Redakcja VIVA 1 czerwca 2018 17:26
Jagody goji - superfood
Fot. Stock

Jagody goji to owoce, które od kilku sezonów stały się popularnym składnikiem wielu diet odchudzających. O ich szczególnych właściwościach zrobiło się głośno całkiem niedawno, jednak niewiele osób wie, że już od ponad 2500 lat te niesamowite owoce wykorzystywane są w medycynie naturalnej krajów azjatyckich.

Jagody goji zalecane są szczególnie osobom, które zmagają się z brakiem odporności. Warto więc nieco bliżej przyjrzeć się tym tajemniczym owocom, aby docenić ich właściwości i zastosować w swojej diecie!

Jagody goji – właściwości 

Jagody goji to w rzeczywistości owoce chińskiej rośliny o nieco zaskakującej nazwie – kolcowój pospolity. Należy on do tej samej rodziny, do której zaliczyć można między innymi pomidory, ziemniaki, bakłażany, czy nawet paprykę.

To właśnie owoce goji od dziesiątek lat stanowiły podstawę w leczeniu

Stosowano je w leczeniu m.in. chorób serca, płuc, czy wątroby, a także pozwalały z powodzeniem regulować poziom cukru we krwi oraz wspomagać rozwiązywanie problemów z reumatyzmem. 

Cudowne właściwości jagód goji doceniano w krajach azjatyckich już od ponad 2500 lat, jednak dopiero niedawno zyskały one miano tak zwanego „superfoods”, czyli superżywności. Do tej kategorii zalicza się produkty roślinne, które mają dobroczynny wpływ zarówno na organizm, jak i urodę.

Naturalny lek na wiele schorzeń 

Znaleźć można naprawdę wiele teorii mówiących o tym, jak korzystny wpływ na nasz organizm mają jagody goji. Odchudzanie to tylko jeden z nich. Uważa się bowiem, że jagody goji stanowią doskonałe źródło białka, w którego składzie można znaleźć aż osiemnaście aminokwasów!

Udowodniono, iż jagody goji sprawdzą się także przy chorobach oczu, nadciśnieniu i problemach z cholesterolem, a także jako hamowanie postępu nowotworów. Owoce goji stosowane były także jako naturalny składnik hamujący proces starzenia oraz doraźnie, przy problemach z bolesnymi miesiączkami. 

Jagody goji na odchudzanie

Poza tym, iż jagody goji uznawane są świetne źródło białka, posiadają również węglowodany i tłuszcze, a także wiele witamin – w tym witaminę C, B1, B2, B6 oraz E, co stanowi idealne uzupełnienie każdej diety. 

Zastanawiasz się, jak wpływają jagody goji na odchudzanie? Otóż mówi się, że jagody goji spożywane w odpowiedniej proporcji mogą podkręcić metabolizm i wspomóc proces odchudzania.

Musimy jednak zdać sobie sprawę, iż owoce te są jedynie składnikiem – nie zastąpią więc regularnych ćwiczeń i zbilansowanej diety, które w rzeczywistości decydują o tym, czy uda nam się zgubić zbędne kilogramy.

Pamiętaj, aby zachować umiar!

Zastosowanie jagód goji w diecie odchudzającej jest nie tylko świetnym sposobem na regulację metabolizmu, ale przede wszystkim pozwala dostarczyć organizmowi wiele cennych składników i witamin.

Owoce te posiadają więcej witaminy C niż cytrusy

Warto jednak pamiętać, że opieranie całej diety o takie dodatki nie jest najlepszym rozwiązaniem i nie przyspieszy procesu odchudzania. Zalecana dawka spożycia jagód goji waha się pomiędzy 5 a 12 gramów na dzień. Warto więc zachować umiar.

Jagody goji, jako świetny dodatek do zbilansowanej diety

Samo przyjmowanie jagód goji nie spowoduje, że stracimy zbędne kilogramy, a nasze ciało stanie się zdrowe i zadbane. Nie warto więc stosować gotowych preparatów, które coraz częściej można spotkać na rynku.

Owoce goji w swojej naturalnej postaci, mogą nie tylko wspomóc nasz organizm, ale przede wszystkim – poprawić smak spożywanych potraw. Warto więc wziąć pod uwagę ich właściwości i podczas rozpisywania diety – nie tylko tej odchudzającej, ale w szczególności zdrowej – uwzględnić ich spożycie choćby w minimalnej ilości. 

Jagody goji – jak jeść? 

W Polsce jagody goji można kupić w postaci suszonych owoców, stąd też mówi się, że są one podobne do rodzynek. Ich smak przypomina nieco żurawinę, jednak jagody goji są bardziej cierpkie i mniej słodkie. Mają w sobie także nutę posmaku pomidorowo-ziołowego. 

Nie wiesz, jak jeść jagody goji? Przede wszystkim stanowią one świetny dodatek do muesli, jogurtów, czy po prostu jako zdrowa przekąska do schrupania w ciągu dnia. 

Suszone jagody goji nie wymagają dodatkowego przyrządzania – nie jest więc konieczne ich gotowanie, czy sparzanie przed spożyciem.

Znane są jednak przepisy na przepyszną herbatę z owoców goji, a także na potrawy, w których jagody występują jako gotowany dodatek do ryżu, mięsa lub warzyw. Z jagód goji przygotowuje się również soki, nalewki oraz wina. 

O tym musisz pamiętać!

Pomimo tego, że jagody goji posiadają niezwykłe właściwości lecznicze i odchudzające, warto pamiętać o tym, iż w niektórych sytuacjach po prostu nie wolno ich stosować. Mówi się przede wszystkim, aby owoców goji nie spożywać w trakcie ciąży i karmienia piersią.

Ważne jest również to, aby spożywając jagody goji, nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Uważać trzeba także na świeże i niedojrzałe owoce goji, które mogą doprowadzić nawet do zatrucia pokarmowego. 

Owoce goji – warto je spożywać, czy nie warto? 

Ze względu na to, iż owoce goji posiadają udowodnione od wieków właściwości lecznicze – warto, abyśmy zastosowali je w swojej codziennej diecie.

Dzięki nim nie tylko unikniemy wielu chorób i schorzeń, ale przede wszystkim – wzmocnimy swój organizm i zapewnimy mu sporą dawkę witamin i minerałów. 

Jeśli mamy wątpliwości, czy w naszym konkretnym przypadku jagody goji okażą się dobrym składnikiem diety – zawsze można skonsultować się w tym temacie z lekarzem lub dietetykiem. Jeśli nie będzie żadnych przeciwwskazań – jagody goji mogą na stałe wzbogacić smak potraw z naszej diety.  

Jagody goji na odchudzanie
Fot. Stock

Jagody goji - dieta
Fot. Stock

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BARBARA KURDEJ-SZATAN wyznaje: „Zasuwając intensywnie, oczekiwałam, że gdy wrócę do domu, będę mogła się zrelaksować. Tymczasem były awantury…”. GREG i RAFAŁ COLLINS – od happy endu do tragedii był tylko krok. W VIVIE! na Lato w cyklu Ona o Niej – KRYSTYNA CIERNIAK-MORGENSTERN o ELŻBIECIE CZYŻEWSKIEJ: „Szamotała się psychicznie. Z jednej strony niedawno poślubiony mąż, a z drugiej Polska…”. W cyklu Sztuka gotowania – HANNA LIS. Czy spełni swoje „kulinarne” marzenie i wybierze się do Peru? W Podróżach z Historią: tajemnice KASZUB.