Jakie dania królują na świątecznych stołach w innych krajach Europy? Zapomnij o pierogach i barszczu z uszkami!

Tradycyjne  świąteczne potrawy w Europie
Fot. Fotolia

Święta tuż, tuż. Podczas tego szczególnego czasu, w naszych domach unosi się zapach piernika, zupy grzybowej, bigosu i smażonej ryby. A jakich nie może zabraknąć na świątecznych stołach we Francji, Belgii czy Wielkiej Brytanii? Sprawdźcie, gdzie ukrywa się migdały w ryżu, czym jest christopsomo i kto serwuje dziczyznę w sosie śliwkowym. Zabieramy was w niezwykłą podróż po Europie!


Zobacz także: Święta nadchodzą! Zobaczcie jak gwiazdy przygotowują się do Bożego Narodzenia!

 

Austria: Słodkości, ryby i mięso… na zimno!


Do najpopularniejszych wypieków świątecznych należy ciasto z mleka, mąki, soli, masła i miodu z dodatkiem bakalii - tiroler zelten. Według regionalnego przesądu, kto zje kawałek, w nowym roku będzie cieszyć się dobrym zdrowiu. Na świątecznym stole znajdziemy również pieczone migdały, kasztany i grzane wino. Podczas Wigilii zjemy tutaj karpia lub pieczoną kaczkę. Co ciekawe, na zachodzie Austrii wszystkie potrawy wigilijne serwuje się... na zimno.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Kaczka i kasztany są do kupienia na każdym austriackim jarmarku świątecznym.


Belgia: zmodyfikowana kutia, dziczyzna i homary
 

Belgowie nie przygotowują potraw postnych. Popularne (choć nie we wszystkich domach) przysmaki to: ostrygi, homary, indyk, dziczyzna w sosie śliwkowym i ciasto drożdżowe z kremem mokka. Po pasterce, na stole pojawia się bouguettes - danie podobne do kutii (bez maku i pszenicy) z kaszą pęczak. W niektórych regionach Belgii popularny jest pasztet marynowany w winie. Podobnie jak w Holandii czy Luksemburgu, czeka na stole także buche de noël - ciasto w kształcie pnia drzewa.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Buche de noël w trzech odsłonach.

 

Czechy: karp z ziemniakami i tradycyjne ciasteczka


Podobnie jak w Polsce na wigilijnym stole główną rolę gra karp. Tutaj - zazwyczaj w towarzystwie sałatki ziemniaczanej. Słodki przysmak Czechów to kruche ciasteczka zwane vánoen lub cukrov o przeróżnych kształtach, do kupienia na każdym jarmarku świątecznym.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Takie ciasteczka i ziemniaki zjecie w niemalże każdym czeskim domu.

 

Finlandia: grog w wersji świątecznej


W Wigilię na stole znajdą się m.in. pieczone prosię, sałatka śledziowa i ryżowy pudding, do którego wrzuca się migdał. Według tradycji, ten, kto go znajdzie, będzie miał szczęście przez cały nadchodzący rok. Świąteczne dania Finowie popijają grogiem - napojem przyrządzanym z czerwonego wina, ziół, rodzynek i migdałów.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Grog i śledzie to typowo skandynawskie przysmaki. Popularną rybę zjemy także w prawie każdym polskim domu, najczęściej w oleju lub śmietanie.

 

Francja: na święta gęś i… lody


Kolacja Le Réveillon, odpowiednik naszej Wigilii składa się z różnych dań w zależności od regionu Francji. W Alzacji serwuje się gęś, gryczane naleśniki polane kwaśną śmietaną zjemy w Bretanii, a w Burgundii popularne są indyk i kasztany. Znane w innych krajach tej części Europy bûche de noël podawane jest tutaj w wersji z... lodami!

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Gęś pieczona jest zazwyczaj w całości, filet lub udko dodaje się często do bulionu warzywnego.

 

Grecja: christopsomo – ukłon w stronę tradycji


Najważniejszą świąteczną potrawą dla Greków jest christopsomo, czyli chleb Chrystusa. Duży, okrągły bochen pieczywa z orzechami jest ozdobiony odciskiem pieczęci z religijnym symbolem. Tradycyjne świąteczne dania to także pieczone jagnię lub indyk nadziewany kasztanami i ryżem zwany giemisti.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Giemisti i christopsomo to dwie najpopularniejsze potrawy greckiej kuchni świątecznej.



Norwegia: ryby na wiele sposobów, purée z brukwi i... ciasto z flagami!
 

Ciekawą i niespotykaną u nas przystawką jest kålrotstappe, czyli purée z brukwi. Drugi, niemniej ważny element norweskiego świątecznego stołu jest lutefisk, czyli solona gotowana ryba, którą zmiękcza się wcześniej na kilka dni w wodzie i ługu sodowym. Na słodko zjemy kransekake - ciasto migdałowe w kształcie pierścienia, które składa się z 18 warstw. Warstwy układane są po kolei od największej do najmniejszej i tworzą stożek. Zwykle ozdobione miniaturowymi norweskimi flagami.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Od lewej: lutefisk, kransekake i kålrotstappe.

 

Słowacja: Wigilia na słodko!
 

Chociaż wieczerza wigilijna na Słowacji składa się, tak jak w Polsce, z 12 dań, są to najczęściej potrawy słodkie - głównie ciasta i owoce. Do tradycyjnych, wytrawnych dań należą: zupa grzybowa, kapuśniak, sałatka ziemniaczana, opłatki z miodem i haluszki, czyli drobne kluseczki z ciasta ziemniaczano-mącznego z makiem i bryndzą.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Tradycyjne słowackie haluszki i zupa grzybowa.

 

Wielka Brytania: pudding i indyk w każdym domu


Najważniejszym świątecznym posiłkiem, zamiast Wigilii, jest bożonarodzeniowy obiad, serwowany około 17:00. Na stole króluje indyk z nadzieniem z pieczonych kasztanów oraz tradycyjny, znany za sprawą Opowieści Wigilijnej - christmas pudding. 

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Na słodko zjemy również mince pies - babeczki wypełnione farszem z suszonych jabłek, rodzynek i innych owoców, alkoholu i przypraw - cynamonu, kardamonu i imbiru.


Węgry: tradycyjnie od pokoleń


Na Węgrzech, tradycyjną potrawą wigilijną jest zupa rybna. Nie może również zabraknąć smażonej kapusty i karpia. W niektórych regionach piecze się także całego prosiaka. Wokół rożna, gromadzi się wówczas cała lokalna społeczność, by razem świętować Boże Narodzenie.


Niektóre przysmaki naprawdę zaskakują! Zainspirujecie się potrawami z innych krajów? :)
 

POLECAMY: Piernikowy balsam, waniliowy olejek, szarlotkowa świeca. Oto perfumy i kosmetyki, które pachną... świętami!

Może Cię również zainteresować:

„Czas jaki spędzamy razem jest świętem”. Agata Młynarska i Sylwia Mor zdradziły nam, jak spędzają święta Bożego Narodzenia! EKSKLUZYWNE VIDEO VIVY!

Źródło: Wojtek Klauze, Piotr Wojtasik

Spędzałeś/łaś kiedykolwiek święta poza Polską?

Tworzone przez

 

Najczęściej czytane

Top Video

Top Galerie

VIVA! NA INSTAGRAMIE