• Xymena Borowiecka

Dziś Światowy Dzień Makaronu! Świętuj go, przygotowując dania Ani Lewandowskiej i Ani Starmach!

Światowy Dzień Makaronu dania z makaronem Ani Lewandowskiej i Ani Starmach! restauracja si warszawa plac bankowy
Fot. Instagram @anna_starmach, @restauracja_si

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Ustanowiono go w 1995 roku z inicjatywy 40 producentów, by pokazać, że jest to produkt spożywany na całym świecie. 

 

Makaron jest produktem nie tylko niezwykle uniwersalnym, ale również bardzo prostym w przygotowaniu. W 48 krajach świata produkuje się rocznie ponad 14 milionów ton makaronu! Na pierwszym miejscu pod względem wysokości jego spożycia są oczywiście Włochy - to aż 24 kilogramy na mieszkańca rocznie. Z tej okazji, przygotowaliśmy doskonałe propozycje na dania z makaronem - zebraliśmy inspirujące przepisy gwiazd oraz ciekawostki na temat makaronu, o których nie mieliście pojęcia! 


Zaczynamy od zdrowej propozycji obiadowej - Oto makaron z cukinią by Anna Lewandowska.

 

Przepis na bezglutenowy makaron z cukinią Anny Lewandowskiej

Światowy Dzień Makaronu dania z makaronem Ani Lewandowskiej i Ani Starmach!
Fot. Instagram @annalewandowskahpba

Anna Lewandowska to mistrzyni w przygotowywaniu bezglutenowego makaronu. Ten przepis pokochają zwolennicy zdrowego odżywiania. 
 

  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki prażonych pestek słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • 1 porcja bezglutenowego makarony - np. w kształcie kokardek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • przyprawy do smaku sól morska, pieprz czarny, majeranek
  • tarty parmezan opcjonalnie


Cukinię pokrój w półksiężyce, cebule w piórka. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Cebulę z cukinią wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i duś (najlepiej pod przykryciem) do miękkości, dodając w międzyczasie przyprawy. Dorzuć ugotowany makaron, dopraw tak, jak lubisz. Na koniec, posyp prażonymi pestkami słonecznika oraz odrobiną tartego parmezanu.


Zanim jednak sprawdzicie inne propozycje, poznajcie historię makaronu.

POLECAMY: Co zjeść, aby seks był udany? TYLKO U NAS Magda Gessler zdradza swoje kulinarne sekrety!

Źródło: Marcin Ziółko, Piotr Wojtasik, Wojciech Klauze

 

Krótka historia makaronu
 

Powszechnie uważa się, że pierwszy makaron miał długość 20 cali i powstał w Chinach 4 tysiące lat temu. Włosi jednak twierdzą, że jest to ich pomysł, który narodził się w Rzymie. Już na ścianach etruskich malowideł, pojawiały się pierwsze obrazy narzędzi do produkowania makaronu, ale przepis znany był także nad Bałtykiem i wielu częściach Azji.
 

Z okazji tego nietypowego święta, włoskie stowarzyszenie producentów makaronu przygotowało przewodnik ze wskazówkami, jak je prawidłowo obchodzić, a przede wszystkim, jak należy je promować i które dania makaronowe wykonać z okazji Światowego Dnia Makaronu.

My, wybraliśmy miks makaronu z rybą Ani Starmach oraz włoską propozycję francuskiego kucharza... :)
 


Polecamy: Ranking TOP 7: najbardziej inspirujące blogi kulinarne 2017! Gdzie znajdziesz najlepsze przepisy?

 

Makaron z pomidorami i tuńczykiem - przepis Ani Starmach

Światowy Dzień Makaronu dania z makaronem Ani Lewandowskiej i Ani Starmach!
Fot. Instagram @anna_starmach

Ania Starmach w swojej najnowszej książce - "Pyszne obiady" (wyd. Znak), proponuje niezwykłe wariacje na temat tradycyjnych przepisów na dania z makaronem.
 

  • 300 g  makaronu 
  • 120 g tuńczyka
  • 400 g pomidorków koktajlowych lub krojonych pomidorów z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki siekanej pietruszki


Makaron ugotuj al dente. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Na patelnię dodaj pomidory i smaż kilka minut. Do pomidorów dodaj rozdrobnionego tuńczyka i podgrzewaj przez chwilkę. Na patelnię wrzuć następnie ugotowany makaron, natkę pietruszki, całość wymieszaj. 



Zobacz także: Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy! Czy warto ją pić? Poznaj 5 faktów i mitów na temat kawy!

 

Francuski sposób na włoskie danie - rolowana lasagne z cukinią i orzechami Pascala Brodnickiego

Światowy Dzień Makaronu dania z makaronem Ani Lewandowskiej i Ani Starmach!
Fot. Instagram @pascal_brodnicki_official

Pascal Brodnicki, mimo francuskich korzeni, świetnie odnajduje się we włoskiej kuchni. Na swoim kanale w serwisie youtube.com prezentuje m.in. lasagne i makaron z krewetkami.

 

  • 10 - 12 ugotowanych i osuszonych płatów lasagne
  • 1 utarta żółta cukinia
  • 1 utarta zielona cukinia
  • 50 g prażonych orzeszków pinii
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 300 g sera ricotty
  • 1 - 2 łyżki posiekanej mięty, np. pieprzowej
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina parmezanu do posypania
  • natka pietruszki do dekoracji


Do miski wrzuć starte cukinie, orzeszki, ricottę, skórkę z cytryny, mięte, przyprawy i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nałóż farsz na płaty cukinii i zroluj je. Możesz płaty przekroić na pół. Poukładaj zrolowane lasagne w naczyniu do zapiekania, posyp tartym parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut.

 

Dziś Światowy Dzień Makaronu! Świętuj go, przygotowując dania Ani Lewandowskiej i Ani Starmach! makaron lubella, polmak
Fot. Materiały prasowe

Przy realizacji przepisów, polecamy wam skorzystać z bogatej oferty polskich makaronów. Oto pyszne propozycje rodzimej produkcji: Świdry, Lubella (ok. 3,50 zł), tradycyjny makaron 4-jajeczny z Ludwina, POL-MAK (ok. 3 zł), Wstążki, Goliard (ok. 4 zł).

 

A na zakończenie...


Ciekawostki na temat makaronu


Czy wiedzieliście, że istnieje około 300 rodzajów makaronów w różnych kształtach, rozmiarach i przeznaczeniu kulinarnym? Oznacza to, że można z niego wyczarować dosłownie wszystko! Te ciekawostki was zaskoczą!

 

1. Makaron nie tuczy… 

...jeśli jest ugotowany al dente i nie pływa w nadmiarze sosu oraz dodatków - informują dietetycy. 

 

2. Nazw makaronów zwykle się nie tłumaczy

Spaghetti, fusili, linguini, fettucine, tagliatelle i penne - to słowa znane wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni na świecie. Nazwy odmian makaronu są tak popularne, że włoscy specjaliści nie zalecają przekładania tradycyjnych określeń na inne języki.

 

3. Oszukana carbonara 

Carbonara jest najczęściej modyfikowanym daniem z makaronu. Serwowane w innych krajach niż Włochy wersje, nie mają nic wspólnego z klasycznym daniem z dodatkiem jajek, boczku i startego twardego sera.

 

4. Czy wiedzieliście, że istnieje rosyjski makaron z… wódką?

Pennette alla vodka to krótki makaron z sosem pomidorowym, śmietaną, boczkiem i pikantną papryczką oraz wódką, która wyparowuje w trakcie gotowania.


5. Zasada "siedem-sto-tysiąc" - o co chodzi?

Włosi utrzymują, że przepisem na idealny makaron jest 7g soli na 100g makaronu i 1l (1000ml) wody. 


 

Dziś warto przyrządzić makaron na swój ulubiony sposób, bądź trochę z nim poeksperymentować. Już wiecie, jaki będzie wasz dzisiejszy obiad? :)


POLECAMY: Oto 9 superfoods, które kochają gwiazdy! Sprawdź, co najchętniej jedzą Madonna, Victoria Beckham czy Rihanna!

Czy przyrządzasz w swoim domu makaron?

Tworzone przez

 

Najczęściej czytane

Top Video

Top Galerie

VIVA! NA INSTAGRAMIE