Z tymi 10 rzeczami będziemy musieli się pożegnać!

Sabina Zięba 10 marca 2018 16:00

Obserwowane od połowy XX wieku podwyższenie średniej temperatury atmosfery przy powierzchni ziemi i oceanów skutkuje nie tylko topnieniem lodowców i światowym wzrostem poziomu morza. Zmiany w ilości i strukturze opadów atmosferycznych, globalne ocieplenie klimatu oraz niszczycielska produkcja, powodują, że wiele ulubionych przysmaków już wkrótce może zniknąć z naszych stołów! Niektóre jadalne rośliny już teraz są zagrożone wyginięciem, a ceny innych gwałtownie wzrastają przez wzgląd na trudności związane z  ich hodowlą. Sprawdźcie, z jakimi produktami spożywczymi być może będziemy musieli się wkrótce pożegnać!  

1/10
Truskawki w miseczce
Copyright @© graja/Fotolia.com
1/10

TRUSKAWKI

Zmiany klimatyczne negatywnie wpływają na hodowlę truskawek - nie mają wówczas odpowiednich warunków do wzrostu.

2/10
Filiżanka parującej kawy na ziarnach do zmielenia
Copyright @©shaiith/Fotolia
2/10

KAWA

Australijski Instytut Klimatyczny uważa, że do 2080 r. znikną wszystkie plantacje kawy na Ziemi. Natomiast do 2050 roku z powodu wpływu czynników klimatycznych liczba upraw kawy na świecie zmniejszy się już o połowę.

3/10
Suszone banany
Copyright @©Printemps/Fotolia
3/10

BANANY

Im bardziej ociepli się klimat, tym bardziej wzrośnie problem nawadniania upraw. Banany mogą zniknąć również przez chorobę panamską, czyli rodzaj grzyba.

4/10
Copyright @©bit24/Fotolia
4/10

RYŻ

Niektórzy eksperci prognozują, że do 2025 roku 15-20 milionów hektarów nawadnianych upraw ryżu doświadczy w jakimś stopniu niedoborów wody. Tymczasem już w obecnych warunkach klimatycznych wiele obszarów uprawy ryżu jest narażonych na susze.

5/10
Awokado
Copyright @©nata_vkusidey/Fotolia
5/10

AWOKADO

Naukowcy z laboratorium Lawrence Livermore przyjrzeli się, jak zmiany klimatu oddziałują na plantacje awokado w Kalifornii. Ich zdaniem w ciągu najbliższych stu lat zbiory awokado będą o 40 proc. niższe niż obecnie.

6/10
Złocisty miód na specjalnej łyżce
Copyright @©Dani Vincek/Fotolia
6/10

MIÓD

Pszczoły, m.in. poprzez działalność człowieka, masowo wymierają i są zagrożone na całym świecie. W ciągu ostatnich 10 lat wyginęło ich aż 40%. 

7/10
winogrona czerwone i białe
Copyright @Image by LifetimeStock.com
7/10

WINOGRONA

Wyższe temperatury i większe stężenie dwutlenku węgla negatywnie wpływają na smak i czas dojrzewania winogron. Według prof. Johna Holdrena, byłego dyrektora White House Office of Science & Technology, do 2050 roku o 23 % zmniejszy się powierzchnia obszarów korzystnych dla upraw winorośli.

8/10
Dieta czekoladowa
Copyright @©travelbook/Fotolia
8/10

CZEKOLADA

Kakaowce potrzebują do wzrostu specyficznych warunków, w tym dosyć stałej temperatury, wysokiej wilgotności, dużych opadów, ochrony przed wiatrem i gleby bogatej w azot. Naukowcy z National Oceanic and Atmospheric Administration przewidzieli, że rośliny kakaowca mogą wyginąć już w roku 2050 z powodu zmiany klimatu.

9/10
Koszyk brzoskwiń
Copyright @© Nitr/Fotolia.com
9/10

PESTKOWCE (BRZOSKWINIE, NEKTARYNKI, MORELE)

Pestkowce bardzo źle reagują na wahania temperatur w okresie swego wzrostu.

10/10
Fistaszki częściowo rozłupane, częściowo w łupinkach
Copyright @©rak7/Fotolia
10/10

FISTASZKI (ORZESZKI ZIEMNE)

Uprawa orzeszków arachidowych wymaga stabilnego klimatu. Niestety obecnie jego wahania sprawiają, że plony są słabe. Eksperci przewidują, że już w roku 2030 może pojawić się poważny kryzys związany z dostępnością fistaszków.

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Krystyna Janda opowiada o tym, jak nie poddać się losowi i robić to, co się kocha