Świąteczny stół
Fot. Adobe.Stock.com
Magiczne Święta

Jakie dania królują na świątecznych stołach w innych krajach Europy?

Zapomnij o pierogach i barszczu z uszkami na Boże Narodzenie 2020!

Xymena Borowiecka 21 października 2020 10:31
Świąteczny stół
Fot. Adobe.Stock.com

W trakcie świąt Bożego Narodzenia 2020 w naszych domach unosi się zapach piernika, zupy grzybowej, bigosu i smażonej ryby. A jakich nie może zabraknąć na świątecznych stołach we Francji, Belgii czy Wielkiej Brytanii? Sprawdźcie, gdzie ukrywa się migdały w ryżu, czym jest christopsomo i kto serwuje dziczyznę w sosie śliwkowym. Zabieramy was w niezwykłą podróż po Europie na Święta 2020!

Austria: Słodkości, ryby i mięso… na zimno!

Do najpopularniejszych wypieków świątecznych należy ciasto z mleka, mąki, soli, masła i miodu z dodatkiem bakalii - tiroler zelten. Według regionalnego przesądu, kto zje kawałek, w nowym roku będzie cieszyć się dobrym zdrowiu. Na świątecznym stole znajdziemy również pieczone migdały, kasztany i grzane wino. Podczas Wigilii 2020 zjemy tutaj karpia lub pieczoną kaczkę. Co ciekawe, na zachodzie Austrii wszystkie potrawy wigilijne serwuje się... na zimno.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Kaczka i kasztany są do kupienia na każdym austriackim jarmarku świątecznym.

Belgia: zmodyfikowana kutia, dziczyzna i homary - dania na święta 2020

Belgowie nie przygotowują potraw postnych. Popularne (choć nie we wszystkich domach) przysmaki to: ostrygi, homary, indyk, dziczyzna w sosie śliwkowym i ciasto drożdżowe z kremem mokka. Po pasterce, na stole pojawia się bouguettes - danie podobne do kutii (bez maku i pszenicy) z kaszą pęczak. W niektórych regionach Belgii popularny jest pasztet marynowany w winie. Podobnie jak w Holandii czy Luksemburgu, czeka na stole także buche de noël - ciasto w kształcie pnia drzewa.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Buche de noël w trzech odsłonach.

Czechy: karp z ziemniakami i tradycyjne ciasteczka na Święta 2020

Podobnie jak w Polsce na wigilijnym stole główną rolę gra karp. Tutaj - zazwyczaj w towarzystwie sałatki ziemniaczanej. Słodki przysmak Czechów to kruche ciasteczka zwane vánoen lub cukrov o przeróżnych kształtach, do kupienia na każdym jarmarku świątecznym 2020.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Takie ciasteczka i ziemniaki zjecie w niemalże każdym czeskim domu.

Finlandia: grog w wersji świątecznej na Boże Narodzenie 2020

W Wigilię na stole znajdą się m.in. pieczone prosię, sałatka śledziowa i ryżowy pudding, do którego wrzuca się migdał. Według tradycji, ten, kto go znajdzie, będzie miał szczęście przez cały nadchodzący rok. Świąteczne dania Finowie popijają grogiem - napojem przyrządzanym z czerwonego wina, ziół, rodzynek i migdałów.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Grog i śledzie to typowo skandynawskie przysmaki. Popularną rybę zjemy także w prawie każdym polskim domu, najczęściej w oleju lub śmietanie.

Francja: na święta gęś i… lody na Boże Narodzenie 2020

Kolacja Le Réveillon, odpowiednik naszej Wigilii składa się z różnych dań w zależności od regionu Francji. W Alzacji serwuje się gęś, gryczane naleśniki polane kwaśną śmietaną zjemy w Bretanii, a w Burgundii popularne są indyk i kasztany. Znane w innych krajach tej części Europy bûche de noël podawane jest tutaj w wersji z... lodami!

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Gęś pieczona jest zazwyczaj w całości, filet lub udko dodaje się często do bulionu warzywnego.

Grecja: christopsomo – ukłon w stronę tradycji

Najważniejszą świąteczną potrawą dla Greków jest christopsomo, czyli chleb Chrystusa. Duży, okrągły bochen pieczywa z orzechami jest ozdobiony odciskiem pieczęci z religijnym symbolem. Tradycyjne świąteczne dania to także pieczone jagnię lub indyk nadziewany kasztanami i ryżem zwany giemisti.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Giemisti i christopsomo to dwie najpopularniejsze potrawy greckiej kuchni świątecznej.

Norwegia: ryby na wiele sposobów, purée z brukwi i... ciasto z flagami!

Ciekawą i niespotykaną u nas przystawką jest kålrotstappe, czyli purée z brukwi. Drugi, niemniej ważny element norweskiego świątecznego stołu jest lutefisk, czyli solona gotowana ryba, którą zmiękcza się wcześniej na kilka dni w wodzie i ługu sodowym. Na słodko zjemy kransekake - ciasto migdałowe w kształcie pierścienia, które składa się z 18 warstw. Warstwy układane są po kolei od największej do najmniejszej i tworzą stożek. Zwykle ozdobione miniaturowymi norweskimi flagami.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Od lewej: lutefisk, kransekake i kålrotstappe.

Słowacja: Wigilia 2020 na słodko!

Chociaż wieczerza wigilijna na Słowacji składa się, tak jak w Polsce, z 12 dań, są to najczęściej potrawy słodkie - głównie ciasta i owoce. Do tradycyjnych, wytrawnych dań należą: zupa grzybowa, kapuśniak, sałatka ziemniaczana, opłatki z miodem i haluszki, czyli drobne kluseczki z ciasta ziemniaczano-mącznego z makiem i bryndzą.

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Tradycyjne słowackie haluszki i zupa grzybowa.

Wielka Brytania: pudding i indyk w każdym domu

Najważniejszym świątecznym posiłkiem, zamiast Wigilii 2020, jest bożonarodzeniowy obiad, serwowany około 17:00. Na stole króluje indyk z nadzieniem z pieczonych kasztanów oraz tradycyjny, znany za sprawą Opowieści Wigilijnej - christmas pudding. 

Co w Wigilię i Boże Narodzenie jedzą mieszkańcy europejskich krajów?
Fot. Instagram

Na słodko zjemy również mince pies - babeczki wypełnione farszem z suszonych jabłek, rodzynek i innych owoców, alkoholu i przypraw - cynamonu, kardamonu i imbiru.

Węgry: tradycyjnie od pokoleń

Na Węgrzech, tradycyjną potrawą wigilijną jest zupa rybna. Nie może również zabraknąć smażonej kapusty i karpia. W niektórych regionach piecze się także całego prosiaka. Wokół rożna, gromadzi się wówczas cała lokalna społeczność, by razem świętować Boże Narodzenie. 

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Jedno zdjęcie Roxie Węgiel wywołało lawinę komentarzy. Odpowiedziała: „Ludzie muszą się przyzwyczaić, że jest inaczej”

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MARCELA I MICHAŁ KOTERSCY: w styczniu powiedzieli sobie „tak”, ale to niejedyna rewolucja w ich życiu. KATARZYNA ŻAK: o tym, co jest jej największym szczęściem i czego najbardziej żałuje. ANDREA CAMASTRA: dla zdobywcy gwiazdki przewodnika Michelin gotowanie jest jak teatralny spektakl. ALDONA ORMAN Z CÓRKĄ IDALIĄ w rozmowie pełnej metafizyki, ale też zwykłej codzienności. SWIFT, CYRUS, EILISH, GOMEZ, DUA LIPA: idolki zbiorowej wyobraźni.