Spaghetti z cukinii
Fot. Aneta Lepa, materiały prasowe
Przepisy Muchy Ihnatowicz

Kuchnia VIVY! Magiczne dania raw food: spaghetti z cukinii, zupa z soczewicy, chia z truskawką, sałatka z hummusem

Mucha Ihnatowicz 28 maja 2016 10:44
Spaghetti z cukinii
Fot. Aneta Lepa, materiały prasowe

Kuchnia VIVY! Dziś zapraszamy na magiczne, pełne witamin dania raw food z warzyw, owoców, orzechów, nasion - spaghetti z cukinii, zupa z soczewicy, chia z truskawką, sałatka z hummusem. Poprzednim razem polecaliśmy soczyste steki i burgery z wołowiną i sosem BBQ. Tym razem dziennikarka Mucha Ihnatowicz odwiedziła restaurację Ambasada, a z nami podzieliła się przepisami na najlepsze dania z menu.

 

Mucha Ihnatowicz poleca na weekend:

Zaczynamy zielony sezon! Byłam już pod Halą Mirowską, żeby kupić zielone szparagi. Czego tam nie ma! Pęczki młodej marchewki, botwinki i rzodkiewek, koper, cebulka dymka i zielona pietruszka – króluje zieleń! Zioła w doniczkach:  rozmaryn do jagnięciny, oregano do dań włoskich, tymianek i majeranek znane dobrze w  kuchni polskiej, kolendra i cudownie pachnąca mięta marokańska. Pamiętam ten zapach z Maroka i piekielnie gorącą, aromatyczną herbatę ze świeżymi liśćmi mięty. Czekamy na pomidory prosto z krzaka, pełne słonecznej energii o wyjątkowym smaku. Pojawiły się też liście młodego szczawiu na znakomitą wiosenną zupę, dziś już trochę zapomnianą… Z młodej botwinki, dymki, gruntowych ogórków, kopru oraz zsiadłego mleka zrobimy pyszny chłodnik. Jajko na twardo doda mu koloru i smaku. A ogórki już są świetne na małosolne – z gałązkami kopru, liśćmi wiśni, korzeniem chrzanu i ząbkiem czosnku. Dawniej, na kresach, jadano ogórki z miodem na deser. Spróbować trzeba wszystkiego. Tak jak Anthony Bourdain, który w nowojorskiej restauracji zachwyca się rzodkiewkami z masłem – któż z nas nie zna tego smaku! A za chwilę wyjada łyżeczką pełen cholesterolu smakowity szpik z kości. Można w restauracji Ambasada zjeść burgera raw food bez śladu mięsa lub wege spaghetti z cukinii i wpaść w euforię. Na eleganckie party w ogrodzie najlepiej podać na powitanie zielone, grillowane szparagi z  purpurowymi truskawkami i delikatnym winegretem z aceto balsamico di vino bianco oraz kieliszkiem szampana lub prosecco. Powitajmy lato!

 

Przepisy Muchy Ihnatowicz

Sałatka z hummusem

Sałatka z hummusem
Fot. Aneta Lepa, materiały prasowe


SKŁADNIKI: Kilka liści karbowanych sałat i botwinki, garść rukoli, kilka pomidorków cherry, pieczona papryka, 3–4 łyżki hummusu. Sos z kaszą gryczaną: garść ugotowanej kaszy, 2 łyżki oliwy, łyżeczka octu jabłkowego, łyżka syropu z agawy, sok z cytryny, sól ziołowa, pieprz.

 

PRZEPIS: Palcami porwać listki sałat, ułożyć w naczyniu. Dodać 3–4 łyżki hummusu. Posypać połówkami pomidorków i paseczkami papryki. Całość polać sosem z kaszą gryczaną z wymieszanych składników. Podawać z chlebem bezglutenowym na zakwasie.

 

Chia z truskawką

Chia z truskawką
Fot. Aneta Lepa, materiały prasowe

 

SKŁADNIKI: 1 litr wody, 10 łyżek chia (nasiona szałwii hiszpańskiej), dwie łyżki wody różanej, 10 łyżek ksylitolu (cukier z brzozy), 100 ml mleka kokosowego. Mus truskawkowy: 20 dkg truskawek, 4 łyżeczki agawy (słodzik), szczypta kardamonu.


PRZEPIS: Nasiona chia namoczyć w wodzie różanej z ksylitolu, dodać mleko kokosowe (aż napęcznieją). Na dno słoiczka nałożyć warstwę zmiksowanego musu, masę z chia i znowu mus. Udekorować truskawką.

 

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy
Fot. Aneta Lepa, materiały prasowe

 

SKŁADNIKI: 200 ml bulionu warzywnego, 10 dkg zielonej soczewicy, łyżka jogurtu greckiego, limonka, listki kolendry, papryczka chili.


PRZEPIS: Ugotować soczewicę w bulionie warzywnym z ząbkiem czosnku. Ułożyć na talerzu, zalać gorącym bulionem i udekorować jogurtem, kolendrą, plasterkami limonki oraz paseczkami chili.

 

Spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii
Fot. Aneta Lepa, materiały prasowe

 

SKŁADNIKI: Mała cukinia, rozgniecione dojrzałe awokado, 1 g czarnego sezamu, pół cytryny, listki kolendry, mała papryczka chili, szczypta soli.


PRZEPIS: Cukinię pokroić na cieniutkie paski, skropić sokiem z cytryny, posolić, wymieszać i odstawić na 3 minuty, aby zmiękła. Dodać awokado, wymieszać. Posypać sezamem, listkami kolendry i krążkami chili.

 

Mucha Ihnatowicz
Fot. Łukasz Zandecki

Mucha Ihnatowicz - wybitna plakacistka, swoje wizje malarskie realizuje teraz na… talerzach. Jest dziennikarką i stylistką działu kuchnia VIVY!

 

Polecamy też: Kuchnia VIVY! We włoskim stylu: carpaccio, ravioli z łososiem, dorada z ragù warzywno-krewetkowym i tiramisu

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Bogna Sworowska o pracy w modelingu kiedyś i dziś…

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

FILIP CHAJZER w poruszającej rozmowie wyznaje: „Szukam swojego szczęścia w miłości, w życiu, na świecie…”. GOŁDA TENCER: „Ludzie młodzi nie znają historii. Patrzą do przodu (…). A ja robię wszystko, by ocalić pamięć”, mówi. JAN HOLOUBEK i KASPER BAJON: reżyser i scenarzysta. Czego nie nakręcą, staje się hitem. A jak wyglądają ich relacje poza planem filmowym? MONIKA MILLER od lat zmaga się z depresją i chorobą dwubiegunową, ale teraz za sprawą miłości pierwszy raz w życiu jest szczęśliwa.