kuchnia

Te przepisy na cytrynowy sernik skradną Twoje serce!

Jak zrobić pyszny deser?

Redakcja VIVA! 14 lutego 2019 10:06
Sernik cytrynowy
Fot. Adobe Stock

Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast w naszym kraju i co tu dużo mówić – chyba ulubiony deser Polaków. Puszysty, na zimno, cytrynowy, z galaretką, z brzoskwiniami, z bezą i kruszonką, z makiem, z rodzynkami. Przepisów na sernik jest tyle, ile gospodyń – każda ma swój ukochany, którego strzeże jak najprawdziwszego skarbu. Do sezonu na truskawki jeszcze daleko, więc szukasz pomysłu na idealny sernik cytrynowy? Skorzystaj z naszych propozycji – a efekty? Palce lizać!

Przepis na sernik cytrynowy na zimno

To zdecydowanie łatwiejszy i szybszy sposób na cytrynowy sernik. Świetnie sprawdzi się jako deser na spotkaniach z przyjaciółmi i rodziną w ogrodzie.

Składniki na sernik cytrynowy na zimno

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g migdałów
  • Otarta skórka z 1 cytryny

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 30 g żelatyny
  • 60 ml wody
  • Sok z 2 cytryn
  • Skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie sernika cytrynowego na zimno

  1. Składniki na spód przełóż do miski (uprzednio posiekaj migdały i pokrusz drobno herbatniki) i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy (ok. 21 cm średnicy). Spód podpiekaj przez 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 2000 C. Następnie wyjmij tortownicę z piekarnika i wystudź.
  2. Przygotuj masę serową – 200 ml śmietanki, cukier, cukier wanilinowy, żółtka przełóż do miski i ubij na parze (czyli w kąpieli wodnej). Dodaj żelatynę rozpuszczoną w wodzie i mieszaj tak długo, aż połączy się z resztą składników. Następnie dodaj twaróg sernikowy, sok i skórkę z cytryn. Dokładnie wymieszaj, wyjmij z kąpieli i ostudź. Pozostałe 200 ml śmietanki ubij mikserem i połącz ją z gęstniejącą masą sernikową. Całość wylej na podpieczony wcześniej spód i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
  3. Po tym czasie wyjmij cytrynowy sernik z lodówki i udekoruj go według uznania – bezikami, listkami świeżej mięty, owocami lub wiórkami z białej czekolady. Twoi goście będą zachwyceni!

Przepis na pieczony sernik cytrynowy

To delikatny deser, idealny na cieplejsze dni. Oto przepis na sernik serkiem mascarpone i aksamitnym kremem cytrynowym.

Sernik cytrynowy
Fot. Adobe Stock
Składniki na sernik cytrynowy z mascarpone

Masa serowa:

  • 4 jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru (drobnego do wypieków)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 600 g tłustego twarogu (opcjonalnie serek ricotta)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • skórka otarta z dwóch cytryn

Krem cytrynowy:

  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 100 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru

Przygotowanie sernika cytrynowego

  1. Zacznij od przygotowania okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, boki nasmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 1600 C. Kratkę, na której będziesz piekła cytrynowy sernik, wstaw na środkową półkę. Na dolnej półce zamocuj blachę do pieczenia i wylej na nią 3 szklanki wody.
  2. Do miski przełóż serek mascarpone, twaróg, skórkę z cytryny i drobny cukier. Całość zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę i krótko mieszaj do połączenia składników. Następnie dodawaj jajka i krótko miksuj, aż masa się połączy. Tak przygotowaną masę serową przelej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 60 min.
  3. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Nie otwieraj w tym czasie drzwiczek – inaczej sernik cytrynowy opadnie! Po upływie 10 minut wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie zdejmij obręcz z tortownicy i wstaw sernik do lodówki na ok. 2-3 godziny.
  4. Przygotuj krem cytrynowy – cytryny sparz wrzątkiem, wyczyść szczoteczką i osusz. Zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i przecedź go przez sitko. Jajka wbij do miski i delikatnie roztrzep widelcem. Dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny, wymieszaj. Przygotuj kąpiel wodną – miseczkę z masą zawieś nad garnkiem z gotującą się wodą, powoli mieszaj masę drewnianą łyżką, stopniowo dodając zimne masło. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmij miseczkę i odstaw do ostudzenia. Tak przygotowaną polewę rozlej po powierzchni chłodnego sernika. Gdy masa zastygnie pokrój ciasto na kawałki i podaj na stół. Smacznego!

Sernik cytrynowy? Doskonały na każdą okazję! Imieniny, święta, rocznica, niedzielna kawa w gronie przyjaciół. Jeśli do tej pory rzadko porywałaś się na przygotowanie tego znakomitego ciasta, to najwyższa pora to zmienić. Z naszymi przepisami Twój cytrynowy sernik na pewno się uda. Spróbuj sama!  

Sernik cytrynowy
Fot. Adobe Stock

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Anna Mucha w ostrej rozmowie z Piotrem Najsztubem! Zobacz też seksowną sesję aktorki!