nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018
Fot. Materiały prasowe
STYL ŻYCIA

Oto książki kulinarne, które warto przeczytać tej jesieni!

Zdrowe słodycze, street food, pyszne kolacje…

Marcin Brzeziński 28 października 2018 14:30
nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018
Fot. Materiały prasowe

W coraz dłuższe wieczory warto sięgnąć po książkę kulinarną. I to niekoniecznie po to, żeby gotować! Wśród najciekawszych nowości znalazła się bowiem na przykład książka Marii Iwaszkiewicz pełna opowieści z domu jej sławnego ojca Jarosława. A najnowsza propozycja Jamiego Oliviera ma tak efektowne zdjęcia, że przyjemnością jest same jej oglądanie. Z taką samą zresztą radością zagląda się do książki o zwodniczo prostym tytule Jajko. A oto książki, które warto przeczytać tej jesieni!

Karolina Gawrońska, Wegańskie słodycze. Kultowe, zdrowe, bezglutenowe, Buchmann

Autorka popularnego kanału na YouTubie oraz bloga Savory or Sweet? podjęła się nie lada wyzwania i na potrzeby książki przygotowała oryginalne receptury na popularne i znane słodycze w zdrowszej, roślinnej wersji. Przepisy są łatwe, a każdy z nich został opracowany tak, aby z prostych składników otrzymać maksymalnie zdrowy posiłek o fenomenalnym smaku. W środku znalazły się więc wegańskie i „uzdrowione”: Błeno, Tłiks, Snikers, Lajon, Milkiłej, Szokobons, a nawet ciepłe lody. Wszystkie bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka i laktozy.

nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018, Karolina Gawrońska, Wegańskie słodycze. Kultowe, zdrowe, bezglutenowe, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Street Food. Żarcie z ulicy, Ringier Axel Springer

Od bułki zjedzonej na ulicy do zjawiska kulturowego - street food idealnie wpisał się w wielkomiejski tryb życia. Publikacja ta, to nie tylko opis zjawiska i przewodnik po ustawionych w metropoliach foodtrackach, ale również bogato ilustrowana książka kucharska z przepisami z całego świata, także w formie wideo. Na tych, którzy kochają eksperymenty we własnej kuchni, czekają multimedialne wersje przepisów z książki Street Food. Żarcie z ulicy, gdzie krok po kroku zaprezentowano sposób przygotowania dań.

nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018, Street Food. Żarcie z ulicy, Ringier Axel Springer
Fot. Materiały prasowe

Zofia Pilitowska, Katarzyna Pilitowska, Jajko, Buchmann

Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje – no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe mnóstwo. Można próbować nietuzinkowo: na miękko z karmelem, w jajecznicy z kardamonem, z macą na słodko. Można też tradycyjnie: przygotować własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Przeczytajcie książkę o najstarszym składniku świata. Napisaną przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego, które doskonale wiedzą, jak powstają najpyszniejsze przepisy.

nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018, Zofia Pilitowska, Katarzyna Pilitowska, Jajko, Buchmann
Fot. Materiały prasowe

Jamie Oliver, Jamie gotuje po włosku, Insignis

Uwielbiany kucharz chce się podzielić miłością, jaką darzy kuchnię włoską, prezentując łatwe w przygotowaniu, znane i lubiane klasyki: kurczaka z wyspy Salina, faszerowaną focaccię, zapiekankę z risotto, pieczonego kalafiora, klasyczną carbonarę czy tiramisu z limoncello. Dzięki tej książce wyczarujesz w kuchni wspaniałe smaki Italii. Książka zawiera ponad 130 przystępnych przepisów ułożonych jak prawdziwa włoska uczta: antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery.

nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018, Jamie Oliver, Jamie gotuje po włosku, Insignis
Fot. Materiały prasowe

Anna Starmach, Pyszne kolacje, Znak

Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, dzieli się swoimi pomysłami na wyjątkowe kolacje. Pachnące świeżymi ziołami pasty i hummusy, apetyczne zapiekanki i smakowite tosty, do tego pieczone warzywa z aromatycznym farszem, lekkie, soczyste sałatki albo sycące naleśniki. I jeszcze coś, co osłodzi wieczór: deser w postaci kruchych ciasteczek lub owoców pod gorącą kruszonką. Pyszne kolacje to po prostu zestaw kulinarnych pewniaków.

nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018, Anna Starmach, Pyszne kolacje, Znak
Fot. Materiały prasowe

Maria Iwaszkiewicz, Kuchnia Iwaszkiewiczów, Znak

Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Jej Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa.

nowości książki kulinarne premiera październik jesień 2018, Maria Iwaszkiewicz, Kuchnia Iwaszkiewiczów, Znak
Fot. Materiały prasowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

FILIP CHAJZER w poruszającej rozmowie wyznaje: „Szukam swojego szczęścia w miłości, w życiu, na świecie…”. GOŁDA TENCER: „Ludzie młodzi nie znają historii. Patrzą do przodu (…). A ja robię wszystko, by ocalić pamięć”, mówi. JAN HOLOUBEK i KASPER BAJON: reżyser i scenarzysta. Czego nie nakręcą, staje się hitem. A jak wyglądają ich relacje poza planem filmowym? MONIKA MILLER od lat zmaga się z depresją i chorobą dwubiegunową, ale teraz za sprawą miłości pierwszy raz w życiu jest szczęśliwa.