Naleśniki mn
Fot. Adobe Stock
KUCHNIA

Śniadanie mistrzów? Najlepsze przepisy na naleśniki!

Szybkie, smaczne i dietetyczne!

Redakcja VIVA! 23 lipca 2023 10:30
Naleśniki mn
Fot. Adobe Stock

Naleśniki – kochają je dzieci, przepadają za nimi dorośli. Te tradycyjne z dżemem lub białym serem przynajmniej raz w tygodniu pojawiają się w każdym polskim domu. Wytrawne, z mięsem lub szpinakiem, są ulubionym daniem koneserów. Czekoladowe, z bananami, z mąki ryżowej, smażone na oleju kokosowym – a jakie Ty lubisz najbardziej? Może czas skusić się na naleśniki w wersji fit?

ZOBACZ TEŻ: Sezon na szparagi rozpoczęty! Oto najlepsze przepisy ze szparagami!

Poznaj sprawdzone przepisy na naleśniki dietetyczne i wprowadź powiew świeżości do swojej kuchni.

Naleśniki – jedna z najbardziej lubianych potraw na świecie

Naleśnik to niepozorny, cienki placek, który powstaje z połączenia białej mąki, jajek i mleka. Znany i kochany jest na całym świecie. Przyrządza się je bardzo szybko i naprawdę nie trzeba wielkich zdolności kulinarnych, aby poradzić sobie z ich przygotowaniem.

Legenda głosi, że naleśnikami zajadano się już w starożytności – pierwsze wzmianki o tym daniu pochodzą z antycznej Grecji. Włosi twierdzą jednak, że przysmak ten wywodzi się z Florencji, skąd Katarzyna Medycejska przywiozła je na dwór francuski, po poślubieniu króla. Tak czy inaczej, naleśników nie da się nie kochać. Można jeść je na słodko – z bitą śmietaną, świeżymi owocami, czekoladowym kremem lub na słono – z łososiem, szpinakiem, duszonymi warzywami czy grzybami. Naleśniki są także podstawą do przygotowania innych potraw – np. krokietów lub przekładanych farszem zapiekanek.

naleśniki przepisy 2019
Fot. Adobe Stock

Jak sprawić, by fit naleśniki miały mniej kalorii niż tradycyjne?

Naleśniki przygotowujesz tak, jak nauczyła Cię mama? Spróbuj odrobinę podkręcić swój przepis i odkryj nowy smak fit naleśników. Dzięki naszym radom, będziesz mogła jeść je nawet podczas stosowania diety odchudzającej. To powinnaś zrobić, by odjąć naleśnikom nieco kalorii:

  • Zmień mąkę: do przyrządzania tradycyjnego ciasta naleśnikowego używasz białej mąki? Poeksperymentuj ze zdrowszymi jej odmianami – mąka gryczana, żytnia, orkiszowa – są zdrowe i smaczne. Dzięki nim Twoje dietetyczne naleśniki zyskają zupełnie nowy charakter.
  • Wybierz chude mleko: gdy przygotowujesz naleśniki dla dzieci, pewnie sięgasz po mleko z zawartością tłuszczu 3,2%, ale z powodzeniem możesz też zastosować chude mleko - 0%, 0,5%, 1,5% tłuszczu.
  • Zmniejsz ilość jajek: w sieci znajdziesz mnóstwo różnorodnych przepisów na naleśniki – niektóre zalecają użycie nawet 3 jaj do przygotowania ciasta. Jeśli zależy Ci na zmniejszeniu ilości kalorii, wbij do miski tylko jedno jajko – ciasto będzie smakowało równie pysznie.
  • Nie dodawaj cukru: dosładzasz ciasto naleśnikowe? Niepotrzebnie! Jeśli koniecznie zależy Ci na słodkim posmaku, biały cukier zamień na miód, ksylitol lub stewię, ale pamiętaj, że i bez tego naleśniki wyjdą smaczne.
  • Smaż bez tłuszczu: zwykle smażysz naleśniki na oleju? Zmień nawyki! Sięgnij po patelnię z nieprzywierającą powłoką i całkowicie zrezygnuj z tłuszczu lub zamień olej rzepakowy na olej kokosowy. Tak będzie i smacznie, i zdrowo.
  • Wybierz niskokaloryczne nadzienie: koniec ze smarowaniem naleśników marmoladą i kremem czekoladowym. Zamiast tego wybierz świeże owoce i chudy twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym. 

Przepisy na dietetyczne naleśniki

Czy naleśniki mogą być dietetyczne? I to jeszcze jak! Zapomnij o tradycyjnym cieście smażonym na wypełnionej tłuszczem patelni. Zamiast tego, sięgnij po nasze sprawdzone przepisy i już dzisiaj rozkoszuj się nowym smakiem w swojej kuchni.

Fit naleśniki z mąki ryżowej

To idealna propozycja dla osób stosujących dietę bezglutenową. Zamiast pszennej, użyj delikatnej mąki ryżowej.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej, 2 szklanki chudego mleka, ½ szklanki wody gazowanej, 1 jajko, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli, olej do smażenia.
  • Nadzienie: 200 g chudego twarogu, pół kubeczka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka miodu.
  • Sos malinowy: 200 g malin (świeżych lub mrożonych), ½ szklanki wody.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto umieść w misce i dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera lub ręcznej trzepaczki. Fit naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego.

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym i miodem.

Składniki na sos umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia i duś przez ok. 5-10 min., aż maliny się rozpadną, a sos zgęstnieje. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić sos odrobiną miodu.

Naleśniki posmaruj nadzieniem twarogowym i zwijaj w rulony. Przed podaniem, polej deser sosem malinowym i udekoruj świeżym listkiem mięty. Smacznego!

Wytrawne i dietetyczne naleśniki gryczane

Ten przepis na fit naleśniki pokochają miłośnicy słonych i pikantnych potraw.

Składniki:

  • Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej, 1 jajko, 1 szklanka chudego mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym – migdałowym lub kokosowym), 1 szklanka wody gazowanej, szczypta soli, olej kokosowy do smażenia.
  • Nadzienie: wędzony łosoś w plastrach, ser kozi, zielony ogórek, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Naleśniki smaż kolejno na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym. Jeśli ciasto jest zbyt gęste – dodaj do niego odrobinę mleka i ponownie wymieszaj.

Ciepłe naleśniki nadziewaj pokruszonym serem, plastrami łososia, pokrojonymi w plastry warzywami. Całość dopraw solą i pieprzem, złóż na pół i podaj na stół.

Placki bananowe

To idealny deser dla łasuchów. Niskokaloryczny, lekki i słodziutki – Twoje dzieci go pokochają!

Składniki:

  • Ciasto: 1 dojrzały banan, ½ szklanki kaszy manny, 1 jajko, ½ szklanki mleka roślinnego, 1 łyżeczka miodu, suszona żurawina, świeże owoce do dekoracji.

Przygotowanie:

Kaszę mannę zalej mlekiem roślinnym i odstaw na ok. 15 minut aż napęcznieje. Po tym czasie dodaj do kaszy żółtko, a białko ubij na sztywną pianę. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do masy, dołóż do całości łyżeczkę miodu i kilka sztuk suszonej żurawiny. Masę wymieszaj łopatką tak, by piana nie opadła. Placki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Nakładaj małe porcje ciasta, bo placuszki lubią się rozpadać w trakcie przewracania. Smaż do zarumienienia i odwróć na drugą stronę. Podawaj ze świeżymi owocami, miodem, jogurtem naturalnym lub posypane cukrem pudrem.

Przepis na fit naleśniki od Ewy Szabatin
Fot. Karolina Roszak

PRZECZYTAJ O: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!

Naleśniki to łatwe i naprawdę szybkie do przygotowania danie. Jedni traktują je jako pozycję awaryjną, gdy niewiele zostało w lodówce lub po prostu brakuje czasu na gotowanie. Inni udoskonalają kolejne przepisy i wciąż szukają nowych sposobów na naleśnikowe szaleństwo. Bez względu na to, do której frakcji należysz – zapraszamy Cię dzisiaj do skorzystania z naszych przepisów na dietetyczne naleśniki – zdrowe, praktycznie pozbawione kalorii, pożywne – staną się ulubionym daniem całej Twojej rodziny.  

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Kocha muzykę, ale już podważano jej sukcesy. Córka Aldony Orman o cieniach posiadania znanego nazwiska

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

KATARZYNA DOWBOR o utracie pracy, nowych wyzwaniach i o tym, czy mężczyźni... są jej potrzebni do życia. JOANNA DARK i MAREK DUTKIEWICZ: dwie dusze artystyczne. W błyskotliwej i dowcipnej rozmowie komentują 33 lata wspólnego życia. SYLWIA CHUTNIK: pisarka, aktywistka, antropolożka kultury, matka. Głośno mówi o sprawach niewygodnych i swojej prywatności. ROBERT KOCHANEK o cenie, jaką zapłacił za życiową pasję – profesjonalny taniec. O TYM SIĘ MÓWI: Shannen Doherty, Christina Applegate, Selma Blair, Selena Gomez, Michael J. Fox łamią kolejne tabu – mówią publicznie o swoich chorobach.