Marcin Brzeziński 4 grudnia 2017 10:00
1/7
Nowe książki kulinarne
Copyright @Materiały prasowe
1/7

Książka to niezawodny prezent na Mikołajki czy Gwiazdkę. A co dopiero książka o gotowaniu! Po raz kolejny przekonujemy się bowiem, że pozycje poświęcone kuchni są jednymi z najbardziej efektownych, jakie można spotkać w księgarniach. Urody dodają im piękne fotografie, rysunki i wyjątkowo dopracowana strona poligraficzna. Docenią je więc nie tylko mistrzynie i mistrzowie rondla, ale również miłośnicy pięknych przedmiotów. Specjalnie dla was wybraliśmy 6 najbardziej atrakcyjnych nowości dotyczących sekretów kuchni. I sami z przyjemnością znaleźlibyśmy je pod swoją choinką… Zapraszamy do naszej pełnej smaków galerii!

 

Polecamy też: Dobre jedzenie to podstawa dobrego życia! Oto sześć książek kulinarnych, które warto przeczytać tej jesieni!

2/7
Jamie Oliver, 5 składników. Gotuj szybko i łatwo, Insignis
Copyright @Materiały prasowe
2/7

1. Jamie Oliver, 5 składników. Gotuj szybko i łatwo, Insignis

Jamie Oliver powraca we wspaniałym stylu. Łącząc na różne sposoby zaledwie pięć składników, kucharz wyczarował ponad 130 zupełnie nowych przepisów, które możesz wykorzystać na co dzień i od święta. Znajdziesz tu wszystko – od sałatek i pasty, przez ciekawe pomysły na kurczaka, ryby warzywa, ryż, makarony, wołowinę i wieprzowinę, aż po desery. Ta książka to maksimum smaku przy… minimum wysiłku. W każdym razie tak zapewnia Jamie Oliver. A jemu chyba można wierzyć…

Polecamy też: Pięć książek kulinarnych, które warto przeczytać tego lata!

3/7
Bartek Kieżun, Italia do zjedzenia, Buchman
Copyright @Materiały prasowe
3/7

2. Bartek Kieżun, Italia do zjedzenia, Buchman

„Italia do zjedzenia” jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. Znajdziemy w niej historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii. „Bartek Kieżun napisał niezwykle pięknie i mądrze o moim kraju. Żałuję, że książka nie może przekazać bezpośrednio smaku i aromatu opisywanych potraw, ale po to trzeba pojechać do Włoch, do czego „Italia do zjedzenia” znakomicie zachęca”, tak książkę rekomenduje najwyższy autorytet w sprawach włoskiej kuchni czyli Tessa Capponi-Borawska.

Polecamy też: Wybrałem 16 książek o kuchni i gotowaniu, które warto podarować na gwiazdkowy prezent!

4/7
Marieta Marecka, ABC gotowania 3, Egmont
Copyright @Materiały prasowe
4/7

3. Marieta Marecka, ABC gotowania 3, Egmont

Chłodnik z awokado i ogórka z grzanką z mozzarellą i łososiem, a może pieczony camembert z podpłomykami z patelni? Marieta Marecka powraca w trzeciej już książce „ABC gotowania 3” z nową porcją autorskich przepisów! Zupy, przekąski, sałatki, małe dania, dania główne, dodatki, desery i pożywne oraz zdrowe koktajle – przepisy Mariety Mareckiej i apetyczne zdjęcia Anety Flis poprowadzą Was krok po kroku przez tajniki prostej i jednocześnie wyrafinowanej kuchni.

Polecamy też: Pięć książek kulinarnych, które warto przeczytać tego lata!

5/7
Patrycja Dolecka, Trufla. Same dobre rzeczy, Buchman
Copyright @Materiały prasowe
5/7

4. Patrycja Dolecka, Trufla. Same dobre rzeczy, Buchman

Pierwsza książka jednej z najpopularniejszych polskich blogerek kulinarnych. Patrycja Dolecka swój blog zatytułowany Trufla prowadzi nieprzerwanie od 10 lat, popularyzując kuchnię zdrową, smaczną oraz niebanalną. Wiele przepisów przygotowanych zostało zgodnie z zasadami Kuchni Pięciu Przemian. Zachwycające zdjęcia (nie tylko potraw) to znak rozpoznawczy Trufli. Niezwykle klimatyczne, subtelne fotografie definiują wyjątkowy i intymny charakter bloga, a teraz również książki.

Polecamy też: Wybrałem 16 książek o kuchni i gotowaniu, które warto podarować na gwiazdkowy prezent!

6/7
Sabrina Ghayour, Persiana, Insignis
Copyright @Materiały prasowe
6/7

5. Sabrina Ghayour, Persiana, Insignis

„Persiana” to pean na cześć bliskowschodnich smaków i składników. Książka zawiera sto przepisów na nowoczesne i łatwe w przygotowaniu wersje tradycyjnych potraw z południowych i wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego. „Przewracając kartki, będziecie się ślinić jak psy Pawłowa”, w ten sposób rekomenduje ją brytyjski dziennik „Independent”. Cóż… chyba warto spróbować?

Polecamy też: Pięć książek kulinarnych, które warto przeczytać tego lata!

7/7
Niki Segnit, Leksykon smaków, Buchaman
Copyright @Materiały prasowe
7/7

6. Niki Segnit, Leksykon smaków, Buchaman

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jedne produkty w połączeniu z innymi dają wspaniały efekt,
a niektóre zestawienia smakują wręcz obrzydliwie? A może szukaliście sprawdzonego, lecz niebanalnego pomysłu na to, co zrobić na przykład z pękiem botwiny? Niki Segnit w wyczerpujący sposób opisuje tradycyjne połączenia smaków, takie jak jabłko i wieprzowina, jagnięcina z morelami czy świeży ogórek z koperkiem, omawia połączenia mniej oczywiste, jednakże znane i lubiane (np. czekolada z chili, burak z serem kozim), ale sięga również po całkowicie niebanalne, czasem nawet ryzykowne zestawienia smaków: łączy wołowinę i cytrusy, grzyby z borówkami, ostrygi z arbuzem, a nawet kaszankę z czekoladą…

Polecamy też: Wybrałem 16 książek o kuchni i gotowaniu, które warto podarować na gwiazdkowy prezent!

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Gwiazdą nowego numeru jest Weronika Rosati. Zobacz, co jeszcze w nowej VIVIE!