Olga Figaszewska 19 grudnia 2016 15:15
1/7
Agnieszka Maciąg
Copyright @Robert Wolański/Sony A7R
1/7

Agnieszka Maciąg, autorka bestsellerowych książek, blogerka i modelka zdradza przepisy na świąteczne dania. Pełen miłości i ciepła dom stworzyła z inspiracji kulturami świata. Ale kiedy nadchodzą święta, otwiera słój własnoręcznie zebranych grzybów i przywołuje w pamięci przepisy mamy i babci Ani.

 

Polecamy też: Agnieszka Maciąg z córką Helenką na okładce nowej "Vivy!". "Szczęście każdego dnia sobie wypracowuję"

 

Polecamy: Joga z Agnieszką Maciąg. Część pierwsza: uczymy się prawidłowo oddychać WIDEO

2/7
Agnieszka Maciąg
Copyright @Robert Wolański/Sony A7R
2/7

Babka z migdałami i gorzką czekoladą

Przepis na to ciasto pochodzi z górzystej części francuskich Alp. Często piekę je zimą dla moich gości, którzy je uwielbiają. Już sam jego zapach otula i ogrzewa, poprawia nastrój
i wprawia w poetyckie rozmarzenie. Gorzka czekolada i migdały nadają wytrawnej i wykwintnej nuty melancholii i nostalgii. Wspaniałe ciasto również na święta!

Składniki
250 g mąki,
225 g masła,
120 g cukru,
1 cukier waniliowy,
5 jajek rozkłóconych,
100 g gorzkiej czekolady w kawałkach
(najlepiej kupić w „pastylkach”),
150 g drobno mielonych
migdałów bez skórki,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka kropli naturalnego aromatu z migdałów

Sposób przygotowania


Piekarnik nagrzej do 180°C (góra i dół). Formę do pieczenia babek z „kominem” dokładnie wysmaruj masłem i wysyp odrobiną tartej bułki. W makutrze lub w mikserze utrzyj
do białości masło z cukrem i stopniowo dodawaj rozkłócone jajka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wmieszaj aromat migdałowy, mielone migdały, cynamon, a na końcu kawałki czekolady. Ciasto wyłóż do foremki i piecz 1 godzinę, a następnie zrób próbę specjalnym patyczkiem, delikatnie wbitym w środek ciasta. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, znaczy to, że ciasto jest już gotowe, jeśli jest wilgotny, oznacza to, że trzeba kontynuować pieczenie. Po upieczeniu ciasto należy przestudzić i delikatnie wyjąć z formy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

3/7
Agnieszka Maciąg
Copyright @Robert Wolański/Sony A7R
3/7

Pyszna zupa z łososia

W Finlandii nauczyłam się jedzenia ryb w każdej postaci, również w zupach. Przed pierwszą wizytą w Helsinkach, pod koniec lat 80., nie byłam ich wielbicielką. Spotkałam się jednak z tak wielką różnorodnością rybnych przysmaków, że zmieniłam zdanie. Podaję bardzo prosty przepis na zupę rybną, która jest pożywna i bardzo lekka. To świetna propozycja na chłodne dni i na świąteczny stół.

Składniki
2–2,5 litra bulionu z warzyw, 600 g filetów z łososia (bez ości i skóry),
1 duża cebula, 2 marchewki obrane i pokrojone na kawałki,
1 pietruszka obrana, kawałek selera obrany,
1 por oczyszczony i obrany,
5 ziemniaków,
6 ząbków czosnku,
sól morska,
świeżo mielony czarny pieprz,
0,5 szklanki posiekanego koperku,
2–3 listki laurowe,
6–7 ziaren ziela angielskiego
 
Sposób przygotowania
Warzywa wrzuć do gorącego bulionu. Dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy (bez kopru!)
Gotuj 10–15 minut. Dodaj pokrojonego łososia i gotuj przez kolejne 15 minut. Warzywa i ryba muszą być miękkie. Pod koniec gotowania dodaj koperek.

4/7
Agnieszka Maciąg
Copyright @Robert Wolański/Sony A7R
4/7

Śledzie w pomidorach z rodzynkami

Składniki
1/2 kg matiasów,
2 cebule,
1 szklanka drobno pokrojonych pomidorów
(mogą być z puszki),
koncentrat pomidorowy,
1 łyżka oleju z pestek winogron,
10 dkg dużych rodzynek sułtańskich,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
sól,
pieprz czarny świeżo grubo mielony,
2 listki laurowe,
6 ząbków czosnku,
6 ziaren ziela angielskiego,
2 szklanki mleka

Sposób przygotowania
Matiasy umyj i wymocz w mleku około 30 minut do godziny (śledzie muszą być w całości zanurzone). Spróbuj kawałek matiasa, czy nie jest zbyt słony. Jeśli jest, to mocz nadal. Następnie rybę wyłóż na sito i dokładnie opłucz zimną wodą. Osusz i pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju z dodatkiem dużej ilości pieprzu. Dodaj pokrojone pomidory, ziele angielskie i listki laurowe. Podduś. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i dopraw solą. Całość wymieszaj i przez kilka minut duś, często mieszając, by smaki się przegryzły. Pod koniec dodaj rodzynki i wymieszaj. Sos powinien być ostry i lekko słodki. Gdy sos ostygnie, dodaj kawałki śledzi. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki na całą noc.

5/7
Agnieszka Maciąg
Copyright @Robert Wolański/Sony A7R
5/7

Nasz karp faszerowany

Oto zdradzam nasz rodzinny sekret! Odkąd pamiętam, tak przygotowany karp był obecny w moim rodzinnym domu. Teraz ja robię go w swoim…

Składniki
1 kg filetów z karpia, bez ości i bez skóry!
(może być również pstrąg, tołpyga lub mintaj),
1 cebula i 3 ząbki czosnku drobno
posiekane i zeszklone na klarowanym maśle,
2 jajka, 1 łyżka gęstej śmietany,
garść chałki namoczonej w mleku i dobrze
odciśniętej lub 2 łyżki tartej bułki,
1 łyżeczka soku z cytryny, garść rodzynek,
sól do smaku, szczypta cukru, świeżo
mielony biały pieprz, 2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
2,5 litra warzywnego bulionu lub wody

Sos majonezowy
350 g dobrego majonezu, 2 łyżki soku
wyciśniętego z cytryny, 1–2 łyżeczki cukru
pudru, 1–2 ząbki czosnku, 2 pełne
łyżki drobno posiekanego koperku

Sposób przygotowania
Rybę umyj, osusz i przepuść 2–3 razy przez maszynkę do mielenia razem z zeszkloną na klarowanym maśle cebulą i czosnkiem oraz namoczoną w mleku chałką (chałkę dokładnie odciśnij!). Do masy dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, szczyptę cukru i łyżkę śmietany. Dobrze wymieszaj (najlepiej ręką). Spróbuj odrobinę masy, czy jest dobrze doprawiona. Dodaj jajka, rodzynki i całość wymieszaj.    


Rybę zawiń w dwa duże, podłużne kawałki gazy (kupionej w aptece). Utwórz z ryby podłużny rulon. Oba końce gazy zawiąż na supły. W głębokim, podłużnym rondlu zagotuj bulion (lub wodę), dodaj sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie. Uwaga – woda musi być dobrze osolona. Do gotującego się płynu włóż oba kawałki ryby. Muszą być całkowicie zanurzone. Gotuj na średnim ogniu 50–60 minut. Rybę ostrożnie wyjmij z płynu i przełóż na półmisek. Gdy lekko przestygnie, odwiń z gazy. Zimną rybę pokrój na kawałki i polej sosem majonezowym. Sos majonezowy – wykonanie: Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

6/7
Agnieszka Maciąg
Copyright @Robert Wolański/Sony A7R
6/7

Aromatyczna kasza gryczana z ziołami

Podobno przywieźli ją do nas Tatarzy. Jest pyszna i bardzo zdrowa! Jak najczęściej należy ją jadać, również w święta.  

Składniki
1,5 szklanki kaszy gryczanej,
3 szklanki bulionu z warzyw (lub wody),
2 łyżki masła klarowanego, 1 posiekana cebula,
3–4 posiekane ząbki czosnku, 2 goździki, 2–3 ziarna ziela
angielskiego, sól, 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
0,5 szklanki natki pietruszki, 1–2 listki laurowe, 1 łyżeczka suszonego cząbru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszę opłucz zimną wodą, odcedź i osusz. W garnku rozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła, dodaj kaszę, wymieszaj, a następnie zalej ją gorącym bulionem. Dodaj sól, cząber, listki laurowe, goździki, ziele angielskie i gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 15–20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie zdejmij z ognia, owiń garnek kocem i odstaw. Cebulę i czosnek podsmaż na klarowanym maśle z dodatkiem pieprzu.
Na końcu dodaj kmin rzymski razem z natką pietruszki i całość dokładnie wymieszaj.

7/7
Agnieszka Maciąg
Copyright @Robert Wolański/Sony A7R
7/7

Kurczak imbirowo-miodowy z pieczonymi jabłkami

To ulubiony kurczak mojej rodziny. Na podstawie tego przepisu można robić modyfikacje, do których zachęcam. Ja sama nigdy nie wiem, jaki będzie efekt końcowy, bo często ponosi mnie fantazja. Zamiast miodu można dodać powidła śliwkowe lub z jabłek. Potrzeba tu jednak trochę wyczucia, żeby zachować odpowiednie proporcje smaków słodkich, słonych i pikantnych.

Składniki


1 kurczak,

6–8 dużych ząbków czosnku,

3–4 cm korzenia imbiru,

3–4 łyżki majeranku,

2 łyżki oliwy z oliwek lub kawałek dobrego roztopionego masła klarowanego,

4 łyżki jasnego miodu,
2–3 łyżki soku z cytryny,

sól, świeżo mielony czarny pieprz,
ewentualnie trochę pieprzu cayenne,

kilka dobrych polskich jabłek (najlepiej szara reneta)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurczaka umyj, osusz i z każdej strony dokładnie natrzyj solą i pieprzem, posmaruj wyciśniętym czosnkiem i startym na tarce imbirem. Całość posyp majerankiem. Rozmieszaj oliwę, miód i sok z cytryny. Polej tym kurczaka, przykryj i odstaw w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc (w przypadkach awaryjnych co najmniej na 2 godziny). Piekarnik nagrzej do 200°C. Kurczaka ułóż w formie do pieczenia, polej marynatą i piecz około 40 minut, co jakiś czas polewając sosem, który wytopił się w czasie pieczenia. Przewróć kurczaka na drugą stronę, wokół niego połóż oczyszczone z gniazd nasiennych pokrojone na ćwiartki jabłka i piecz przez około 30 minut. Kurczak powinien być złocisty.

Wideo

Blogerka Szczesliva opowiedziała nam o blaskach i cieniach macierzyństwa

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Małgorzata i Radosław Majdanowie o tym, czego nauczyli się o sobie dzięki podróżom! Zobacz ich niezwykłe zdjęcia z Izraela!