1/7
Surrealistyczne jedzenie, fotografia kulinarna, kuchnia, cukiernictwo
Copyright @Cédric Grolet/@cedricgrolet Instagram
1/7

Ciastka w kształcie kostki Rubika, soczyste jabłko stworzone z biszkoptu... Cédric Grolet udowadnia, że w kuchni niemożliwe, staje się możliwe. Francuz jest już jednym z najbardziej utytułowanych cukierników na świecie!

Polecamy też: Dobre jedzenie to podstawa dobrego życia! Oto sześć książek kulinarnych, które warto przeczytać tej jesieni!

Surrealistyczne desery Cédrica Groleta

Mężczyzna zdobył już ponad pół miliona followersów na Instagramie. I okazuje się, że powoli staje się gwiazdą social mediów. Początkowo ogromną sławę przyniósł mu deser w kształcie kostki Rubika. Wprowadzając go do menu restauracji  Le Meurice w Paryżu, nie spodziewał się, że w krótkim czasie stanie się ono hitem. Spośród wszystkich dzieł Groleta nasz wzrok przyciągają w pierwszej kolejności owoce.

Grolet specjalizuje się w wyrobach cukierniczych, które wyglądają dokłądnie tak samo, jak prawdziwe cytyrny, pomarancze, truskawki czy jabłka i nie tylko! Wewnątrz każdego deseru znajduje się słodka, owocowa niespodzianka. „Uważam, że owoce są fantastyczne! Każdy z nich ma własną strukturę i smak, co sprawia, że ​​praca z nimi jest tak interesująca”, wyjaśnia swoją obsesję cukiernik. „To jest dla mnie największą inspiracją, aby stworzyć kolekcję deserów zamykanych w "owocach”, dodał. 

 

Happy with my team 😊👨🏻‍🍳 #smile #happy #cedricgrolet @marine.urbain0 👩🏻‍🍳👌🏻

Post udostępniony przez Cedric Grolet (@cedricgrolet)

Zobacz też: Nie możesz już patrzeć na pączki? Zobacz zatem najpiękniejsze desery świata!

Jak rozpoczęła się jego przygoda z cukiernictwem? „Zawsze kochałem owoce. Mama zawsze dawała nam je zamiast słodyczy na przekąskę”, mówił w rozmowie z „Vogue”. „Na początku zacząłem zbierać truskawki, aby zarobić trochę pieniędzy. Dość szybko zacząłem eksperymentować z różnymi smakami owoców”, dodał. Miał wtedy zaledwie 12 lat! W końcu ukończył kurs cukierniczy i zdobywał pierwsze nagrody. W 2011 roku objął stanowisko szefa kuchni w  Le Meurice. 26 października na rynku ukazała się jego autroska książka, w której zdradza swoje najlepsze przepisy, dowiemy się jak wykonać lakierowane wiśnie, błyszczące jabłka, brzoskwinie czy cytryny. Nie zabraknie w niej również recept na tradycyjne desery. 

Zobacz też: Wiedzieliście, że oni też są weganami? Zobacz, dlaczego gwiazdy wybierają ten styl życia

 

Wydawałoby się, że już nic nie jest w stanie Cię zaskoczyć? A jednak! W naszej galerii niezwykłą twórczość Cédrica Groleta. Zapraszamy!

Polecamy też: Najnowszy trend w kuchni? Bowl food! Sprawdźcie o co chodzi i wypróbujcie najlepsze przepisy!

3/7
Surrealistyczne jedzenie, fotografia kulinarna, kuchnia, cukiernictwo
Copyright @Cédric Grolet/@cedricgrolet Instagram
3/7
4/7
Surrealistyczne jedzenie, fotografia kulinarna, kuchnia, cukiernictwo
Copyright @Cédric Grolet/@cedricgrolet Instagram
4/7
5/7
Surrealistyczne jedzenie, fotografia kulinarna, kuchnia, cukiernictwo
Copyright @Cédric Grolet/@cedricgrolet Instagram
5/7

Surrealistyczne desery Cédrica Groleta stały się już hitem sieci!

Zobacz też: Nie możesz już patrzeć na pączki? Zobacz zatem najpiękniejsze desery świata!

6/7
Surrealistyczne jedzenie, fotografia kulinarna, kuchnia, cukiernictwo
Copyright @Cédric Grolet/@cedricgrolet Instagram
6/7

Surrealistyczne desery Cédrica Groleta stały się już hitem sieci!

Polecamy też: Dobre jedzenie to podstawa dobrego życia! Oto sześć książek kulinarnych, które warto przeczytać tej jesieni!

7/7
Surrealistyczne jedzenie, fotografia kulinarna, kuchnia, cukiernictwo
Copyright @Cédric Grolet/@cedricgrolet Instagram
7/7
TAGI #desery #kuchnia

Wideo

Zobacz gwiazdy w kolekcji H&M Conscious Exclusive!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Magdalena Boczarska o filmowych i niefilmowych rolach życia. Mariola Bojarska-Ferenc z synem Aleksem opowiadają, jak celebrują życie i posiłki. Oszołom, obibok… Tak mówiono o Miśku Koterskim. To się zmieniło, gdy się zakochał i został ojcem.