10 / 11
Copyright @East News

Agata Wejchert-Dworniak

 

Siedem lat po ślubie. Męża, Macieja Dworniaka, poznaje przez wspólnego kolegę, który ciągle mówi jej o „jakimś Maćku, który 15 lat spędził za granicą, a teraz wrócił”. Któregoś dnia idzie na parapetówkę do starej kamienicy na Mokotowie… i zostaje tam do dzisiaj. Agata Wejchert-Dworniak kończy amerykańską szkołę w Warszawie, potem trzyletnie studia w London School of Economics. Jest idealnie dwujęzyczna. „Żaden Amerykanin się nie skapnie, że jestem Polką”, uśmiecha się. Z Londynu wraca do Polski i siedem lat pracuje w Procter & Gamble, zajmuje się nową marką Olay. Chce się sprawdzić. Dopiero potem zaczyna współpracę z ojcem przy jego prywatnych projektach. W siedzibie Polskiej Rady Biznesu, w pałacu Sobańskich, otwierają restaurację Amber Room. Niespodziewana śmierć ojca niweczy większość planów. Agata nadal zajmuje się restauracją. „Moją pasją jest gotowanie, po ojcu mam talent kulinarny, po mamie – marketingowy”, opowiada. „Wymyślam nowe dania i nowe pomysły PR i marketingowe”.

 

Polecamy też: Marcin Gortat założył niezwykle stylową restaurację! Gdzie się znajduje? I co można tam zjeść?

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BEATA TADLA: „Obiecaliśmy sobie z Rafałem, że nie będziemy opowiadać o naszym związku w mediach. Rafał nie jest osobą publiczną”. Dlaczego SZYMON MAJEWSKI mówi o sobie: „dożywotni maminsynek”? Aneta Hickinbotham produkowała głośną „Ostatnią rodzinę”, nominowane do Oscara „Boże Ciało” i pracowała przy filmie „Troja”. Dlaczego została producentką, a nie… lekarzem? A także oscarowe zaskoczenia i karnawałowe szaleństwo w Rio.