Styl życia

Poznaj właściwości i rodzaje miodu – który jest najlepszy?

Lipowy, gryczany, a może spadziowy?

Redakcja VIVA! 31 października 2018 14:00
miód

Słoik wypełniony słodkim i aromatycznym miodem to podstawa spiżarni w każdym domu. Może stanowić doskonały dodatek do ciast i deserów, z powodzeniem zastąpi też biały cukier. Można dodawać go do herbaty i stosować jako lek na bolące gardło. Za co jeszcze warto docenić miód i na jaki gatunek najlepiej się zdecydować?

Miód – za co jest doceniany?

Miód to nie tylko wyjątkowy smakołyk, ale też naturalne i drogocenne lekarstwo. Już nasze babcie chętnie sięgały po słoik z miodem, gdy na horyzoncie pojawiał się okres przeziębieniowy. Jakie jednak właściwości tak naprawdę ma miód? Postanowiliśmy przyjrzeć się mu z bliska.

Właściwości miodu:

    1.    Jest naturalnym antybiotykiem - wykazuje właściwości uodparniające i pomaga przegonić infekcje, dlatego miód świetnie sprawdzi się jako lek na przeziębienie.
    2.    Ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne - z tego względu miód warto stosować w chorobach układu oddechowego.
    3.    Wykazuje działanie bakteriobójcze – po miód warto sięgać w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
   4.    Obniża ciśnienie krwi, a także poprawia krążenie - osoby cierpiące na choroby serca zdecydowanie częściej powinny sięgać po miód.
     5.    Stanowi naturalny środek uspokajający – właściwości miodu sprawiają, że działa on antystresowo, koi nerwy i ułatwia zasypianie.
     6.    Zmniejsza obrzęk i stany zapalne – miód warto nakładać na drobne rany, opuchlizny i stłuczenia.
    7.    Nawilża i odkaża skórę – właśnie dlatego miód stanowi jeden z najpopularniejszych składników domowych maseczek do twarzy.
    8.    Sprawdza się w leczeniu trądziku – pojedyncze wypryski warto smarować miodem, gdyż jego właściwości antyseptyczne szybko poradzą sobie ze zmianami skórnymi i przywrócą cerze zdrowy i piękny wygląd.
    9.    Lek na spierzchnięte usta – miód wygładzi i nawilży spierzchniętą skórę ust. Przed jego nałożeniem warto wymasować wargi szczoteczką do zębów, a następnie nałożyć na usta cienką warstwę miodu.

Który miód jest najlepszy

Jakie wartości odżywcze ma miód?

Miód jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. O jego właściwościach leczniczych rozpisują się wszystkie magazyny i portale, ale jakie w zasadzie wartości odżywcze ma miód? Okazuje się, że jest ich całkiem sporo!

Miód jest niezastąpionym źródłem witamin A, B1, B2, B6, B12, C, a także kwasu foliowego i biotyny. Bogaty jest w mikroelementy – m.in.: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Ze względu na obecność pyłków kwiatowych, miód może jednak wywoływać reakcje alergiczne, dlatego nie zaleca się go podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.

Rodzaje miodów i ich właściwości

    •    Miód lipowy
Powszechnie stosowany jest jako naturalne lekarstwo na przeziębienie. Miód lipowy ma działanie wykrztuśne, sprawdza się w leczeniu infekcji gardła i górnych dróg oddechowych. Wykazuje też działanie napotne, dlatego sprawdzi się też przy zwalczaniu grypy. Jest płynny, o jasnożółtym kolorze, w smaku pikantny z delikatną nutką goryczki. Miód lipowy ma właściwości przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe, pomaga się wyciszyć i uspokoić.
    •    Miód gryczany
Zawiera sporą dawkę rutyny, przez co wzmacnia naczynia krwionośne. Miód gryczany doskonale sprawdza się w leczeniu miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i choroby wieńcowej.  Wspomaga regenerację narządów wzroku i słuchu. Powinny sięgać po niego szczególnie osoby starsze.  Ze względu na właściwości regeneracyjne, miód gryczany warto spożywać po przebyciu trudno gojących się złamań i po zabiegach operacyjnych.

    •    Miód rzepakowy
Jest bardzo jasny, o delikatnym kolorze, szybko się krystalizuje. W smaku może być odbierany jako mdły. Miód rzepakowy ma właściwości wspomagające pracę serca, a także jest pożywką energetyczną dla organizmu – warto sięgać po niego szczególnie podczas wytężonej pracy fizycznej i umysłowej. Miód rzepakowy usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego, wspomaga organizm w zwalczaniu lekkich przeziębień. Przyspiesza gojenie ran wrzodowych, łagodzi stany zapalne żołądka.

    •    Miód faceliowy
Ten rodzaj miodu skutecznie obniża nadciśnienie tętnicze, wzmacnia ogólną odporność organizmu oraz wykazuje silne właściwości bakteriobójcze. Do diety powinny włączyć go szczególnie osoby cierpiące na dolegliwości ze strony żołądka. Sprawdzi się też w leczeniu wszelkich chorób układu krążenia – np. niewydolności serca czy miażdżycy. Co ciekawe – miód faceliowy obniża toksyczne działanie używek – papierosów i alkoholu, ale także kawy czy herbaty.

    •    Miód spadziowy
Jest jednym z droższych rodzajów miodu, ponieważ produkowany jest ze spadzi, która w niektórych regionach kraju pojawia się tylko raz na kilka lat. Ma bogate właściwości lecznicze – przede wszystkim miód spadziowy rewelacyjnie sprawdza się w leczeniu przeziębienia i zapalenia płuc. Ma silne działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Wzmacnia serce i poprawia odporność. Odtruwa organizm. Wzmacnia stawy i regeneruje układ nerwowy. Sprawdza się w leczeniu anemii i zaburzeń przemiany materii. Ten rodzaj miodu warto włączyć do swojej diety, by wzmocnić organizm po odbytej kuracji antybiotykowej, przeciwnowotworowej czy po zakończeniu stosowania sterydów.

    •    Miód akacjowy
Jest najlepszym miodem dla diabetyków. Okazuje się niezwykle pomocny w zwalczaniu przeziębień, hamuje kaszel, leczy stany zapalne gardła. Miód akacjowy wspiera funkcjonowanie układu krążenia, stabilizuje ciśnienie krwi, hamuje również procesy miażdżycowe. Koi dolegliwości spowodowane chorobą wrzodową oraz łagodzi bóle związane z kamicą nerkową.

   •    Miód wielokwiatowy
Ten rodzaj miodu doceniany jest przede wszystkim za wyjątkowe walory smakowe. Ponadto uspokaja, pomaga się odprężyć i rozluźnić, łagodzi skołatane nerwy, podrażnioną błonę śluzową gardła, a także działa rozgrzewająco – jak każdy miód i ten gatunek warto spożywać w stanach przeziębienia i osłabienia organizmu.

    •    Miód wrzosowy
Ma delikatny smak z lekko gorzką nutą. Charakteryzuje się wyjątkowym, wrzosowym aromatem. Warto docenić go ze względu na silne działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i moczopędne. Miód wrzosowy może być stosowany jako środek pomocniczy w zwalczaniu kamicy nerkowej, w leczeniu zapalenia żołądka i jelit, w przeciwdziałaniu chorobom reumatycznym, a także w łagodzeniu stanów zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i gardła.

    •    Miód nawłociowy
To bardzo rzadki i niezwykle cenny rodzaj miodu. Miód nawłociowy ma właściwości antyseptyczne i moczopędne, dzięki czemu sprawdza się doskonale w leczeniu infekcji dróg moczowych. Nasila wydzielanie żółci, działając w ten sposób korzystnie na trawienie. Po miód nawłociowy powinny sięgać szczególnie osoby, które mają tendencję do pojawiania się tzw. pajączków – ten rodzaj miodu zawiera ogromną ilość rutyny i kwercetyny, które wzmacniają naczynia krwionośne i zapobiegają ich pękaniu.


O tym, że warto jeść miód, wiedziały już nasze babcie. Powszechnie stosowany w stanach obniżonej odporności i przy zwalczaniu przeziębień, okazuje się też skuteczny podczas leczenia infekcji dróg moczowych, jako środek pomocniczy w leczeniu miażdżycy czy chorób serca. Wzmacnia naczynia krwionośne, koi nerwy, pomaga się wyciszyć. Nie bez znaczenia się także jego walory smakowe – słodki i delikatny miód akacjowy, a może gryczany z ostrzejszą nutą? Miód to niezastąpiony środek na jesienne infekcje. Zapakowany w ozdobny słoik stanie się też idealnym prezentem dla bliskiej osoby.   

Który miód jest najlepszy

Wideo

Poznaj jeden z największych trendów w makijażu!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Ewa Farna bez tajemnic! Takiej rozmowy jeszcze nie było!