Olga Figaszewska 10 lipca 2017 09:00
1/6
Katarzyna Burzyńska-Sychowicz, książka "Bez Cukru"
Copyright @Olga Figaszewska/materiały Prasowe Edipresse Książki
1/6

Szukasz książki kulinarnej, która zainspiruje Cię do zmian żywieniowych, ale nie pozbawi przyjemności jedzenia słodkości? Jeśli tak, to „Bez cukru #kasiuniagotuje” autorstwa Katarzyny Burzyńskiej-Sychowicz jest dla Ciebie idealna. To propozycja 67 przepisów na wypieki bez mąki oraz słodycze bez cukru i wyrzutów sumienia.

Zobacz też: Torty pędzlem malowane. Zobacz, najbardziej apetyczne ciasta rosyjskich cukierników

Przepisy bez cukru

Kasia Burzyńska-Sychowicz, jak mówi sama, z zawodu i wyboru jest prezenterką i dziennikarką telewizyjną, żoną, a od niedawna matką. Ciąża zmieniła jej podejście do zdrowego odżywania. Zaczęła eksperymentować w kuchni. Kasia wyznaje jedną zasadę - przepis musi być prosty! Wynikiem jej kulinarnych przygód i wycieczek, jest właśnie ta książka, wydana nakładem Edipresse Książki.

„Tę książkę dedykuję mojej kuchni, którą - w czasach, gdy jeszcze nie gotowałam - chciałam przerobić  na pokój. Mam nadzieję, że już mi wybaczyła…”, pisze autorka.

Zobacz też: Tymi tortami zachwycają się internauci z całego świata! Zobacz wyjątkowe zdjęcia smakowitych deserów

Zdrowe słodycze? Tak, to możliwe!

Cukier zastąpiony ksylitolem, miodem, syropem z agawy, klonowym czy daktylowym oraz cukrem kokosowym. To przede wszystkim owoce mają w sobie cukier naturalny. Brownie z batatów, tort naleśnikowy czy fit pralinki - Kasia Burzyńska-Sychowicz udowadnia, że lekkie i zdrowe smakołyki są możliwe!  W książce znajdziemy 5 rozdziałów, każdy z nich dedykowany prostym daniom. „O rety, omlety!”, królują właśnie omlety. „Piękne miski”, czyli dział poświęcony szybkim i prostym śniadaniom,  które dostarczą energii na cały dzień. „Na okrągło” - to oryginalne receptury na naleśniki. „Przekąski”, w tym rozdziale znajdziecie pomysły na przeróżne deserki, a w ostatniej części - „Ciasta i basta” brylują  inspiracje na wegańskie i bezglutenowe smakołyki dla całej rodziny.

Katarzyna Burzyńska-Sychowicz - dziennikarka, prezenterka, felietonistka, żona i mama, zawodowa entuzjastka, amatorka zdrowego stylu życia i... gotowania. Od ośmiu lat związana jest z TVP, gdzie obecnie prowadzi program "Dzień dobry Polsko". Jej motto życiowe brzmi: wolę napis "wstęp wzbroniony" aniżeli "wyjścia nie ma".

Polecamy też: Nie możesz już patrzeć na pączki? Zobacz zatem najpiękniejsze desery świata!

Specjalnie dla Was, przygotowaliśmy 5 przepisów autorstwa Kasi, które powinniście przetestować!

Sprawdźcie sami!

2/6
Katarzyna Burzyńska-Sychowicz, książka "Bez Cukru"
Copyright @Olga Figaszewska/materiały Prasowe Edipresse Książki
2/6

Kakaowa micha mocy

Składniki

 2 mrożone banany

łyżka masła orzechowego

łyżka kakao

1/3 szklanki mleka sojowego

dodatki: domowa granola, wiórki kokosowe, kulki mocy, świeża mięta, ekspandowana kasza jaglana, pistacje, prażone orzeszki pekan.

Przygotowanie

Składniki na smoothie blendujemy, wlewamy do miski, przystrajamy według uznania. Uznajemy michę mocy za śniadaniowe odkrycie i odmaszerowujemy żwawo do codziennych zadań.

3/6
Katarzyna Burzyńska-Sychowicz, książka "Bez Cukru"
Copyright @Olga Figaszewska/materiały Prasowe Edipresse Książki
3/6

Pudding z tapioki

Składniki

400 ml mleczka kokosowego

1/6 szklanki drobnej tapioki

1/8 szklanki ksylitolu

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili lub ziarnka z połowy laski wanilii

szczypta soli morskiej

zmiksowane owoce oraz mięta

Przygotowanie

Tapiokę zalewamy mleczkiem kokosowym i odstawiamy na godzinę; Dodajemy słodzidło, wanilie i sól. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż ziarenka tapioki staną się przezroczyste (12-15 minut). Przekładamy do miseczek,  schładzamy, dekorujemy zmiksowanymi owocami.

4/6
Katarzyna Burzyńska-Sychowicz, książka "Bez Cukru"
Copyright @Olga Figaszewska/materiały Prasowe Edipresse Książki
4/6

Czekoladowe ciasto wegańskie

Składniki:

szklanka daktyli

szklanka wiórków kokosowych

1/2 szklanki płatków owsianych

sok z połowy cytryny

duża łycha oleju kokosowego

szczyta soli

2 puszki śmietanki kokosowej

2 gorzkie czekolady

2-3 łyżki ksylitolu

borówki

Przygotowanie:

Spod: daktyle moczymy w gorącej wodzie i odstawiamy na kilka minut. Następnie blendujemy je z wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi, sokiem z cytryny, olejem kokosowym i solą. Wykładamy do blaszki i schładzamy. W tym czasie przygotowujemy masę: śmietankę kokosową zagotowujemy, roztapiamy w niej czekolady i ksylitol i studzimy. Na spodzie ciasta umieszczamy borówki i zalewamy je masą. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, by z rana móc je pałaszować. 

5/6
Katarzyna Burzyńska-Sychowicz, książka "Bez Cukru"
Copyright @Olga Figaszewska/materiały Prasowe Edipresse Książki
5/6

Omlet sernikowy

Składniki

2 jajka

120 g twarożku

4 łyżki joguru naturalnego

3 łyżki ulubionej mąki

2 łyżki ksylitolu

łyżeczka proszku do pieczenia

olej kokosowy do smażenia

banan, wiórki kokosowe i kruszone, surowe ziarna kakao do dekoracji

Przygotowanie:

Białka ubijamy. Resztę składników łączymy zgrabnie ze sobą, po czym delikatnie dodajemy do nich pianę z białek. Smażymy standardowo: pod przykryciem, na oleju kokosowym, z dwóch stron. A następnie odlatujemy do krainy pyszności.

6/6
Katarzyna Burzyńska-Sychowicz, książka "Bez Cukru"
Copyright @Olga Figaszewska/materiały Prasowe Edipresse Książki
6/6

Kulki mocy

Składniki




2 szklanki mieszanki orzechów i nasion

szklanka płatków owsianych

szklanka daktyli

łyżka oleju kokosowego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanili

ulubione przyprawy, np. kakao, chilii, gałka muszkatołowa


Przygotowanie


Daktyle moczymy przez godzinę we wrzątku, następnie blendujemy z odrobiną wody na gładką masę. Orzechy i nasiona mielimy, dodajemy sól, wybrane przyprawy, olej kokosowy i wanilię. Łączymy z masą daktylową. Mielimy płatki owsiane i dodajemy do całości. Jeżeli powstała masa okaże się za sucha, dodajemy wodę pozostałą z moczenia daktyli. Z ciasta tworzymy kulę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i obtaczamy w różnościach. 

Drogi Użytkowniku,
chcemy Cię lepiej poznać, żeby robić dla Ciebie jeszcze lepszy serwis!
Wystarczy kilka minut, by wypełnić naszą ankietę. Zapraszamy!

Wideo

Jak wyglądają przygotowania do sesji?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Gwiazdą VIVY! jest Karolina Szostak. Zobacz, co jeszcze w nowym numerze!