VIVA! Tylko u nas

Chcesz zaskoczyć gości w Święta? Dorota Szelągowska zdradza pięć przepisów na niezwykłe bożonarodzeniowe dania

Olga Figaszewska 20 grudnia 2016 15:15
Książka Doroty Szelągowskiej
Fot. Materiały prasowe/Edipresse

9 listopada na rynku pojawiła się najnowsza publikacja Doroty Szelągowskiej „Dorota was urządzi na Święta”.

Kutia, grzaniec, czerwona kapusta z łososiem i śliwkami, śledzie na półsłodko... Co przygotować na spotkanie świąteczne w pracy czy domową Wigilię? Sprawdźcie kulinarne propozycje Doroty Szelągowskiej na świąteczne dania.

Polecamy też: Jak je przeżyć i nie zwariować? Dorota Szelągowska zdradza trzy sposoby na udane święta!

Święta to ten czas, kiedy staramy się odmienić wygląd całego naszego domu, ale skupiamy się również na świątecznym menu. Dorota Szelągowska, gwiazda TVN zabierze nas w bajkowy klimat Bożego Narodzenia. Wiele osób Zawsze zaskakuje nas wyjątkowymi metamorfozami, potrafi zrobić coś z niczego.

Chciałabym, żeby ta książka pomogła Wam przetrwać przygotowania świąteczne i nie zwariować. Pamiętajcie, ten czas nie musi być perfekcyjny, ważne, żebyście znaleźli przestrzeń na celebrację. Prawdziwą, w gronie rodziny i przyjaciół. Budowanie świątecznej atmosfery to nie tylko dekoracje, zapachy i podarunki. To też Wasza radość. Czy można to wszystko połączyć? Mam nadzieję, że tak” – czytamy we wstępie.

Zobacz też: Babka z migdałami, zupa z łososia... Agnieszka Maciąg zdradza przepisy na świąteczne dania


Świąteczne propozycje Doroty Szelągowskiej

Rozgrzewająca herbata zimowa

Składniki:
czarna herbata
centymetrowy kawałek imbiru
laska cynamonu
plaster pomarańczy
pół plasterka cytryny
8 goździków
syrop/sok malinowy lub wiśniowy

Przygotowanie:

Zaparz herbatę z laską cynamonu, obranym i pokrojonym w plasterki imbirem oraz połową goździków. Dodaj pomarańczę z resztą goździków powciskanych w skórkę, cytrynę i syrop lub sok.
 

Książka Doroty Szelągowskiej
Fot. Materiały prasowe/Edipresse

Czerwona kapusta z łososiem i śliwkami

Składniki
mała główka czerwonej kapusty
300 g kiszonej białej kapusty
200 g wędzonego łososia
kwaśne jabłko
suszone śliwki
cebula
przyprawy: pieprz, sól, kminek,
goździki, słodka papryka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
100 ml czerwonego wina

Posiekaną czerwoną kapustę duś z małą ilością wody około 15 minut. Pokrój cebulę, posiekaj czosnek i podsmaż na maśle. W ostatnim etapie smażenia dodaj pokrojone suszone śliwki oraz pokrojone w kostkę jabłko. Kiszoną kapustę wypłucz (zalej zimną wodą i odcedź), posiekaj i dodaj do czerwonej kapusty razem
z podduszoną cebulą z dodatkami. Zalej wszystko winem i szklanką wody. Dodaj przyprawy do smaku. Duś na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj pokrojonego łososia i zagotuj razem, dusząc około 10 minut.

Zobacz też: Babka z migdałami, zupa z łososia... Agnieszka Maciąg zdradza przepisy na świąteczne dania

Kutia

Mak jest obecny w wielu wigilijnych potrawach – makiełkach, makowcach, kutii.

Składniki
25 dkg pszenicy na kutię
50 dkg maku
250 ml miodu
10 dkg migdałów
20 dkg orzechów włoskich
5 dkg rodzynek
10 daktyli
kilka fig
100 ml konfitury z wiśni
laska wanilii, skórka z cytryny
50 ml koniaku, rumu lub nalewki wiśniowej

Przygotowanie: Pszenicę namocz, odlej wodę i ugotuj. Powinna być lekko twarda. Mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj ok. godziny. Odcedź i zmiel dwukrotnie przez maszynkę (można kupić mielony, wystarczy go tylko ugotować). Ostudzoną pszenicę i mak wymieszaj z płynnym miodem. Dodaj posiekane bakalie i pozostałe składniki. Schłodź w lodówce.

Zobacz też: 8 książek dla twojego faceta. Spraw mu radość na święta

Śledzie na półsłodko

Składniki:
500 g śledzi
czerwona cebula
50 g koncentratu pomidorowego
200 g żurawiny, kwaśne jabłko
dwie szczypty pieprzu cayenne
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka miodu
olej rzepakowy
liść laurowy


Przygotowanie: Cebulę posiekaj drobno i zeszklij, podsmażając na patelni. Dodaj koncentrat, miód, olej i żurawinę, pieprz, paprykę, pokruszony liść laurowy, posiekane jabłko. Dokładnie wymieszaj, dodając kilka łyżek wody do uzyskania konsystencji sosu, całkowicie ostudź. Przygotowanym sosem zalej pokrojone śledzie i odstaw do lodówki na jeden dzień.

Polecamy też: Wigilia u Magdy Gessler. Co poleca słynna restauratorka?

Piernik z bakaliami

Składniki
½ kostki margaryny
3 jajka
200 g cukru
3 łyżki miodu
20 g przyprawy korzennej
125 g śmietany 30%
100 g rozpuszczonego karmelu
1 łyżeczka sody
700 g mąki, bakalie


Przygotowanie:  Całe jajka utrzyj z cukrem. Dodaj margarynę. Przygotuj karmel: na patelnię nasyp 4 łyżki cukru. Doprowadź cukier do zbrązowienia, wlej około 200 g wody i gotuj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie na patelni roztop miód, dodaj przyprawę korzenną, ostudź i wymieszać ze wszystkimi składnikami. Piecz około 40 minut w 180°C.

Polecamy też: Jak je przeżyć i nie zwariować? Dorota Szelągowska zdradza trzy sposoby na udane święta!

Wideo

Poznaj trzy najważniejsze trendy tej jesieni!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Dorota Wellman w naprawdę mocnej rozmowie z Aleksandrą Kwaśniewską!