KUCHNIA

Pięć książek, dzięki którym będziesz rządzić w kuchni!

Soki, zioła, ziemniaki… Poznaj tajemnice jedzenia!

Roman Praszyński 30 września 2018 14:02
książki kulinarne, Edipreese Książki
Fot. mat. pras.

Moje spektakularne soki i koktajle
Fot. mat. pras.

Moje spektakularne soki koktajle

Karolina Szostak i Marta Kordyl

Moje spektakularne soki i koktajle to koncepcyjnie podzielona na cztery części (pory roku) książka z przepisami na proste, smaczne i zdrowe soki oraz koktajle. Blisko 100 receptur na prawdziwe bomby witaminowe, które wspomagają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn oraz same w sobie są doskonałym posiłkiem. Wzbogacają jadłospis, ale przede wszystkim - dają przysłowiowego kopa i energię do działania. Przepisy podzielono sezonowo, względem dostępności warzyw i owoców. Mamy zatem: wiosnę, lato, jesień i zimę oraz charakterystyczne dla każdej z nich smakowite, warzywno-owocowe zdrowotne mikstury, które pomagają oczyścić organizm i podreperować jego odporność, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Moje spektakularne soki i koktajle to smakowita zabawa kolorem i smakiem oraz inspiracja do samodzielnych, sokowych eksperymentów w kuchni. Jeśli nie przepadasz za którymś składnikiem, zastąp go innym i wyciskaj z tego, co lubisz najbardziej.

Odkąd trzy lata temu Karolina Szostak – popularna dziennikarka sportowa, reporterka i prezenterka telewizyjna - schudła 30 kilogramów, całkowicie zmieniła podejście do żywienia. Niezwykła przemiana, która w niej zaszła, zadziała się nie tylko w ciele, ale i głowie. Dieta, aktywność fizyczna, regularne „przypominajki” detoksowe i przede wszystkim świadome jedzenie sprawiają, że do dziś udaje jej się utrzymać smukłą i zgrabną sylwetkę. W swojej trzeciej książce, wspólnie z przyjaciółką Martą Kordyl, dzieli się z czytelnikami przepisami na koktajle i wyciskane, warzywno-owocowe soki, które stanowią doskonałe uzupełnienie posiłków nie tylko osoby na diecie, ale każdego zdrowego jadłospisu.

Smakoterapia 2
Fot. mat. pras.

Smakoterapia 2

Roślinna kuchnia Iwony Zasuwy

• bez glutenu • bez nabiału • bez cukru

Kontynuacja bestsellerowej książki Smakoterapia!

Smakoterapia 2 to kontynuacja apetycznej podróży po sekretach kuchni roślinnej, bogatej w smaki, zapachy i kolory. Kompletny, napisany z pasją przewodnik kulinarny z całą masą wyśmienitych i przede wszystkim prostych przepisów. Ponad 60 zdrowych słodkości i niemal tyle samo wytrawnych dań na każdą okazję. A na „deser” – kilka złotych rad i ulubionych, kulinarnych tricków Iwony. Całość podana ze smakiem i całą feerią barw na talerzu. Smakoterapia 2 to doskonała propozycja zarówno dla wszystkich zwolenników, jak i oponentów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Iwona swoją drugą książką udowadnia, że obiad nie musi się wcale składać z kotleta, ziemniaków i surówki, a niedzielne ciasto – z mąki pszennej, kostki masła, jaj i dwóch lub (o zgrozo!) trzech szklanek cukru. Wystarczy odrobina kreatywności. A jeśli tej akurat brak – na ratunek przychodzi Smakoterapia 2! To książka-inspiracja, z której dowiesz się, jak jeść smacznie, ale i zdrowo, wykorzystując w kuchni sezonowe owoce i warzywa, bogate w substancje odżywcze kasze i ziarna oraz zamienniki cukru. Ważne również, by wybierać nieprzetworzone, wysokiej jakości produkty, rezygnując raz na zawsze z tzw. „gotowców”. Jedzenie bowiem może sprawiać przyjemność, ale może także wspierać procesy zdrowienia. Sęk w tym, by mądrze i świadomie wybierać to, co nam służy.

Ugotuj mi tato
Fot. mat. pras.

Ugotuj mi tato

Joanna Jakubiak, Tomek Jakubiak

Dziecko - najtrudniejszy klient w restauracji, a także największy krytyk domowej kuchni. Jak sprostać jego wymaganiom, zwłaszcza stawiając pierwsze kulinarne kroki? Lub skąd czerpać pomysły na smaczne, zdrowe i przede wszystkim szybkie posiłki dla tak wymagającego smakosza? Oczywiście z książki „Ugotuj mi tato”, która powstała z myślą o ojcach (kucharzach – debiutantach), zapracowanych mamach oraz o kobietach marzących o zamianie ról i poszukujących sposobu, aby zainspirować tatusiów do kulinarnych eksperymentów.

Hamburger? Bardzo proszę, ale ten z najlepszego mięsa i najzdrowszych dodatków. Nuggetsy? Nie ma problemu, ale takie z ekolo­gicznego kurczaka i z panierką, która nie zatyka żył. A może hot dog? Wiesz, że z przygotowanymi w domu składnikami, smakuje zupełnie inaczej niż ten ze stacji benzynowej? Tak, każdą z tych potraw da się zrobić w taki sposób, żeby była zdrowsza, ale wciąż tak samo smaczna.

W książce znajdziemy kilkadziesiąt pomysłów na posiłki dla dzieci, których przygotowanie zajmie nie więcej niż 40 minut! Jest to niezwykle istotne, kiedy mamy do czynienia, z tak niecierpliwym konsumentem i zwykle jeszcze bardziej zapracowanym „kucharzem”. Ta książka to genialna propozycja dla wszystkich zabieganych rodziców, a także wspaniała inspiracja podpowiadająca jak zachęcić dziecko do wspólne przygotowanie posiłków. Asia i Tomek miłość do gotowania (i jedzenia) wynieśli z domu i tą pasją starają się podzielić na kartach swojej książki.

Ziemniak
Fot. mat. pras.

Ziemniak

czyli zwykłego warzywa historia niezwykła

Joanna Jakubiuk

Czy wiesz, że ziemniak jest doskonałym źródłem witaminy C (zawiera jej więcej od pomidora!), potasu i żelaza? Że jego ojczyzną jest Peru, a Inkowie zaczęli uprawiać go już ok. 8000 lat temu? Może też zaskoczy Cię fakt, że na świecie istnieje ok. 2000 odmian ziemniaka, zaś w Polsce uprawia się ich ok. 150. I choć ziemniak to jedno z najpowszechniejszych warzyw w Polsce, to musisz wiedzieć, że na pewno nie jest nudne! Jeśli jednak masz wątpliwości, szybko się ich pozbędziesz czytając książkę Joanny Jakubiuk. Poznaj niezwykłą historię ziemniaka i przenieś się do krainy brosaników, farszynek, ziemniaczanej baby i deserów z ziemniaka.

Smak zawsze się obroni. Nawet jeśli na talerzu będzie tylko ziemniak upieczony w ognisku, szczypta soli i kawałek masła

W swojej debiutanckiej książce Jakubiuk odczarowuje ziemniaka pokazując, jak cudowne smaki można z niego wydobyć i w jak wielu wyśmienitych potrawach wykorzystać. Czy wiesz, że z ziemniaka można zrobić doskonały deser? Jeżeli nie – koniecznie sięgnij po przepisy Joanny Jakubiuk na ziemniaczane trufle, keks czekoladowy, czy tort twarogowy.

Książka zawiera ponad 60 różnych przepisów na ziemniaczane pyszności. Smakowite zdjęcia dopełniają całości i sprawiają, że chciałoby się spróbować wszystkiego.

Ziola na talerzu
Fot. mat. pras.

Zioła na talerzu

75 pysznych przepisów i 15 aromatycznych historii

W każdej kuchni będzie naprawdę zielono i aromatyczne! A to wszystko za sprawą książki „Zioła na talerzu” w której 15 niezwykle popularnych i utalentowanych kucharzy, szefów kuchni oraz blogerów kulinarnych opowiada swoje pachnące historie o tym, jak zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół. W tym zbiorowym opracowaniu, m.in. Tomek Jakubiak porównuje tajską bazylię do relacji z teściową, a Grzegorz Łapanowski opowiada, jak zapach majeranku rozbudza w nim patriotyczne uczucia. To tylko namiastka tego, co znajduje się w książce, która uwodzi aż 75 pysznymi przepisami.

Zioła na talerzu to niezwykle barwna i aromatyczna książka, która podkreśla walory smakowe i właściwości lecznicze często niedocenianych i pomijanych w codziennej diecie ziół. To projekt, który został wsparty wiedzą i doświadczeniem cenionych kucharzy, szefów kuchni oraz poczytnych blogerów kulinarnych. Książka przybliża Czytelnikom 15 ziół, dzięki którym potrawy zyskują nowy wygląd, ujmujący aromat i niepowtarzalny smak. O tym, dlaczego warto korzystać w kuchni z ziół pisze także Wojciech Kozłowski, pomysłodawca publikacji i dyrektor marki Baziółka:

"Świeże zioła mają większą wartość odżywczą, lepiej smakują i pachną, a substancje o cennym działaniuantyoksydacyjnym są bardziej aktywne w świeżych listkach. Na przykład bazylia to znakomity antyoksydant, usuwa wolne rodniki. Ale przede wszystkim bazylia swoim zapachem wnosi radość do domu, optymizm, poczucie ciepła krajów południowych. W naszym klimacie, gdzie mamy za mało słońca, to bezcenna zaleta".

Swoimi historiami, w których zioła odgrywają główną rolę podzielili się: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Każdy autor wziął na warsztat jedno zioło, z którym wiąże swoją opowieść i dzieli się z Czytelnikami swoim ulubionym przepisem. I tak Lara Gessler serwuje maślane ciasteczka z oregano, Zofia Cudny drożdżowy wieniec z pietruszką, a Maia Sobczak proponuje lody rozmarynowo-limonkowe. Dla każdego z ziół zostało starannie wyselekcjonowanych po pięć różnorodnych przepisów, aby niejeden smakosz znalazł coś dla siebie. Zatem jest na słodko i na słono, pikantnie i delikatnie, dla miłośników mięsa i wegetarian. To co łączy wszystkie kulinarne inspiracje, to soczysta zieleń i aromat świeżych ziół, które wybijają się w nich na pierwszy plan. Ponadto w książce znaleźć można garść informacji o prozdrowotnych właściwościach ziół, opracowaną przez dietetyk Violę Urban. Oraz porady jak dbać o zioła zarówno te doniczkowe, jak i cięte.

 

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Krystyna Janda opowiada o tym, jak nie poddać się losowi i robić to, co się kocha