Oscarowe menu
Fot. EAST NEWS
OSCARY 2019

Złote słodycze i łosoś w kształcie Oscara… Wiemy, co goście zjedzą na oscarowym party!

O oscarowe menu zadba po raz 25. Wolfgang Puck

Weronika Chocholska 19 lutego 2019 13:01
Oscarowe menu
Fot. EAST NEWS

Kolejna gala rozdania Oscarów zbliża się wielkimi krokami. Już w tą niedzielę, 24 lutego, poznamy zwycięzców 91. gali Nagród Akademii Flimowej. Gala, to wydarzenie, które komentowane jest przez cały świat. Na językach jest wszystko od zwycięzców, po kreacje w jakich pojawiły się gwiazdy na czerwonym dywanie. Oprócz tego, na uwagę zasługuje, legendarne już afterparty zwane Balem Gubernatorów. To tam gościom podane zostaną najwykwintniejsze dania, o które zadba Wolfgang Puck obchodzący 25 - lecie pracy nad Oscarowym menu. Na stołach znają się wymyślne dania - od słodyczy pokrytych jadalnym złotem po smażone przepiórki. Sam Wolfgang Puck zapowiedział wprowadzenie kilku nowych potraw do menu.

Na tegoroczny Bal Gubernatorów zaproszono 1500 gości. Co zjedzą zaproszeni? Zobacz pełne menu oscarowej uczty!

Co zjedzą uczestnicy bankietu?

Menu obejmuje bufet z przekąskami, przystawki, ciepłe i zimne dania oraz bar z owocami morza. Tegoroczną nowością będą smażona przepiórka w stylu Nashville oraz pierogi z przepisu mamy Pucka - pierogi ricotta z pesto z rzeżuchy grochu i brązowego masła. Nie zabraknie tradycyjnych złotych lizaków w kształcie oscarowej statuetki oraz innych słodyczy pokrytych 24 - karatowym, jadalnym złotem. W 2014 roku prowadząca Ellen DeGeneres zamówiła podczas Gali Oscarowej pizze z podwójnym serem dla wszystkich. Była to jedyna sytuacja, w której podczas Gali można było coś zjeść. Na afterparty również nie zabraknie popisowej pizzy Wolfganga Pucka. Na stołach znajdziemy także: jajka faszerowane pastą krabową, płaty wędzonego łososia w kształcie statuetki, makaron z serem truflowym, kurczaka chimichurri czy wołowinę Miyazaki - to jeden z najdroższych gatunków mięsa na świecie, znanego z poprzednich edycji uczty.

Bar z owocami morza będzie bogaty w różne rodzaje sushi, kraby, krewetki i homary. Nie zabraknie dań wegańskich i bezglutenowych, takich jak makaron torchio z pomidorami, kaparami, czarną oliwą, pieprzem aleppo i bazylią czy jabłkowe rollsy z ogórkiem, granatem i dzikim sezamem.

Oprócz złotych przysmaków, goście będą mogli się częstować innymi przekąskami i słodyczami, między innymi: popcornem, chipsami domowej roboty, rubinową czekoladą, makaronikami o smaku matchy z malinami czy ciasteczkami z marakują.

W liczbach, oscarowe menu będzie prezentować się następująco:

  • 15 kilogramów kawioru
  • 6500 sztuk opalanego drewnem chleba w kształcie Oscara
  • 130 kilogramów atlantyckiego tuńczyka
  • ponad 137 kilogramów wołowiny Miyazaki
  • 7500 krewetek
  • 136 kilogramów bakłażana
  • 250 homarów
  • 205 kilogramów domowego wędzonego łososia
  • 54 kilogramów przegrzebków
  • 1000 kwiatów hibiskusa
  • 114 litrów domowej roboty sosu koktajlowego
  • 500 sztuk czarnego okonia
  • 400 pizz
  • 57 kilogramów dojrzewającego sera cheddar Vermont
  • 45 kilogramów wołowiny Snake River Farms
  • 45 kilogramów pięcioletniego białego sera cheddar
  • 1 500 złotych ziemniaków z Jukonu
  • 454 kilogramów kurczaka
  • 16 kilogramów zimowych czarnych trufli z Burgundii
  • ponad 2000 domowych precli
  • 3500 paluszków Fleur de Sel
  • 90 kilogramów makaronu cavatappi
  • 4500 ręcznie robionych ravioli z agnolotti
  • 6000 mini bułeczek brioche
  • 15 000 sztuk ręcznie robionego wegańskiego makaronu campanella
  • 350 kwiatów kalafiorów
  • 3500 sztuk domowych chlebów lavash z nasionami
  • 3 000 wielobarwnych młodych buraków
  • 800 kawałków owocowych pianek marshmallow
  • 30 kg rubinowej czekolady
  • 1000 domowych czekoladowych cukierków
  • 45 litrów sezonowych sorbetów
  • 2000 różnych ciastek
  • 14 kilogramów jadalnego złotego pyłu
  • 15 dużych tafli domowej roboty czekolady
  • 1050 ręcznie robionych rożków waflowych
  • 19 litrów domowej roboty gorącego karmelu
  • 7170 czekoladowych Oscarów
  • 2550 makaroników o smaku koktajlowym
  • 1 tona kakao Fleur de Cao Cacao Barry
  • 100 000 kawałków kuwertury
  • 76 litrów domowych lodów gelato
  • 1500 butelek szampana Piper-Heidsieck
  • 2400 butelek wina Francis Ford Coppola

Pełne menu dostępne jest na stronie Wolfganga Pucka: zobacz tutaj!  

oscarowe menu
Fot. EAST NEWS

oscarowe menu
Fot. EAST NEWS

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

FILIP CHAJZER w poruszającej rozmowie wyznaje: „Szukam swojego szczęścia w miłości, w życiu, na świecie…”. GOŁDA TENCER: „Ludzie młodzi nie znają historii. Patrzą do przodu (…). A ja robię wszystko, by ocalić pamięć”, mówi. JAN HOLOUBEK i KASPER BAJON: reżyser i scenarzysta. Czego nie nakręcą, staje się hitem. A jak wyglądają ich relacje poza planem filmowym? MONIKA MILLER od lat zmaga się z depresją i chorobą dwubiegunową, ale teraz za sprawą miłości pierwszy raz w życiu jest szczęśliwa.