Festiwale 2019

Festiwale

Festiwale 2019

Film Słodki koniec dnia, Krystyna Janda, Kasia Smutniak
Fot. Materiały prasowe
MASTERCARD OFF CAMERA 2019

Sons of Denmark oraz Słodki koniec dnia najlepszymi filmami Mastercard OFF Camera!

Weronika Kostyra 5 maja 2019 09:43
Film Słodki koniec dnia, Krystyna Janda, Kasia Smutniak
Fot. Materiały prasowe

Festiwal kina niezależnego Mastercard Off Camera w Krakowie już za nami. 4 maja wybrano najlepsze w filmów wyświetlanych w czasie festiwalu i rozstrzygnięto  Konkurs Główny „Wytyczanie Drogi” oraz Konkursu Polskich Filmów Fabularnych.

Filmy nagrodzone na Mastercard OFF Camera

W Konkursie Głównym o Krakowską Nagrodę Filmową oraz 100 tysięcy dolarów walczyły filmy takie jak: Wilkołak, Monsters and Men, Consequences, Extra Ordinary, Sons of Denmark, Midnight Runner, Pause, Phoenix, The Sharks czy Queen of Hearts. Międzynarodowe jury, któremu przewodniczył Allan Starski, wydało werdykt. Zwycięzcą okazał się duński reżyser Ulaa Salim, twórca filmu Sons of Denmark.

W Konkursie Polskich Filmów Fabularnych, w którym nagroda Kulczyk Foundation wynosi 300 tysięcy złotych, nagrodzony został film Słodki koniec dnia Jacka Borcucha z Krystyną Jandą i Kasią Smutniak w rolach głównych.

Za najlepszych aktorów podczas tegorocznego festiwalu uznano Gabrielę Muskałę za rolę w Fudze Agnieszki Smoczyńskiej oraz Jacka Braciaka za rolę w filmie Córka trenera Łukasza Grzegorzka. Nagrodę publiczności zdobyła Kinga Dębska za film Zabawa, zabawa. 

Jacek Borcuch, Mastercard OFF Camera
Fot. Jan Graczynski/East News

Ulaa Salim, Mastercard OFF Camera
Fot. Damian KLAMKA/East News

Wideo

Krystyna Janda o święcie kina: „Cannes? Ja tu przyjeżdżam do pracy!”

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Wydanie La Dolce VIVA!, a w nim: Ania Starmach, jurorka polskich edycji MasterChef oraz MasterChef Junior, o związkach – tych rodzinnych oraz ze sztuką i kuchnią. Piotr Adamczyk naszym przewodnikiem po Rzymie. Jak to się dzieje, że Monica Bellucci z każdym rokiem staje się… piękniejsza. Włoszka Tessa Capponi-Borawska o arystokratycznych korzeniach i o tym, kto zaszczepił jej pasję gotowania.