MIKOŁAJKI 2018

Oto książki kulinarne, które warto podarować na Mikołajki!

Są pożyteczne, smaczne i... piękne!

Marcin Brzeziński 3 grudnia 2018 16:30
Prezenty na mikołajki książki kulinarne
Fot. Materiały prasowe

Mikołajki już wkrótce! Gwiazdka też się zbliża! Wciąż nie macie pomysłu na prezent? Mogą być nim fantastyczne książki o kuchni, gotowaniu oraz wszystkim innym, co się wiąże ze światem smaków i aromatów! Książki o kuchni to jednak nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu, bo są szczególnie efektownie wydawane. Aby ułatwić wam zadanie uważnie przejrzeliśmy ostatnie propozycje wydawnicze i wybraliśmy pozycje, które sprawią przyjemność każdej fance oraz każdemu fanowi kuchni i gotowania. Będzie nie tylko smacznie, ale i pięknie!

Karolina Gawrońska, Wegańskie słodycze. Kultowe, zdrowe, bezglutenowe, Buchmann

Autorka popularnego kanału na YouTubie oraz bloga Savory or Sweet? podjęła się nie lada wyzwania i na potrzeby książki przygotowała oryginalne receptury na popularne i znane słodycze w zdrowszej, roślinnej wersji. Przepisy są łatwe, a każdy z nich został opracowany tak, aby z prostych składników otrzymać maksymalnie zdrowy posiłek o fenomenalnym smaku. W środku znalazły się więc wegańskie i „uzdrowione”: Błeno, Tłiks, Snikers, Lajon, Milkiłej, Szokobons, a nawet ciepłe lody. Wszystkie bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka i laktozy.

nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018, Karolina Gawrońska, Wegańskie słodycze. Kultowe, zdrowe, bezglutenowe, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Alicja Radej, Prosto z roślin, Pascal

Odkryj zieloną stronę mocy! Alicja Radej kilka lat temu z całą rodziną przeszła na całkowicie roślinną dietę. Zadecydowały o tym względy etyczne, ale decyzja ta została nagrodzona także zdrowiem i wspaniałym samopoczuciem. Jeśli chcesz wprowadzić w swoje życie weganizm, a nie wiesz jak to zrobić, ta książka jest dla ciebie. Jak zadbać o odpowiednie wartości odżywcze? Jak przygotowywać posiłki z miłością? Jakich błędów nie popełniać? Alicja Radej odpowiada!

premiery książki kulinarne jesień 2018, Alicja Radej, Prosto z roślin, Pascal
Fot. Materiały prasowe

Anthony Warner, Wściekły kucharz, Buchmann

Koniec z dyktatem komosy! Dzięki książce Angry Chef czyli Wściekły kucharz nie dasz się już nabrać na żadną żywieniową modę i zaczniesz jeść normalnie. To popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób. Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami. W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją.

premiery książki kulinarne jesień 2018, Anthony Warner, Wściekły kucharz, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Street Food. Żarcie z ulicy, Ringier Axel Springer

Od bułki zjedzonej na ulicy do zjawiska kulturowego - street food idealnie wpisał się w wielkomiejski tryb życia. Publikacja ta, to nie tylko opis zjawiska i przewodnik po ustawionych w metropoliach foodtrackach, ale również bogato ilustrowana książka kucharska z przepisami z całego świata, także w formie wideo. Na tych, którzy kochają eksperymenty we własnej kuchni, czekają multimedialne wersje przepisów z książki Street Food. Żarcie z ulicy, gdzie krok po kroku zaprezentowano sposób przygotowania dań.

nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018, Street Food. Żarcie z ulicy, Ringier Axel Springer
Fot. Materiały prasowe

Bartek Kieżun, Italia do zjedzenia, Buchmann

Italia do zjedzenia jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. „Moja książka jest efektem wielu lat podróży do Włoch i zdobywania wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce, którą uwielbiam tak samo jak włoskie jedzenie. Może być po prostu książką kucharską, ale może też być przewodnikiem po różnych zakątkach Italii. Można w niej znaleźć nieco anegdot o włoskiej historii, o tym jakie dzieje mają za sobą słynne dania kuchni włoskiej. Wszystko po to, by zrozumieć jak z wielkim, nie tylko kulinarnym dziedzictwem, mamy do czynienia na półwyspie Apenińskim”, mówi autor Bartek Kieżun.

Bartek Kieżun, Italia do zjedzenia, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Marta Sztokfisz, Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Wydawnictwo Literackie

Poznajcie polską Julię Child – mistrzynię kuchni, prekursorkę nowoczesności! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Miała niespełna czterdzieści lat, a już była obiektem zachwytów, złośliwych spojrzeń i plotek. Jej 365 obiadów za 5 złotych było najchętniej czytaną polską książką tamtego okresu i zajmowało honorowe miejsce w tysiącach polskich domów, tuż obok Biblii. Nakłady kolejnych jej książek kucharskich przekraczały nakłady dzieł Mickiewicza i Słowackiego, prowadzony przez nią salon przy Królewskiej odwiedzały największe osobistości stolicy, a za zarobione pieniądze mogła kupić trzy majątki ziemskie!

Marta Sztokfisz, Pani od obiadów. Lucyna Ćwierciakiewiczowa, Wydawnictwo Literackie
Fot. Materiały prasowe

Jeffrey Hamelman, Chleb, Buchmann

Jest to najsłynniejsze dzieło Jeffreya Hamelmana – największego autorytetu piekarstwa. Mistrz zdradza w niej sekrety wypieku doskonałego pieczywa, dzieląc się z pasją swoją wiedzą i doświadczeniem. Wszyscy zainteresowani tematem znajdą tu najlepsze, sprawdzone przepisy oraz wskazówki z pierwszej ręki. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie. Obecne nowe wydanie zostało wzbogacone o informacje uwzględniające polskie realia, a także uwagi czytelników zebrane przez pięć lat, które minęły od pierwszego polskiego wydania.

premiery książki kulinarne jesień 2018, effrey Hamelman, Chleb, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Tessa Capponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz, Smak kwiatów pomarańczy, Czarne

„To książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch?”, tak o swojej książce piszą autorki. Naprawdę warto!

premiery książki kulinarne jesień 2018, Tessa Capponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz, Smak kwiatów pomarańczy, Czarne
Fot. Materiały prasowe

Sylwia Majcher, Gotuję nie marnuję, Buchmann

Czy wiesz, że do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie? Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie! Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza, mogą trafić na talerze! Filozofia Zero Waste staje się coraz popularniejszym nurtem, a coraz więcej osób decyduje się świadomie minimalizować produkcję odpadów w swoim życiu. Korzystając z kreatywnych koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczynisz się do dbania o środowisko oraz odczujesz zmianę na plus w swoim portfelu.
W książce znajdziesz nie tylko przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, jak ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, a także jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze. Co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać!

premiery książki kulinarne jesień 2018, Sylvia Majcher, Gotuję nie marnuję, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Zofia Pilitowska, Katarzyna Pilitowska, Jajko, Buchmann

Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje – no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe mnóstwo. Można próbować nietuzinkowo: na miękko z karmelem, w jajecznicy z kardamonem, z macą na słodko. Można też tradycyjnie: przygotować własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Przeczytajcie książkę o najstarszym składniku świata. Napisaną przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego, które doskonale wiedzą, jak powstają najpyszniejsze przepisy.

nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018, Zofia Pilitowska, Katarzyna Pilitowska, Jajko, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Jamie Oliver, Jamie gotuje po włosku, Insignis

Uwielbiany kucharz chce się podzielić miłością, jaką darzy kuchnię włoską, prezentując łatwe w przygotowaniu, znane i lubiane klasyki: kurczaka z wyspy Salina, faszerowaną focaccię, zapiekankę z risotto, pieczonego kalafiora, klasyczną carbonarę czy tiramisu z limoncello. Dzięki tej książce wyczarujesz w kuchni wspaniałe smaki Italii. Książka zawiera ponad 130 przystępnych przepisów ułożonych jak prawdziwa włoska uczta: antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery.

nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018, Jamie Oliver, Jamie gotuje po włosku, Insignis
Fot. Materiały prasowe

Paola Gavin, Hazana, Buchmann

Kompendium tradycyjnych żydowskich przepisów z całego świata. Znajdują się tu zarówno znane nam potrawy kuchni Europy Środkowo-Wschodniej – jak bliny, kugel czy babka ziemniaczana, jak i całkiem egzotyczne dania kuchni marokańskiej czy hiszpańskiej. Przepisy opatrzone są długim i ciekawym wstępem omawiającym najważniejsze żydowskie święta i smaki charakterystyczne dla regionów, w których występowały lub nadal występują duże skupiska żydowskie. Dodatkowym atutem książki jest to, że znajdujące się w niej potrawy są wyłącznie wegetariańskie.

Paola Gavin, Hazana, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Dorota Świątkowska, Moje wypieki na 4 pory roku, Egmont

Moje wypieki na 4 pory roku zadowolą zarówno doświadczonych cukierników, jak również tych zupełnie początkujących. Autorka zadbała o to, by każdy znalazł tu przepisy odpowiednie do swoich umiejętności i gustów. Wśród wiosennych przepisów na przykład znajdziesz wiele pomysłów na ciasta zielone i … rześkie. Wykorzystasz w nich cytrusy i owoce tropikalne. Lato to z kolei sezon na truskawki, maliny, poziomki, jagody i szybkie ciasta bez pieczenia. To też czas deserów lodowych, babeczek dekorowanych owocami i serników na zimno. Sprawdźcie sami, czym zaskoczy was jesień i zima!

Dorota Świątkowska, Moje wypieki na 4 pory roku, Egmont
Fot. Materiały prasowe

Beata Woźniak, Dieta Dash, Buchmann

Od lat zajmuje na pierwszych miejscach w rankingach diet, bo dieta Dash to nie tylko odżywianie, to również terapia pozwalająca skutecznie obniżyć ciśnienie tętnicze i ważny element profilaktyki chorób związanych z nadciśnieniem. Jest skuteczna, zdrowa i zrównoważona. Oprócz ograniczenia spożycia soli wystarczy zmienić dotychczasowy sposób odżywiania, opierając się na kilku prostych założeniach. Sekretem tego programu żywieniowego nie są bowiem kalorie czy odpowiednie połączenia składników, lecz konkretne produkty, które przyczyniają się do uregulowania ciśnienia. W tej książce kucharskiej znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne potrawy Dash, opierające się na składnikach takich jak: pełne ziarno, nabiał, warzywa i owoce, ryby i chude mięso, strączki, nasiona i orzechy.

premiery książki kulinarne jesień 2018, Beata Woźniak, Dieta Dash, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Aleksander Baron, Kiszonki i fermentacje, Pascal

Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni z warszawskiej restauracji Zoni. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji, który zaprasza zaprasza do zmiany przyzwyczajeń polskiego podniebienia. W swej książce Kiszonki i fermentacje mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt.

premiery książki kulinarne jesień 2018, leksander Baron, Kiszonki i fermentacje, Pascal
Fot. Materiały prasowe

Barbara J. King, Osobowość na talerzu, W.A.B.

Książka, która ma wywołać szok. Podziwiamy wrażliwość i inteligencję delfinów, szympansów i słoni, ale co wiemy o życiu, umysłach i emocjach kur, krów, świń, ośmiornic, ryb i wielu innych stworzeń, które codziennie lądują na naszych talerzach? Korzystając z najnowszych badań naukowych oraz doświadczeń między innymi rolników i weterynarzy, Barbara King zabiera nas w fascynującą podróż przez świat zwierząt traktowanych głównie jako źródło pożywienia. Nie namawia przy tym do weganizmu – zaprasza jednak do zastanowienia się nad własnymi postawami wobec jedzenia mięsa i jego skutkami dla planety.

premiery książki kulinarne jesień 2018, Barbara J. King, Osobowość na talerzu, W.A.B
Fot. Materiały prasowe

Anna Starmach, Pyszne kolacje, Znak

Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, dzieli się swoimi pomysłami na wyjątkowe kolacje. Pachnące świeżymi ziołami pasty i hummusy, apetyczne zapiekanki i smakowite tosty, do tego pieczone warzywa z aromatycznym farszem, lekkie, soczyste sałatki albo sycące naleśniki. I jeszcze coś, co osłodzi wieczór: deser w postaci kruchych ciasteczek lub owoców pod gorącą kruszonką. Pyszne kolacje to po prostu zestaw kulinarnych pewniaków.

nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018, Anna Starmach, Pyszne kolacje, Znak
Fot. Materiały prasowe

Kaja Nowakowska, Małgorzata Ruszkowska, Dzikie kiszonki i inne fermentacje, Pascal

Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska, blogerki znane jako Mead Ladies, radzą, jak bezpiecznie i smacznie fermentować to, co rośnie wokół nas (dzika marchew, lipa, bez lilak, boczniak, rdestowiec, żółtlica, głóg, stokrotka i wiele innych). Kiszonki i fermentacje to nie tylko kulinarna fantazja! To przede wszystkim samo zdrowie – kiszonki i inne fermentacje pozytywnie wpływają na nasz organizm: wzmacniają jelita, poprawiają trawienie i zwiększają odporność.

premiery książki kulinarne jesień 2018, Kaja Nowakowska, Małgorzata Ruszkowska, Dzikie kiszonki i inne fermentacje, Pascal
Fot. Materiały prasowe

Maria Iwaszkiewicz, Kuchnia Iwaszkiewiczów, Znak

Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Jej Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa.

nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018, Maria Iwaszkiewicz, Kuchnia Iwaszkiewiczów, Znak
Fot. Materiały prasowe

Samar Khanafer, Szafran, mięta i kardamon, Buchmann

Zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy – począwszy od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek, kumin czy kolendrę, aż po sumak, anyż oraz szafran. Samar Khanafer prezentuje dobrze znane dania w nowej, jeszcze smaczniejszej i ciut mocniej doprawionej odsłonie. Łączy przy tym przeróżne tradycje kulinarne – proponuje głównie dania z lokalnych polskich składników, ale doprawione całkiem sporą szczyptą egzotyki. Autorka dzieli się również mnóstwem praktycznych porad związanych z przechowywaniem ziół i przypraw. Książka została przygotowana zgodnie z polskim kalendarzem sezonowości – tak, żeby zawsze jeść to, co akurat jest najzdrowsze, najsmaczniejsze i… najtańsze.

Samar Khanafer, Szafran, mięta i kardamon, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Ina Rybarczyk, Łowcy smaków. Cztery pory roku, Rebis

W swojej drugiej książce autorka znanego bloga kulinarnego True Taste Hunters zaprasza swoich wielbicieli, a także tych, którzy jeszcze jej nie znają, ale też lubią gotować i zdrowo się odżywiać, w następną podróż kulinarną. Tym razem skupia się na porach roku i proponuje wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkie truskawki, kwaskowaty rabarbar, soczyste sierpniowe pomidory czy jesienna dynia są bohaterami niezwykłych, prostych w przygotowaniu roślinnych dań, którymi możesz rozpieszczać siebie i swoją rodzinę przez cały rok.

Ina Rybarczyk, Łowcy smaków. Cztery pory roku, Rebis
Fot. Materiały prasowe

essica Meinhard, Jak jeść słodycze i nie tyć, Pascal

Chcesz schudnąć, ale na samą myśl o diecie oblewa cię zimny pot? Nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy i deserów? Uważasz, że wszystko, co słodkie i pyszne, jest szkodliwe i tuczące? Jessica Meinhard udowadnia, że można jeść słodycze i nie tyć! Autorka, znana na Instagramie jako @shining_star_9, schudła 17 kilogramów, a dziś motywuje do tego innych. W tej książce dzieli się przepisami na zdrowsze wersje ciast, deserów i przekąsek. Przepisy mają wersję podstawową, a dodatkowo wegańską oraz pozbawioną laktozy i glutenu.

premiery książki kulinarne jesień 2018, essica Meinhard, Jak jeść słodycze i nie tyć, Pascal
Fot. Materiały prasowe

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Krystyna Janda opowiada o tym, jak nie poddać się losowi i robić to, co się kocha