„Młoda para była bardzo zaangażowana w każdy szczegół”

Weronika Kostyra 16 maja 2018 10:00

Przygotowanie królewskiego przyjęcia dla setek osób nie należy do łatwych zadań, dlatego kuchnia pałacu Windsor już od kilku dni pracuje na dzień i noc na najwyższych obrotach. Znane są już szczegóły weselnego menu!

Wesele księcia Harry’ego i Meghan Markle

Para stanie na ślubnym kobiercu w sobotę 19 maja i wiadomo już dokładnie, jak będzie przebiegał ten dzień. Ceremonia rozpocznie się w południe w kaplicy Świętego Jerzego na zamku Windsor. Moment składania przysięgi obserwować będzie około 800 gości. Następnie o godzinie 13 para młoda wsiądzie do bogato zdobionego zabytkowego powozu przejedzie wyznaczoną 3-kilometrową trasę w pobliżu zamku. To wtedy wszyscy ciekawscy będą mogli zobaczyć parę książęcą. Organizatorzy ślubu chcą, by wszyscy „poddani” mogli cieszyć się atmosferą tego wyjątkowego dnia i podziwiać księcia Harry’ego i księżną Meghan. Dopiero wtedy para powita swoich gości na zamku, odbędzie się tam lunch dla 240-300 osób.

Wesele będzie jednak podzielone na kilka etapów. Dopiero kolacja zorganizowana przed ojca Harry’ego, księcia Karola, będzie miała charakter prywatny i wezmą w niej udział tylko rodzina i najbliżsi przyjaciele – czyli skromne 350 osób. Dzień zakończy przyjęcie, na którym 600 zaproszonych gości będzie świętować i cieszyć się szczęściem państwa młodych.

Menu na wesele Harry’ego i Meghan

Szef kuchni Mark Flanagan, który prowadzi królewską kuchnię, zapewnia, że jedzenie będzie przygotowane z najświeższych dostępnych produktów, a część z nich jest uprawiana na posiadłości królowej. „Wszyscy pracownicy są zachwyceni, biorą udział w przygotowaniach. Nawet jeśli potrzebujemy dodatkowego wsparcia”, powiedział. Kucharze pracują w kuchni z XIV wieku, która służyła ponad 30 władcom.

 „Na szczęście pory roku idealnie się teraz przenikają. Miało to duże znaczenie w podejmowaniu decyzji o menu”, mówi . Głównymi składnikami dań mają być szparagi i bób. Potrawy nawiązują też do wiosennych kwiatów, na przykład weselny tort cytrynowy z czarnym bzem.

„Młoda para była bardzo zaangażowana w każdy jego szczegół”, zdradził szef kuchni. Książę Harry i Meghan testowali potrawy od marca. Oboje są smakoszami, świadczy o tym fakt, że Harry oświadczył się ukochanej podczas przygotowywania kurczaka.

Cukiernik Selwyn Stoby, zdradził, że przygotowuje słynne trufle z czekolady Windsor za pomocą rurek i foremek. Pomaga mu szef kuchni  Victoria Scupham i zespół wyszkolonych cukierników. Stworzą oni także małe porcje creme brulee, ciastka z mango panna cotta i żółte makaroniki. „Podchodzimy do każdego królewskiego wydarzenia z taką samą troską i dbałością o szczegóły. Nie ma wiele okazji, by przygotować królewskie wesele za swojego życia”. 

1/7
Przygotowania do wesele Harry'ego i Meghan, menu
Copyright @Instagram @kensingtonroyal
1/7

Kuchnia pałacu Windsor już od kilku dni pracuje na dzień i noc na najwyższych obrotach.

2/7
Przygotowania do wesele Harry'ego i Meghan, menu
Copyright @Instagram @kensingtonroyal
2/7

Jedzenie będzie przygotowane z najświeższych dostępnych produktów, a część z nich jest uprawiana na posiadłości królowej

3/7
Przygotowania do wesele Harry'ego i Meghan, menu
Copyright @Instagram @kensingtonroyal
3/7

„Podchodzimy do każdego królewskiego wydarzenia z taką samą troską i dbałością o szczegóły. Nie ma wiele okazji, by przygotować królewskie wesele za swojego życia”.

4/7
Przygotowania do wesele Harry'ego i Meghan, menu
Copyright @Instagram @kensingtonroyal
4/7

Głównymi składnikami dań mają być szparagi i bób

5/7
Przygotowania do ślubu księcia Harry'ego i Meghan Markle
Copyright @Getty Images
5/7

Przygotowania do królewskiego wesela.

6/7
Przygotowania do ślubu księcia Harry'ego i Meghan Markle
Copyright @Getty Images
6/7

Cukiernik Selwyn Stoby, zdradził, że przygotowuje słynne trufle z czekolady Windsor za pomocą rurek i foremek.

7/7
Przygotowania do ślubu księcia Harry'ego i Meghan Markle
Copyright @Getty Images
7/7

Kucharze pracują w kuchni z XIV wieku, która służyła ponad 30 władcom.

Wideo

Bogna Sworowska o pracy w modelingu kiedyś i dziś…

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

FILIP CHAJZER w poruszającej rozmowie wyznaje: „Szukam swojego szczęścia w miłości, w życiu, na świecie…”. GOŁDA TENCER: „Ludzie młodzi nie znają historii. Patrzą do przodu (…). A ja robię wszystko, by ocalić pamięć”, mówi. JAN HOLOUBEK i KASPER BAJON: reżyser i scenarzysta. Czego nie nakręcą, staje się hitem. A jak wyglądają ich relacje poza planem filmowym? MONIKA MILLER od lat zmaga się z depresją i chorobą dwubiegunową, ale teraz za sprawą miłości pierwszy raz w życiu jest szczęśliwa.