VIVA! Tylko u nas

Płynne zdrowie, czyli zimne zupy na upalne dni!

Xymena Borowiecka 29 lipca 2017 11:30
Fot. Instagram @olazebrowska, @annalewandowskahpba

Latem, z reguły nie mamy ochoty na ciężkostrawne, tłuste dania. Najlepszą (i najzdrowszą!) alternatywą są zupy. Nawadniają organizm, poprawiają samopoczucie i dostarczają cennych witamin i minerałów. My, uwielbiamy je szczególnie w wersji na zimno! :)

Tradycyjnie polecamy…
oczywiście chłodnik! Można przygotować go na bazie jogurtu, maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka. Doskonałą bazą do warzywnych zup jest wywar drobiowy.
 

Ciekawe alternatywy dla chłodnika

Vichyssoise, czyli francuska zupa przecierana

Fot. Instargam @praktykulinarni

Podczas upałów – chłodnik z porów i ziemniaków, na deszczowe dni – ciepła zupa-krem. We Francji tradycyjnie przygotowuje się ją latem i jesienią. Potrzebujemy: kilku młodych porów, selera naciowego, garść szpinaku, łyżkę oliwy, dwa ziemniaki, 2 litry wywaru z warzyw, kilka łyżek śmietany, sól i pieprz.
Na oliwie przysmażamy lekko pokrojone pory i seler. Zalewamy wywarem, dodajemy ziemniaki, szpinak i przyprawy. Gotujemy około 30 minut. Wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy śmietanę. Chłodzimy w lodówce i podajemy ze świeżymi ziołami. Brzmi zachęcająco? :)


Gazpacho - przysmak z południa na każdą kieszeń!
 

Fot. Instagram @emzet0

Ta tradycyjna zupa pochodzi z Andaluzji, ale zjemy ją w każdym regionie Hiszpanii. Po pierwsze - nie wymaga gotowania! :) Po drugie, składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba, więc składników jest niewiele i są łatwo dostępne, a przede wszystkim niedrogie.


Polskie smaki - tradycyjna zupa koperkowa

Fot. Instagram @teeetka

Ta zupa jest bardzo delikatna i orzeźwiająca. Gotuje się ją około pół godziny, więc naprawdę krótko! Ponadto, jest bogata w składniki odżywcze i witaminy. Koperkową możemy jeść i na zimno, i na ciepło. Ciekawym dodatkiem mogą być pestki słonecznika, dyni lub razowe grzanki.


Zupa owocowa - słodki powrót do dzieciństwa

Fot. Instagram @_pauelka_

Latem, na targu śniadaniowym lub lokalnym bazarze, kupimy świeże, aromatyczne owoce, które teraz smakują najlepiej. Będą one doskonałą przekąską, bazą do ciasta lub właśnie zupy! Można ją podać zamiast tradycyjnej, warzywnej jako pierwsze danie, ale również w formie deseru. My pamiętamy ją z dzieciństwa, jeśli jej nie znacie, koniecznie musicie spróbować!


Zobacz także: Zdrowe koktajle - nasze ulubione przepisy!


Opcja dla zabieganych

Nie masz czasu na gotowanie, nie lubisz lub po prostu nie potrafisz tego robić? Bez obaw, zestaw zdrowych zup możesz zamówić! Zupy-kremy będą doskonałym uzupełnieniem diety lub formą letniego detoksu.


Fot. Materiały prasowe

Wegańskie, bezglutengowe zupy, Juicy Jar, 149 zł/zestaw.


By w pełni korzystać z uroków lata, należy często uzupełniać płyny, zwłaszcza, gdy  panują naprawdę wysokie temperatury.
Dlatego… łyżki w dłoń! :)

Wideo

Test redakcji Viva! Czy terapia śluzem ślimaka naprawdę działa?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Magda Gessler z synem Tadeuszem po raz pierwszy tak szczerze o swojej relacji!