Dorota Wellman, znana dziennikarka i ulubiona prowadząca widzów programu Dzień dobry TVN dała się poznać od zupełnie nowej strony. Zdradziła, że jej pasją jest organizowanie spotkań z przyjaciółmi. I to nie byle jakich! Dziennikarka ma swoje sprawdzone sposoby na przygotowanie przyjęć w różnych okolicznościach. Na duże okazje i bez okazji, w domu i na zewnątrz, zawsze niebanalnie i z pomysłem. Swoje sekrety opisała w książce Życie towarzyskie.
Książka „Życie towarzyskie” Doroty Wellman
Okazuje się, że podejmować gości trzeba umieć, ale nie jest to trudne i wcale nie musi dużo kosztować. Dorota Wellman zdradza zarówno wiele sprawdzonych przepisów kulinarnych, jak pomysłowe triki związane z dekoracją i organizacją spotkań. Wszystko po to, by spotkać się razem i porozmawiać z osobami, które są dla nas ważne.
W codziennym zabieganym życiu coraz mniej jest miejsca na bliskość. Dorota Wellman w swoim poradniku udowadnia, że każdy z nas, pomimo natłoku obowiązków, jest w stanie samodzielnie i bez obciążania budżetu przygotować przyjęcie, stać się kreatorem smaków, kreatywnym florystą, a przy tym wszystkim – być po prostu dobrym gospodarzem. 365 dni, 12 miesięcy, 4 pory roku to wystarczająco dużo czasu na to, aby aranżować spotkania w przestrzeni swojego domu, a dla szczęśliwców – także ogrodu. Dziesięć rozdziałów książki to praktyczne porady, jak zorganizować piknik, andrzejki czy sylwestrowe party.
„Tą książką chciałabym namówić wszystkich do przyjmowania gości w domu. Do spotykania się przy stole, do rozmów do białego rana (bo warto rozmawiać, jak mawia klasyk.) I do tego, żeby bawić się kuchnią, mieć pomysły na przyjęcia domowe (niekoniecznie wystawne i drogie). Zaskakiwać i czarować gości. Bo nic, ale to nic nie zastąpi nam spotkania z drugim człowiekiem twarzą w twarz. Ani Facebook, ani Instagram, ani Skype. Poza tym chodzi o to, żeby razem jeść i pić. Rozmawiać! I być razem”, pisze autorka.
Fragment książki „Życie towarzyskie”. Przepis na paprykarz z kurczaka po węgiersku
Składniki:
1 kg udek z kurczaka bez kości
5 czerwonych cebul
6 dojrzałych pomidorów
4 zielone papryki
200 ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka stołowa słodkiej czerwonej papryki mielonej
1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
kilka łyżek mąki kukurydzianej
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 papryczka chili
kilka łyżek oleju, np. rzepakowego
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka pokrój w paski, dopraw solą i resztą przypraw. Warzywa pokrój w kostkę. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzuć mięso z kurczaka obtoczone w mące kukurydzianej oraz warzywa. Przykryj i duś około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy mięso zmięknie, dodaj kwaśną śmietanę i duś kolejne 10-15 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym lub mącznym, np. kopytkami, ryżem.
Książka Życie towarzyskie ukazała się nakładem wydawnictwa Edipresse Książki.

