KUCHNIA

Sprawdź, jak przygotować wegetariańskiego burgera, który wygląda i smakuje jak… mięso!

Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu

Gabriela Łaskowska 1 października 2018 18:32
dzien wegetarianizmu
Fot. STOCK ADOBE

Obchodzimy dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Święto ma na celu promowanie i celebrowanie wegetarianizmu, który z roku na rok staje się coraz popularniejszy.

Alternatywy dla mięsa są popularniejsze od samego mięsa?

Według badań już ponad 7 milionów mieszkańców Wielkiej Brytanii przeszło na dietę wegetariańską, a podobno aż 46% obywateli Ameryki uważa, że białka pochodzenia roślinnego są zdrowsze, niż te zwierzęcego! Co więcej, platforma Streetbees przeprowadziła ankietę, której wyniki zszokowały niejedną osobą. Według niej 64% Brytyjczyków twierdzi, że produkty, będące alternatywą dla mięsa, będą bardziej popularne niż tradycyjne mięso do roku 2038!

Ludzie przechodzą na wegetarianizm z różnych przyczyn. Czasami ze współczucia wobec zwierząt, innym razem z powodu zwykłej niechęci do mięsa. Czasami jednak decyzja ta spowodowana jest sytuacją zdrowotną. Jest grupa wegetarian, która choć unika mięsa w swojej diecie, za jego smakiem i teksturą bardzo tęskni. Są też tacy, którzy chcą (np. z ciekawości) przejść na dietę wegetariańską, ale jednocześnie nie wyobrażają sobie swojej diety bez mięsa. Co zrobić w takiej sytuacji?

Jak uzyskać smak mięsa w daniach wegetariańskich?

Jeśli należysz do grupy osób mięsożernych i nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa, ale mimo wszystko chcesz wypróbować diety wegetariańskiej, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie.

Możesz przygotować danie, które będzie wyglądać i smakować jak z wołowiną, a tak naprawdę nie będzie zawierać w sobie ani grama mięsa! Przedstawiamy przepis na wyjątkowego burgera z kotleta z seitanu!

Co to w ogóle jest seitan? To „mięso” z glutenu. Jest świetnym zastępnikiem mięsa, ponieważ jego wygląd i smak jest niezwykle do niego zbliżony. Nazywany jest „chińskim mięsem”, ponieważ jest popularnym składnikiem w kuchni azjatyckiej. Możesz go przygotować samodzielnie lub kupić w sklepie ze zdrową żywnością.

Jak zrobić burgera z kotletem z seitan?

Składniki:
paczka seitanu
puszka ciecierzycy
łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
pęczek posiekanej kolendry
2 posiekane szalotki
4 łyżki majonezu
liście szpinaku
bułki

Wykonanie:
Seitan, razem z posiekaną cebulą, soczewicą, oliwą i przyprawami, włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Rozgrzać patelnię grillową. Z masy formować kotlety i usmażyć. Kotlety ułożyć na bułce, przykryć szpinakiem i innymi warzywami, według własnych upodobań, i posmarować majonezem.  

dzien wegetarianizmu
Fot. INSTAGRAM.COM/mniammniam_bez_glutenu

dzien wegetarianizmu
Fot. INSTAGRAM.COM/abbracciareq

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Pierwszy wywiad Agnieszki Radwańskiej po zakończeniu kariery! Andrzej Piaseczny szczerze o… seksie!