kuchnia

Fit naleśniki – sprawdź nasze dietetyczne przepisy

Idealne nie tylko na śniadanie!

Redakcja VIVA! 10 grudnia 2018 11:36
Naleśniki fit

Naleśniki – kochają je dzieci, przepadają za nimi dorośli. Te tradycyjne z dżemem lub białym serem przynajmniej raz w tygodniu pojawiają się w każdym polskim domu. Wytrawne, z mięsem lub szpinakiem, są ulubionym daniem koneserów. Czekoladowe, z bananami, z mąki ryżowej, smażone na oleju kokosowym – a jakie Ty lubisz najbardziej? Może czas skusić się na naleśniki w wersji fit?

Poznaj sprawdzone przepisy na naleśniki dietetyczne i wprowadź powiew świeżości do swojej kuchni.

Naleśniki – jedna z najbardziej lubianych potraw na świecie

Naleśnik to niepozorny, cienki placek, który powstaje z połączenia białej mąki, jajek i mleka. Znany i kochany jest na całym świecie. Przyrządza się je bardzo szybko i naprawdę nie trzeba wielkich zdolności kulinarnych, aby poradzić sobie z ich przygotowaniem.

Legenda głosi, że naleśnikami zajadano się już w starożytności – pierwsze wzmianki o tym daniu pochodzą z antycznej Grecji. Włosi twierdzą jednak, że przysmak ten wywodzi się z Florencji, skąd Katarzyna Medycejska przywiozła je na dwór francuski, po poślubieniu króla. Tak czy inaczej, naleśników nie da się nie kochać. Można jeść je na słodko – z bitą śmietaną, świeżymi owocami, czekoladowym kremem lub na słono – z łososiem, szpinakiem, duszonymi warzywami czy grzybami. Naleśniki są także podstawą do przygotowania innych potraw – np. krokietów lub przekładanych farszem zapiekanek.

Jak sprawić, by fit naleśniki miały mniej kalorii niż tradycyjne?

Naleśniki przygotowujesz tak, jak nauczyła Cię mama? Spróbuj odrobinę podkręcić swój przepis i odkryj nowy smak fit naleśników. Dzięki naszym radom, będziesz mogła jeść je nawet podczas stosowania diety odchudzającej. To powinnaś zrobić, by odjąć naleśnikom nieco kalorii:

  • Zmień mąkę: do przyrządzania tradycyjnego ciasta naleśnikowego używasz białej mąki? Poeksperymentuj ze zdrowszymi jej odmianami – mąka gryczana, żytnia, orkiszowa – są zdrowe i smaczne. Dzięki nim Twoje dietetyczne naleśniki zyskają zupełnie nowy charakter.
  • Wybierz chude mleko: gdy przygotowujesz naleśniki dla dzieci, pewnie sięgasz po mleko z zawartością tłuszczu 3,2%, ale z powodzeniem możesz też zastosować chude mleko - 0%, 0,5%, 1,5% tłuszczu.
  • Zmniejsz ilość jajek: w sieci znajdziesz mnóstwo różnorodnych przepisów na naleśniki – niektóre zalecają użycie nawet 3 jaj do przygotowania ciasta. Jeśli zależy Ci na zmniejszeniu ilości kalorii, wbij do miski tylko jedno jajko – ciasto będzie smakowało równie pysznie.
  • Nie dodawaj cukru: dosładzasz ciasto naleśnikowe? Niepotrzebnie! Jeśli koniecznie zależy Ci na słodkim posmaku, biały cukier zamień na miód, ksylitol lub stewię, ale pamiętaj, że i bez tego naleśniki wyjdą smaczne.
  • Smaż bez tłuszczu: zwykle smażysz naleśniki na oleju? Zmień nawyki! Sięgnij po patelnię z nieprzywierającą powłoką i całkowicie zrezygnuj z tłuszczu lub zamień olej rzepakowy na olej kokosowy. Tak będzie i smacznie, i zdrowo.
  • Wybierz niskokaloryczne nadzienie: koniec ze smarowaniem naleśników marmoladą i kremem czekoladowym. Zamiast tego wybierz świeże owoce i chudy twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym.

Przepisy na dietetyczne naleśniki

Czy naleśniki mogą być dietetyczne? I to jeszcze jak! Zapomnij o tradycyjnym cieście smażonym na wypełnionej tłuszczem patelni. Zamiast tego, sięgnij po nasze sprawdzone przepisy i już dzisiaj rozkoszuj się nowym smakiem w swojej kuchni.

Fit naleśniki z mąki ryżowej

To idealna propozycja dla osób stosujących dietę bezglutenową. Zamiast pszennej, użyj delikatnej mąki ryżowej.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki ryżowej, 2 szklanki chudego mleka, ½ szklanki wody gazowanej, 1 jajko, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli, olej do smażenia.
  • Nadzienie: 200 g chudego twarogu, pół kubeczka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka miodu.
  • Sos malinowy: 200 g malin (świeżych lub mrożonych), ½ szklanki wody.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto umieść w misce i dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera lub ręcznej trzepaczki. Fit naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego.

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem naturalnym i miodem.

Składniki na sos umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia i duś przez ok. 5-10 min., aż maliny się rozpadną, a sos zgęstnieje. Jeśli chcesz, możesz dosłodzić sos odrobiną miodu.

Naleśniki posmaruj nadzieniem twarogowym i zwijaj w rulony. Przed podaniem, polej deser sosem malinowym i udekoruj świeżym listkiem mięty. Smacznego!

Wytrawne i dietetyczne naleśniki gryczane

Ten przepis na fit naleśniki pokochają miłośnicy słonych i pikantnych potraw.

Składniki:

  • Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej, 1 jajko, 1 szklanka chudego mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym – migdałowym lub kokosowym), 1 szklanka wody gazowanej, szczypta soli, olej kokosowy do smażenia.
  • Nadzienie: wędzony łosoś w plastrach, ser kozi, zielony ogórek, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Naleśniki smaż kolejno na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym. Jeśli ciasto jest zbyt gęste – dodaj do niego odrobinę mleka i ponownie wymieszaj.

Ciepłe naleśniki nadziewaj pokruszonym serem, plastrami łososia, pokrojonymi w plastry warzywami. Całość dopraw solą i pieprzem, złóż na pół i podaj na stół.

Placki bananowe

To idealny deser dla łasuchów. Niskokaloryczny, lekki i słodziutki – Twoje dzieci go pokochają!

Składniki:

  • Ciasto: 1 dojrzały banan, ½ szklanki kaszy manny, 1 jajko, ½ szklanki mleka roślinnego, 1 łyżeczka miodu, suszona żurawina, świeże owoce do dekoracji.

Przygotowanie:

Kaszę mannę zalej mlekiem roślinnym i odstaw na ok. 15 minut aż napęcznieje. Po tym czasie dodaj do kaszy żółtko, a białko ubij na sztywną pianę. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do masy, dołóż do całości łyżeczkę miodu i kilka sztuk suszonej żurawiny. Masę wymieszaj łopatką tak, by piana nie opadła. Placki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Nakładaj małe porcje ciasta, bo placuszki lubią się rozpadać w trakcie przewracania. Smaż do zarumienienia i odwróć na drugą stronę. Podawaj ze świeżymi owocami, miodem, jogurtem naturalnym lub posypane cukrem pudrem.

Naleśniki to łatwe i naprawdę szybkie do przygotowania danie. Jedni traktują je jako pozycję awaryjną, gdy niewiele zostało w lodówce lub po prostu brakuje czasu na gotowanie. Inni udoskonalają kolejne przepisy i wciąż szukają nowych sposobów na naleśnikowe szaleństwo. Bez względu na to, do której frakcji należysz – zapraszamy Cię dzisiaj do skorzystania z naszych przepisów na dietetyczne naleśniki – zdrowe, praktycznie pozbawione kalorii, pożywne – staną się ulubionym daniem całej Twojej rodziny.  

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Pierwszy wywiad Agnieszki Radwańskiej po zakończeniu kariery! Andrzej Piaseczny szczerze o… seksie!