Z tymi 10 rzeczami będziemy musieli się pożegnać!

Sabina Zięba 10 marca 2018 16:00

Obserwowane od połowy XX wieku podwyższenie średniej temperatury atmosfery przy powierzchni ziemi i oceanów skutkuje nie tylko topnieniem lodowców i światowym wzrostem poziomu morza. Zmiany w ilości i strukturze opadów atmosferycznych, globalne ocieplenie klimatu oraz niszczycielska produkcja, powodują, że wiele ulubionych przysmaków już wkrótce może zniknąć z naszych stołów! Niektóre jadalne rośliny już teraz są zagrożone wyginięciem, a ceny innych gwałtownie wzrastają przez wzgląd na trudności związane z  ich hodowlą. Sprawdźcie, z jakimi produktami spożywczymi być może będziemy musieli się wkrótce pożegnać!  

1/10
Truskawki w miseczce
Copyright @© graja/Fotolia.com
1/10

TRUSKAWKI

Zmiany klimatyczne negatywnie wpływają na hodowlę truskawek - nie mają wówczas odpowiednich warunków do wzrostu.

2/10
Filiżanka parującej kawy na ziarnach do zmielenia
Copyright @©shaiith/Fotolia
2/10

KAWA

Australijski Instytut Klimatyczny uważa, że do 2080 r. znikną wszystkie plantacje kawy na Ziemi. Natomiast do 2050 roku z powodu wpływu czynników klimatycznych liczba upraw kawy na świecie zmniejszy się już o połowę.

3/10
Suszone banany
Copyright @©Printemps/Fotolia
3/10

BANANY

Im bardziej ociepli się klimat, tym bardziej wzrośnie problem nawadniania upraw. Banany mogą zniknąć również przez chorobę panamską, czyli rodzaj grzyba.

4/10
Copyright @©bit24/Fotolia
4/10

RYŻ

Niektórzy eksperci prognozują, że do 2025 roku 15-20 milionów hektarów nawadnianych upraw ryżu doświadczy w jakimś stopniu niedoborów wody. Tymczasem już w obecnych warunkach klimatycznych wiele obszarów uprawy ryżu jest narażonych na susze.

5/10
Awokado
Copyright @©nata_vkusidey/Fotolia
5/10

AWOKADO

Naukowcy z laboratorium Lawrence Livermore przyjrzeli się, jak zmiany klimatu oddziałują na plantacje awokado w Kalifornii. Ich zdaniem w ciągu najbliższych stu lat zbiory awokado będą o 40 proc. niższe niż obecnie.

6/10
Złocisty miód na specjalnej łyżce
Copyright @©Dani Vincek/Fotolia
6/10

MIÓD

Pszczoły, m.in. poprzez działalność człowieka, masowo wymierają i są zagrożone na całym świecie. W ciągu ostatnich 10 lat wyginęło ich aż 40%. 

7/10
winogrona czerwone i białe
Copyright @Image by LifetimeStock.com
7/10

WINOGRONA

Wyższe temperatury i większe stężenie dwutlenku węgla negatywnie wpływają na smak i czas dojrzewania winogron. Według prof. Johna Holdrena, byłego dyrektora White House Office of Science & Technology, do 2050 roku o 23 % zmniejszy się powierzchnia obszarów korzystnych dla upraw winorośli.

8/10
Dieta czekoladowa
Copyright @©travelbook/Fotolia
8/10

CZEKOLADA

Kakaowce potrzebują do wzrostu specyficznych warunków, w tym dosyć stałej temperatury, wysokiej wilgotności, dużych opadów, ochrony przed wiatrem i gleby bogatej w azot. Naukowcy z National Oceanic and Atmospheric Administration przewidzieli, że rośliny kakaowca mogą wyginąć już w roku 2050 z powodu zmiany klimatu.

9/10
Koszyk brzoskwiń
Copyright @© Nitr/Fotolia.com
9/10

PESTKOWCE (BRZOSKWINIE, NEKTARYNKI, MORELE)

Pestkowce bardzo źle reagują na wahania temperatur w okresie swego wzrostu.

10/10
Fistaszki częściowo rozłupane, częściowo w łupinkach
Copyright @©rak7/Fotolia
10/10

FISTASZKI (ORZESZKI ZIEMNE)

Uprawa orzeszków arachidowych wymaga stabilnego klimatu. Niestety obecnie jego wahania sprawiają, że plony są słabe. Eksperci przewidują, że już w roku 2030 może pojawić się poważny kryzys związany z dostępnością fistaszków.

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, żeby robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Wideo

Jak wyglądają przygotowania do sesji?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Gwiazdą VIVY! jest Karolina Szostak. Zobacz, co jeszcze w nowym numerze!