KUCHNIA

Poznajcie nowy trend kulinarny. FroYo Bites podbija Internet!

W te wakacje jemy owoce z zamrażalki!

Gabriela Łaskowska 16 lipca 2018 16:30
froyo bites
Fot. STOCK ADOBE

Jeśli jesteś fanem mrożonego jogurtu z owocami, to na pewno polubisz ten trend. FroYo Bites to skrót od Frozen Yoghurt Bites i w dosłownym tłumaczeniu oznacza mrożone jogurtowe kąski. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego niskokaloryczne i bardzo orzeźwiające. Jogurt naturalny jest zdrowszą alternatywą dla jogurtów smakowych - zawiera dużo wapnia i wzmacnia odporność. Za to owoce są bogate w witaminy, a do tego każdy uwielbia ich smak. W zamrożonej wersji stają się idealną przekąską na upalne dni. Ogromnym plusem FroYo Bites jest to, że możesz zrobić je z dowolnych owoców! Poniżej przedstawiamy nasze ulubione przepisy:

froyo bites
Fot. INSTAGRAM.COM/@springlane.de

Jogurtowe, mrożone kąski z jagodami

Składniki: 1 miseczka jagód, 250 g jogurtu waniliowego lub naturalnego, 1 łyżeczka cukru lub miodu

Sposób przygotowania: Jogurt wymieszać z cukrem lub miodem. Dodać jagody, lekko wymieszać, aby pokryły się jogurtem. Następnie, wyjmować jedną po drugiej widelcem lub wykałaczką i układać na papierze do pieczenia. Zamrażać godzinę.

froyo bites
Fot. INSTAGRAM.COM/@veganhuggs

Chrupiące babeczki jogurtowe z malinami i truskawkami

Składniki na 6 sztuk: 50 g posiekanych migdałów, 2 łyżki cukru, 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) , 200 g jogurtu greckiego, 2 łyżki cukru, 500 g malin i truskawek, 6 foremek/papilotków 1 blach do muffinów

Sposób przygotowania: Wymieszać cukier z olejem kokosowym oraz migdałami. Ułożyć ciasto na dnie każdej babeczki. Jogurt wymieszać z miodem. Nałożyć po dwie łyżki do foremek. Na to poukładać owoce. Zamrażać przez 6 godzin.

froyo bites
Fot. STOCK ADOBE

FroYo Bites z truskawkami i jeżynami

Składniki: 500 g jogurtu (1,5 % tłuszczu) 300 g truskawek 300 g jeżyn 2 tacki do lodu

Sposób przygotowania: Połowę jogurtu zblendować z umytymi i odszypułkowanymi truskawkami. Napełnić jedną tackę do lodu truskawkową masą. Zamrażać przez 2 godziny. To samo zrobić z jeżynami.

Smacznego!  

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Krystyna Janda opowiada o tym, jak nie poddać się losowi i robić to, co się kocha