STYL ŻYCIA

Najsłynniejszy kucharz świata Alain Ducasse otwiera pierwszą w historii restaurację w pałacu w Wersalu! Znamy szczegóły!

Marcin Brzeziński 5 listopada 2016 11:00
Alain Ducasse  otwiera pierwszą w historii restaurację w pałacu w Wersalu
Fot. Fotolia

Wielki francuski mistrz kuchni Alain Ducasse otworzył właśnie podwoje pierwszej w historii restauracji umiejscowionej w historycznym pałacu w podparyskim Wersalu. Lokal nosi nazwę Ore i jest dwudziestym trzecim elementem kulinarnego imperium, któremu szefuje Ducasse. Ale nic w tym dziwnego, że jego królestwo się rozrasta! Trudno bowiem znaleźć bardziej utytułowanego kucharza na świecie. Swoje pierwsze dwie gwiazdki Michelina zdobył w wieku 27 lat dowodząc restauracją La Terrasse w Juan-les-Pins na Lazurowym Wybrzeżu. W wieku 33 lat był już posiadaczem trzeciej gwiazdki. Tę uzyskał prowadząc kuchnię w restauracji Luis XV w Monako. A kolejnych gwiazdek dla różnych innych lokali zdobył przez następne lata jeszcze wiele.

 

Polecamy też: Kolacja w pałacu? Odwiedźcie Palácio Chiado w Lizbonie! Jest tam aż… siedem restauracji!
 

Nowe oblicze Wersalu

Restauracja Ore umiejscowiona jest w jednym z budynków kompleksu pałacowego noszącym nazwę Pavillon Dufour. Jego ozdobą są wielkie okna, z których rozpościera się widok na Cour d’Honneur i Cour Royale. Naturalnym pomysłem na urządzenie wnętrz restauracji byłoby dostosowanie ich do przepychu i wspaniałości reszty Wersalu. Ale dekoratorka Gaëlle Lauriot-Prévost i słynny architekt Dominique Perrault zadecydowali inaczej. Do przeszłości miejsca nawiązują złote elementy: żyrandole, blaty stołów, powitalna konsola. Reszta wyposażenia jest nowoczesna tak, jak piękne krzesła projektu Patricka Jouina.

 

Alain Ducasse  otwiera pierwszą w historii restaurację w pałacu w Wersalu
Fot. Pinterest

Restauracja Ore w historycznym pałacu w podparyskim Wersalu.

 

Polecamy też: Wybrano najlepszą restaurację na świecie! Zgadniecie, gdzie się znajduje?
 

Menu godne króla i turysty

W tym wyjątkowym miejscu Alain Ducasse serwuje dania przeznaczone dla gości o różnej… grubości portfeli. Bo przecież najrozmaitsza publiczność odwiedza słynny pałac w Wersalu. Są więc i przekąski w rodzaju croque-monsieur (wariacja na temat zapiekanej kanapki), sałaty, ale też wyrafinowane dania z ryb jak na przykład gotowany na parze turbot z sosem holenderskim wzbogaconym aromatem trufli. Ale niech nikt nie ulegnie złudzeniu, że Ducasse prowadzi muzealną kafeterię! „To restauracja w muzeum, a nie muzealna restauracja”, mówi słynny szef kuchni. Najlepszym dowodem niech będzie to, że po zamknięciu muzeum już wiosną 2017 roku będzie można w Ore delektować się popisowym menu Ducasse’a noszącym nazwę „Dom Pérignon P2 Ultimate Experience”. To zestaw wyjątkowych potraw inspirowanych kuchnią francuską XVI i XVII wieku oraz rocznikowym szampanem Dom Pérignon. Jak widać, w Wersalu wciąż można biesiadować po królewsku!

 

Alain Ducasse  otwiera pierwszą w historii restaurację w pałacu w Wersalu
Fot. Pinterest

Dania serwowane w restauracji Ore w Wersalu.

 

Polecamy też: Złoty bajgiel i deser Faberge... Oto 9 najdroższych potraw i napojów świata! Ceny nieco szokują

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Małgorzata i Radosław Majdanowie o tym, czego nauczyli się o sobie dzięki podróżom! Zobacz ich niezwykłe zdjęcia z Izraela!