KUCHNIA

Sezon na szparagi rozpoczęty! Oto najlepsze przepisy ze szparagami!

Musisz je wypróbować!

Marta Roszewska 20 kwietnia 2018 15:00
Szparagi
Fot. stock.adobe.com

Dobre wieści dla miłośników szparagów! Sezon oficjalnie uważamy za rozpoczęty! Na najsmaczniejsze szparagi najlepiej polować od połowy kwietnia do końca czerwca. Dla mieszkańców Warszawy i okolic podpowiadamy, że w Gospodarstwie Majlert właśnie dziś rozpoczęła się sprzedaż pysznych zielonych oraz białych szparagów! Gdy już traficie na te idealne, pora zastanowić się co z nich przyrządzić! Dla tych, którzy jeszcze nie mają pomysłu, przygotowaliśmy kilka przepisów ze szparagami!

Szparagi z jajkiem sadzonym

To najbardziej klasyczne danie z udziałem szparagów. W przepisie wersja z bekonem - niejedzący mięsa mogą go pomiąć.

SKŁADNIKI

  • 8 zielonych szparagów
  • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cienkie kawałki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • gruboziarnista sól morska
  • pieprz mielony
  • 1-2 jajka

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do 220'C. Szparagi umyć, osuszyć, odciąć łuski i zdrewniałe końce . Blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową, natłuścić oliwą, skropić sokiem z cytryny, posypać mieloną solą i pieprzem. Cienkie plasterki masła podzielić na mniejsze kawałki, rozłożyć w kilku miejscach na blaszce. Osuszone i oczyszczone szparagi owinąć w plastry boczku, ułożyć na blaszce, delikatnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Szparagi włożyć do rozgrzanego piekarnika, zapiekać 8-10 minut. Podawać z jajkiem sadzonym.

Zupa krem ze szparagów

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg szparagów
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka bulion drobiowy
  • 1/2 szklanki śmietany (plus kilka łyżek do dekoracji)
  • świeżo posiekany szczypiorek do dekoracji
  • świeżo posiekany koper do dekoracji

WYKONANIE

Stopić masło w garnku. Dodać czosnek i gotować przez minutę. Dodać szparagi, następnie przyprawić solą i pieprzem. Zostawić na niewielkim ogniu na 5 minut. Dolać bulion i gotować pod przykryciem do momentu, aż szparagi będą zupełnie miękkie (10-15 minut). Zblendować zupę na gładką masę, po czym gotując ją w garnku, dodaj śmietanę. Doprawić do smaku. Podawać z koperkiem oraz szczypiorkiem.

Sałatka szparagowa

SKŁADNIKI

  • 300 g białych szparagów
  • 300 g zielonych szparagów
  • sól
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego, z białego moszczu gronowego
  • czarny pieprz
  • 4 bagietki

Szparagi umyć. Białe szparagi obieramy całe, zielone na jednej trzeciej długości. Białe szparagi gotować we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru przez 15 minut, zielone dodać na ostatnie 8 minut. Pomidory koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki. Końcówki drobno posiekać. Wymieszać z olejem, 1 łyżką wody, pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i pozostałym cukrem. Bagietki piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut. Szparagi wyjąć, polać zimną wodą i odsączyć. Układać na talerzu, posypać ćwiartkami pomidorów i skropić sosem winegret. Podawać z bagietkami. 

Szparagi z jajkiem
Fot. Instagram

Zupa krem ze szparagów
Fot. Instagram

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Gwiazdami nowego numeru są: Paulina Krupińska, Kamila Szczawińska i Karolina Malinowska. Zobacz, co jeszcze w nowej VIVIE!